Een nieuwe democratie!

Date 31 augustus 2012

‘Als die Grieken dit allemaal hadden geweten hadden ze nooit de democratie bedacht…,’ twitterde Hans Laroes onlangs, voorheen hoofdredacteur van het NOS Journaal die blogt tegen onder andere het vrije marktdenken in de journalistiek. Ook deze dagen zien we weer hoe de media de democratie verzieken. Er is geen moment meer voor debat, voor argumenten, voor verdieping, en wat rest is een janboel van oppervlakkigheden, framing en stereotypen die stuk voor stuk getuigen van een diepe minachting en belediging van het eigen publiek. GeenStijl doet dat tenminste met open vizier en verdient wat dat betreft meer respect, daar weet je tenminste dat ze ‘nodeloos kwetsend’ zijn – iets dat door de media en onze politici op de buis nooit zal worden toegegeven. De televisie wil zoveel mogelijk kijkers en de politici zoveel mogelijk stemmen, dus het zal altijd gaan om de grote gemiddelde massa. En omdat alle quotiënten daarvan rond de 100 zijn, is die gemakkelijk te misleiden, en zo worden Henk en Ingrid misbruikt, en allesbehalve gestimuleerd om verder te kijken dan hun neuzen lang zijn. Die moeten in hun eigen doorzonwoning of vinexflatje blijven zitten, want bewustwording van het volk is het ergste dat politici kan overkomen.

Wat kan je van een volk en haar stemgedrag verwachten zolang De Telegraaf nog de grootste krant is? Hoe heeft het zover kunnen komen dat de eerste de beste die van toeten noch blazen weet evenveel stemrecht heeft als iemand die zich goed heeft geïnformeerd? Bij de Grieken mocht alleen het mannelijke, autochtone en vrije deel van de bevolking stemmen. Vrouw? Geen stemrecht! Buitenlander? Geen stemrecht! Slaaf? Geen stemrecht! Ook vandaag de dag zouden sommige politieke partijen dit Griekse beginsel graag willen omhelzen. En hoe verwerpelijk we dit ook mogen vinden, toch vraag ik me af wat ze daar indertijd mee beoogden. Wellicht interesseerden vrouwen, allochtonen en slaven zich toen nog niet zo voor politiek. Ja, wellicht was het juist bedoeld om te voorkomen dat mensen met minder kennis van zaken zouden meebeslissen. Wat weten buitenlanders nou van je eigen land en cultuur? En vrouwen zijn veel te emotioneel in hun keuzes. En slaven, tja, die horen gewoon te doen wat je hen opdraagt en zich verder nergens mee te bemoeien. Zodat je zeker weet dat mensen nagedacht hebben over hun keuze.

Want laten we eerlijk zijn. Het beroep van politicus is een van de weinige waarvoor geen diploma nodig is. En dat is dus te merken! Ik zou dus graag zien dat ze wat weten van bijvoorbeeld de Nederlandse geschiedenis, of dat ze kunnen rekenen. Misschien klinkt dat veeleisend, maar ik ga nog verder: om een stempas te bemachtigen zou je eigenlijk een diploma moeten overleggen, een stembewijs. Zodat je zeker weet dat een kiesgerechtigde het verschil weet tussen regering en parlement, en iets van de achtergronden van politieke partijen. Het recht om mee te beslissen moet dan echt verdiend, verworven worden. Net als bij  een rijbewijs moet je er iets voor over hebben. Dat is het beste bewijs dat je geïnteresseerd, gemotiveerd en betrokken bent. Zolang dat niet het geval is kunnen alle debatten alleen maar nergens over gaan. Om dat te voorkomen pleit ik dus voor een nieuw soort democratie. Het is misschien vloeken in de kerk, maar de verwording van de huidige democratie vraagt erom.

Het weer doet raar, de poolzeeën raken bevaarbaar en Nederland heeft de grootste CO2-uitstoot van Europa. We laten toe dat onze overheid als een van de beste ons bespioneert, Dat ze ons, liberaal als ze zichzelf noemt, verbiedt om onze eigen genots- en geneesmiddelen te gebruiken, of om te sterven zoals wij dat zelf willen. Dat zij die de crisis hebben veroorzaakt nog steeds op vrije voeten zijn. Dat de economische waarde de enige waarde is die er nog bestaat. We laten toe dat het verschil tussen arm en rijk steeds groter wordt en dat de natuur verpest wordt, en dat het nergens meer stil en donker is. Over al dit soort dingen zou het moeten gaan, maar de politici hebben het liever over 130 kilometer op de snelweg, een gratis glaasje water in de horeca of verkrachting als voorbehoedsmiddel. Wij maken ons zorgen over misbruik van onze kinderen. En terecht. Tegelijk misbruiken we onze toekomstige kinderen door ons nageslacht met een ineenstortende wereld op te schepen. En dat alles omdat we het neoliberalisme niet doorzien, dat ons met zijn heilsleer van de zelfzucht een romantisch beeld voorspiegelt van een vrije markt waarin men elkaar doodvecht. Daarover zou het in de debatten moeten gaan! Wie is John Galt?

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

3 reacties op “Een nieuwe democratie!”

  1. wynand zei:

    graag zou ik de laatste zin lezen als:

    …omdat we het neoliberalisme niet [willen] doorzien…

    want: “…wir haben ’s doch nicht wissen wollen“, oder?

  2. Geert zei:

    Dat mag allemaal zo zijn, maar ‘ het volk’ mag kiezen en kiest blijkbaar voor dit treurig makende schouwspel. En het moet gezegd, in het huidige stelsel zijn ook weinig echt redelijke alternatieven. Groen Links heb ik niet gestemd vanwege de drukte rondom het intern navelstaren. D66 heb ik vroeger vaak gestemd, maar die bakten er toen ze eenmaal in de regering zaten ook niet veel van. Dus redelijke alternatieven? Ik weet ’t niet. Mens en Spirit lijkt op onderdelen een aardig programma, maar ook daar kennen ze (intern) weer allerlei lobbies en stokpaardjes.
    Het heeft iets met bewustzijn te maken van de mensen in Nederland denk ik. Beetje kip en ei verhaal. Maar goed, wellicht wordt na 21-12-2012 uiteindelijk alles ‘ anders’ als het waar is dat energien en sterrenstelsel het bewustzijn verruimd?

  3. Satyamo zei:

    “Wijlen staatsrechtsgeleerde S.W. Couwenberg pleitte in de jaren 60 voor een verplichte ‘stemcursus’, als het equivalent van het theoretisch rijexamen, alvorens je de stemweg op mocht,” lees ik in een column van Stephan Sanders in de NRC van 6 maart 2023.

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>