Zonnepanelen

Date 28 oktober 2014

Vorige week was het nieuwe maan. Een mooi moment om zonnepanelen op je dak te laten leggen. Een nieuw begin. De maan vertegenwoordigt in de astrologie je huis, en de zon de zon, dus wat wil je nog meer. Wel een eng gezicht, die jongens die met zware panelen rustig de ladder opklimmen. Er bleek een dakpan kapot, zodat ik op advies van Frans snel op de fiets ben gestapt om bij Van IJken in Eemnes maar meteen twee nieuwe te halen. Rond een uur of één werkte alles. Tien zwarte panelen, parallel geschakeld omdat dat meer energie oplevert. Met via de nok een leiding naar de omvormer die de gelijkstroom omzet in wisselstroom die via een kabel naar de meterkast wordt gestuurd.

Alles is gedaan door Spaar met de Zon, waarvan al eerder iemand op bezoek is geweest om een en ander te inventariseren en te adviseren. Het dak is exact op het zuidzuidwesten gericht dus dat zat wel goed. Wel moesten een paar bomen op de erfgrens met de buren stevig gekortwiekt worden. Wat me confronteerde met een milieudilemma, want bomen en zonne-energie zijn niet altijd pijnloos te verenigen. Het was wel spannend om te kijken of de elektriciteitsmeter nu echt terug ging lopen, en dat deed hij inderdaad, zelfs toen de computer nog aanstond. Hopelijk ben ik daardoor de slimme meter te slim af, want hier in huis is nog zo’n ouderwets mechanisch ding uit 1997. Die automatisch ‘saldeert’ en niet afzonderlijk geleverde en teruggeleverde stroom registreert.

De op zolder hangende omvormer stuurt allerlei gegevens draadloos via een repeater en mijn router het internet op, waar ik op de portal van SolarEdge precies kan volgen wat al die zonnepanelen opleveren. Terwijl ik dit schrijf wordt 472,5 W geleverd, en gisteren was voor de tijd van het jaar best een goede dag met een opbrengst van 5,354 kWh waarmee ik drie uur had kunnen stofzuigen. Heel leerzaam allemaal, want elektriciteitsleer is niet mijn sterkste kant. Een kWh of kilowattuur is 1000 wattuur of 1000 uur 1 watt aan vermogen. En een watt is weer het product van spanning en stroom, van volt en ampère, zeg maar van snelheid en hoeveelheid energie. Zoiets. Al met al zullen de zonnepanelen ongeveer evenveel energie gaan opleveren als we gebruiken.

Wat is er nu zo leuk aan het zelf opwekken van je energie? In de eerste plaats dat het gratis is, want op zonlicht bestaat nog geen belasting, en je wordt bijna letterlijk door de natuur gevoed. In de tweede plaats dat het een gevoel van zelfstandigheid en onafhankelijkheid geeft, van voor jezelf kunnen zorgen. En last but not least in de derde plaats dat je milieubewust bezig bent omdat je minder CO2 de lucht in stuurt, wat veel meer is dan je denkt. Zo’n 6 kWh per dag, zoals we schatten, zal gauw zo’n 3 kilo per dag, of 1 ton per jaar aan CO2 schelen. Als ik de NRC Weekend van afgelopen zaterdag mag geloven, zijn zonnepanelen een echte hype aan het worden, maar soms is er niks mis met hypes. En hoewel ik me niet kan voorstellen hoe dat er concreet uitziet, is tijdens het schrijven van deze blog toch weer een pondje CO2 bespaard.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>