Vakkenvuller en zakkenvuller

Date 26 april 2015

Sommige jongens worden in één klap beroemd en in het geval van vakkenvuller Soufian Afkir is dat helemaal terecht. Beroemder zelfs dan zijn tegenpool zakkenvuller Dick Boer die hij tijdens de aandeelhoudersvergadering van Ahold toesprak. Een tragisch figuur, die Boer, die denkt dat hij rijk is omdat hij 3,7 miljoen verdiende in 2013. Je zal maar bekend staan als zakkenvuller, en hoe vertel je dat later aan je kinderen? Dat je één van de velen bent die heeft bijgedragen aan een wereld die aan graaien kapot gaat en de samenleving ontwricht? Die wellicht Albert Heijn zelf zich alsnog in zijn graf doet omkeren door zichzelf zo asociaal te verrijken met zijn erfenis? Nee, ik zou niet in de schoenen van Dick Boer willen staan. Ik zou me doodschamen als ik hem was.

Soufian verdient € 5,96 per uur en vroeg namens Young and United wat meer loon. Niet onterecht, lijkt me. Want voor wat de bestuursvoorzitter verdient moet hij 299 jaar werken. ‘Meneer Boer, wij voelen ons uitgekleed. We doen héél werk, maar krijgen er maar de hélft voor betaald,’ vertelde hij, waarna hij de helft van zijn pak uittrok. Applaus! Eigenlijk zouden al die jongeren gewoon een paar dagen moeten staken. Samen met alle vrijwilligers die immers ook om niet de samenleving overeind houden. Dan ligt meteen het hele land plat. En dit dan volhouden totdat alle graaiers zijn opgestapt en hun dreigement dat ze in het buitenland gaan werken hebben waargemaakt. Opgeruimd staat netjes. Waar zijn de vakbonden trouwens gebleven?

Eigenlijk is het schokkend om te zien dat dit soort sujetten nog altijd openlijk op vrije voeten rondloopt. Misschien dat Boer zich veilig voelde, zo naast graaigenoot Jan Hommen. Wat een zielige vertoning! Zeker als je zijn antwoord vanuit zijn hautaine hoogte hoort: ‘Kijk, uw vraag ligt natuurlijk heel duidelijk op de onderhandelingstafel van de cao’s.’ Volgens mij lag die in de zaal van Muziekgebouw aan ’t IJ. ‘En ik denk dat die daar ook thuishoort en zeker niet in een aandeelhoudersvergadering vandaag.’ Waarom niet? ‘Ehm… Ja, en ook de getallen die u noemt, daar denk ik ook niet dat dat nu vandaag de behoefte is daarop in te gaan.’ Terwijl ik zie dat daar juist wél behoefte aan is. Wel sneu voor Soufian. Mag je vragen stellen op zo’n vergadering, maar krijg je geen antwoord. Hoewel het ontbreken van een antwoord hier wel heel duidelijk is: wij blijven graaien zolang het nog mag en kan!

De plofkip wordt duur betaald…

 • Facebook
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Print
 • PDF
 • Add to favorites

1 reactie op “Vakkenvuller en zakkenvuller”

 1. Betty den Brinker zei:

  Ben het helemaal met je eens, Satyamo. Ik heb het filmpje bekeken van het optreden van Soufian. Wat ik werkelijk beschamend vond is het lacherige gezicht van mijnheer Boer, die het afdeed als een nauwelijks serieuze aangelegenheid.
  Hoelang blijven wij dit nog goed vinden?

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>