Ja!

Date 23 januari 2007

Enkele maanden voordat ik definitief het ouderlijk huis verliet typte ik op mijn kamertje in Amsterdam Slotervaart enthousiast een aantal verhalen bij elkaar. Het was de nazomer van 1968 en ik had net met mijn Gereformeerde Vriend (Niet Vrijgemaakt) een fietsvakantie in Engeland achter de rug. In Brighton had ik een zodanige zonnesteek opgelopen dat ik de rest van mijn leven nooit meer last heb gehad van een te bruin gebakken lijf. In London zag ik voor het eerst de film 2001: A Space Odyssey, die altijd mijn lievelingsfilm is gebleven. En de tekenfilm Yellow Submarine met maar liefst vier nieuwe liedjes van de Beatles. En hoorde ik voor het eerst in een platenzaak een deel van A Saucerful of Secrets, de tweede elpee van Pink Floyd. Het was één van de topjaren van ‘de jaren zestig’ (die volgens mij pas in 1973 eindigden), waarin een explosie van creativiteit plaatsvond. Iedereen had daar last van. En ik dus ook. Zo ontstond de bundel Ja! met acht kleurrijke verhalen die in elkaar overvloeien. Speels. Narcistisch. Hoogdravend. Idealistisch. Vroegwijs. Humoristisch. Visionair. Betweterig. Spontaan. Onvoorspelbaar. Elitair. Romantisch. Provocerend. Kwetsbaar. Psychedelisch. Optimistisch. Puberaal. Zelfingenomen. Maf. Arrogant. Lief. Onzeker. Mystiek. Kortom: de jaren zestig.

Over de verhalen zelf. Brief over het Ware Geloof Mijmeringen over waarneming, bewustzijn, objectivering, subjecten, paradoxen, ontspanning en meditatie, en wel in de volle overtuiging dat alle religies dezelfde basis hebben. Evolutie In een verre toekomstige wereld overleeft de ik-persoon het einde ervan, waarna hij in zijn eentje over de vrijwel levenloze aarde gaat zwerven. In bewust irritant dominerende voetnoten is te lezen hoe de stand van de wetenschap was. Mensenvlees Waarom discussiëren over begraven of cremeren, terwijl je na het sterven elkaar kan consumeren? Dat is de ware liefde, pas dán hou je van elkaar! Met veel voorbeelden uitgewerkt. Huize Nagtlust Er kunnen enigszins maffe dingen gebeuren als je alternatieve artiesten en wetenschapslui in één huis bij elkaar stopt. Om te filmen! Lucy in the Sky with Diamonds Over hoe heerlijk het is om in de lucht te zweven, springen en dansen en Amsterdam zo op zijn kop te zetten. De Zevende Hemel Hoe de ik-figuur met een knipoog sterft, in de hemel belandt, zich er uiteindelijk rot verveelt en God ter verantwoording roept. Gebed Een monologisch dialoog van de schrijver, die een stukje God is, met zichzelf. Brief over het Ware Geloof De auteur kan het niet laten om nog zo’n brief te schrijven waarin hij vroegwijs heel mooi vertelt hoe alles in elkaar zit. En hoewel hij rare ideeën over pacifisme uitdraagt, heeft hij meestal nog gelijk ook.

Bijna 40 jaar later ligt dat boek nu eindelijk voor me zoals het ooit was bedoeld. Want tegenwoordig hoef je geen uitgever meer te smeken of hij je werk wil uitgeven, maar publiceer je het zelf bij een internet-uitgever die alleen exemplaren drukt zodra ze besteld worden. Lulu is zo’n uitgever, en als je daarheen gaat en in het vakje ‘Zoeken naar:’ intikt ‘Satyamo’ kom je meteen bij Ja! terecht. Naast mijn bed ligt een hele stapel van die boeken, want zeker voor de eerste keer is het nogal experimenteren geblazen met deze manier van uitgeven. Maar het is keurig gelukt en het heeft zelfs het originele kaft uit 1968. Het stofomslag van de gebonden editie (€ 16,66) heeft ook tekeningen op de binnenflappen, maar die ontbreken in de paperback editie (€ 8,23). Het duurt even voordat je het in huis hebt, maar dan heb je wel iets unieks. Waarbij ik eerlijk moet toegeven dat Ja! geen literair hoogstandje is, maar wel ontzettend leuk en heel tekenend voor de sfeer van de jaren zestig. Een beetje angstwekkend is dat ik in 1968 nog nooit hasj of weed had gerookt, terwijl sommige passages toch iets anders doen vermoeden. Is het dan toch waar? Ben ik net als Obelix als baby in een ketel met toverdrank gevallen? Want soms is het helemaal te gek, weet je wel.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>