Filmpjes bewaren

Date 2 maart 2008

Vandaag heb ik in mijn webbrowser Firefox een hulpprogramma geïnstalleerd, een zogenaamde extensie, om filmpjes van onder andere YouTube op mijn harde schijf te kunnen bewaren, zodat ik ze later opnieuw kan bekijken. Kies daarvoor in het menu Extra voor Add-ons, klik dan op Extensies verkrijgen, en dan onder Populaire extensies op Video DownloadHelper. De rest wijst zichzelf, en na installatie geeft Firefox altijd een signaal als er een filmpje te downloaden valt. Maar daarmee was ik er nog niet, want mijn computer wist geen raad met deze bestanden met extensie flv. Ja, handig hè? Ik bedoel: een hulpprogramma in Firefox heet een extensie, maar de meestal drieletterige aanduiding van het bestandtype (bijvoorbeeld .doc of .jpg) achter de laatste punt van een bestandsnaam ook. Maar er zijn wel meer lelijke en onhandige aanduidingen in de computerwereld. Het woord client heb ik altijd gehaat, en wat een active desktop of een desktop search is heb ik ook nog nauwelijks begrepen. Maar daar had ik het niet over.

Om de flv-bestanden  te kunnen bekijken moest ik ook nog een FLV Player installeren. Die heb gedownload van CNET.com en is gratis. Het enige nadeel is dat je ongevraagd een Yahoo-werkbalk in je browser meekrijgt, maar die is snel uitgeschakeld via Werkbalken van het menu Beeld (Firefox) of Extra (Internet Explorer). FLV Player is een eenvoudig, mooi, lief programmaatje dat simpel gewoon dat doet wat je verwacht dat het zal doen, wat bepaald niet voor alle programma’s opgaat. Je kunt bijvoorbeeld het beeld schermgroot maken, maar dan blijkt hoe vaag die YouTube-filmpjes eigenlijk zijn. En je kunt het beeld natuurlijk even stilzetten om met Alt-Print Screen een screendump van het geopende venster te maken, zodat je het plaatje weer ergens anders in kunt plakken met Paste, of met de ouderwetse toetsencombinatie Shift-Insert die ik nog vaak gebruik.

Misschien stoor je je dan nog aan de titelbalk en het bedieningspaneel van de FLV Player, of wil je eigenlijk alleen een bepaald deel van het plaatje bewaren. Dat kun je met je beeldbewerkingprogramma doen, maar ook gewoon met het standaard bij Windows geleverde Paint, dat onder het Startmenu te vinden is onder Programma’s en Bureau-accessoires. Kies in dat programma eerst uit het menu Bewerken voor Plakken, selecteer met je muis wat je wilt bewaren, kies dan voor Kopiëren, vervolgens in het menu Bestand voor Nieuw (wijzigingen niet opslaan), en in het menu Bewerken weer voor Plakken. Een van mijn lievelingsclips van de laatste tijd is Forever Young van Alphaville, maar er is natuurlijk een oneindige hoeveelheid aan leuke dingen op YouTube te zien, waarvan je zeker wilt zijn dat je ze over vele jaren nog steeds kunt bekijken. Het is toch te gek dat dit allemaal vandaag de dag mogelijk is!

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>