Bestanden koppelen

Date 4 maart 2008

De overheid wantrouwt mij. Ik wantrouw de overheid. Onze relatie is dus goed verziekt, en dat was juist een argument om voor de verandering in de gemeenteraad te gaan zitten. Ook om een beetje geaard te blijven natuurlijk, wat in mijn geval geen overbodige luxe is, met een horoscoop die vrijwel alleen uit lucht en vuur is opgebouwd. Uiteraard ben ik de onschuld zelf, en is het de overheid die begonnen is met het wantrouwen. 11 september gaf Bush en consorten daar een uitstekend excuus voor. Maar het is een publiek geheim dat het bestrijden van terrorisme meer om de olie gaat dan om die terroristen. Maar die terroristen heb je nodig als excuus om burgers te controleren en in je macht te houden. Ach, wat vertel ik nou allemaal, dit weet iedereen toch al? Je maakt me echt niet wijs dat zelfs schoothondje Balkenende dat niet weet!

Naar de imperialistische Verenigde Staten zie ik mezelf niet meer gaan. Als ik al op de heenreis door van alles en iedereen gewantrouwd word, zoeken ze het zelf maar uit. Alleen door al die controles zelf ga ik al blozen en me gek gedragen – dat wordt niks. Maar thuis is het ook steeds minder een lolletje met steeds meer camera’s om je heen en satellieten die je vanuit de lucht bespieden. Het is natuurlijk leuk dat je met Google Earth je eigen tuin kan zien, maar buurman denkt daar terecht anders over. Maar dat niet alleen. Albert weet precies wat je koopgedrag is, in de auto kan je dankzij gps haarscherp gelokaliseerd worden en je OV-chipkaart weet precies waar en wanneer je reist. En anders is je mobieltje wel te traceren. En vluchten naar virtuele werelden kan ook niet meer, want daar houdt de CIA je wel in de gaten. Zodat ik me nog steeds afvraag wie nou eigenlijk wie terroriseert. Wie zijn de echte terroristen?

Bestanden koppelen. Aanleiding tot dit verhaal is een aangetekende brief die ik vorige week naar de Kamer van Koophandel heb gestuurd. Wat is het geval? De voorzitster van ons Wijze Tante Centrum is van Hilversum naar België verhuisd en toen gescheiden. Voor de Kamer van Koophandel blijft ze echter een getrouwde vrouw. Haar bestanden zijn namelijk gekoppeld aan de Gemeentelijke Basis Administratie van haar laatste woonplaats in Nederland, zodat onze voorzitster aan haar Hilversumse identiteit gekoppeld blijft. En zo’n gemeente kan geen gegevens veranderen als iemand naar het buitenland is vertrokken, dan gaat het betreffende record op slot. Op mijn vraag hoe de naam van onze voorzitster dan toch gewijzigd kon worden kreeg ik van de Kamer van Koophandel onder andere het lumineuze advies om haar weer naar Nederland te laten verhuizen. Na een jaar heb ik het opgegeven, vandaar mijn brief aan de Kamer van Koppel-… heu… Koophandel.

We worden allemaal steeds meer gevolgd. Omdat deze waan werkelijkheid wordt zal Paranoia verdwijnen uit DSM-IV, ofwel de vierde versie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Ik stel dan ook voor om deze stoornis (nummer 301.0) te vervangen door Empisthical Personality Disorder, ofwel dat je ziek bent van vertrouwen, meent dat je niet gevolgd wordt. Of dat dit geen kwaad kan. Of alleen maar met goede bedoelingen gebeurt. Dat het je gewoon niet interesseert. Of dat je er wat lacherig en badinerend over doet, en de overheid en bewakingsbedrijven maar hun gang laat gaan. Ontkennen dat je overal met gezichtsherkennende camera’s gevolgd wordt en dagelijks al je mail en telefoon gescand wordt. Of dat niet zo erg vinden als dat wel gebeurt. Kortom: je niet druk maken om het feit dat je gevolgd wordt. Vervelend is dat ik nu voorstel om een nieuwe stoornis te introduceren waar ik zelf ook wel eens last van wil hebben. Want ik heb inderdaad een gebrek aan gezond wantrouwen, dat is toch niet normaal?

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>