11/7

Date 14 juli 2010

We zijn terecht geen wereldkampioen geworden, Spanje was gewoon beter. Zelfs ik zie dat. Veel troep achtergelaten op het Museumplein. Een huldiging – volgens sommige hooggeplaatsten zelfs een inhuldiging – in Amsterdam met zijn grachten. Met gratis openbaar vervoer in de overbevolkte stad. Wat iedereen door dit alles vergeten lijkt te zijn is dat er op de 11e juli wel ergere dingen zijn gebeurd van het WK verliezen. Wat te denken van de val van Srebrenica op 11 juli 1995, wat zo’n achtduizend moslimmannen en -jongens het leven heeft gekost, terwijl Dutchbat machteloos en door gebrek aan steun toekeek? 11 juli lijkt niet een dag waarop ons land goed uit de verf komt, maar meer een dag van nederlaag.

Het was tijdens het WK niet alleen nieuwe maan. Er was zelfs, zij het niet zichtbaar in Nederland, een zonsverduistering! De Maan bedekte de Zon op de 19e graad van de Kreeft. Dus even gekeken op de Inspiratiesite van Jan de Graaf, bij wie ik enkele cursussen heb gevolgd toen hij nog in de Hilversumse Meent woonde. Daar vond ik de horoscoop van Nederland. Geboren op 16 maart 1815 om 11.40 GMT te Amsterdam. Ik wist dat Nederland een gezellig, kneuterig, waterig, gevoelig en bemoederend landje was, maar dat de ascendant van Nederland ook op 19 graden Kreeft stond was ik even vergeten. De ascendant, het aan het oostelijke horizon opkomende teken, zegt iets over de manier waarop je overkomt, de eerste indruk die je op anderen maakt. Gezellig, kneuterig, waterig, gevoelig en bemoederend dus.

Omdat een nieuwe maan op een nieuw begin duidt, kan ik me voorstellen dat deze op de ascendant uitwerkt als de conceptie van een nieuw imago. Hoe we overkomen was even hardstikke belangrijk voor ons. Dat werd en blijft echter extra lastig omdat in de horoscoop van Nederland Mars tegenover de ascendant staat, ofwel op de descendant die iets zegt over relaties met anderen. Voor je het weet raken relaties verstoord en is er een teveel aan assertiviteit of agressie in het spel. Die dan niet snel wordt opgeruimd omdat de evenwicht en vredebrengende Venus in de horoscoop van Nederland niet echt goed met Mars kan opschieten: die maakt een vierkantsaspect met Mars en staat ook nog eens in Ram, dus dat schiet niet op.

Omdat altijd rond die dagen de Zon op 19 graden Kreeft staat, is 11 juli dus eigenlijk een dag waarop Nederland conflicten moet vermijden, geen strijd moet aangaan in welke betekenis dan ook. Dat wordt een afgang. Maar zoals dat ons tegenwoordig door managers wordt gezegd: het geeft ook kansen! Maar daartoe moet precies het tegengestelde gebeuren: inkeer. De nieuwe maan is tenslotte het toppunt van abstractie, spiritualiteit, en een zonsverduistering dwingt je er bijna toe want anders gebeuren er ongelukken. Als je dan wat anders gaat doen, zoals trachten een WK te winnen, wil dat maar niet lukken. Het is er gewoon niet het juiste moment voor, de tijd is er nog niet voor gerijpt. Sterker nog: we doen dan precies de verkeerde dingen. Wat we dan nodig hebben is vrede, stilte en rust om ons heen. Maar voetbal is oorlog.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>