Wietpas

Date 16 april 2012

Gelukkig hoef je hier in het noorden niet vóór 1 mei een wietpas aan te schaffen. Nou was ik dat toch niet van plan, want vroeger heb ik genoeg gerookt. Maar je zal maar in het zuiden van het land wonen en bij tijd en wijle graag een jointje lusten, dan moet je je wel apart laten registreren! En hop, daar gaat weer een stuk privacy verloren. ‘Alle blowers in een database,’ kopt een artikel van Simone Fennell en Arnold Roosendaal vandaag in nrc.next. Straks kan je wellicht de Verenigde Staten niet meer in, vrezen ze, want die jongens menen natuurlijk ook het recht te hebben om in dit wietbestand te gaan snuffelen. Nou vind ik dat persoonlijk niet zo’n probleem, want ik zou toch al niet weten waarom ik überhaupt naar de Verenigde Staten zou willen. Niet dat ik hier in Nederland zoveel privacy heb – als ik dat geloofde zou ik mezelf voor de gek houden. Dat is natuurlijk ook mijn eigen schuld. Dan had ik maar geen weblogs moeten schrijven, een anonieme OV-chipkaart moeten aanschaffen, de huur cash moeten betalen, geen mobieltje en internet moeten hebben en dat soort dingen. Kortom: had ik gewoon niet moeten willen léven. Lekker thuis, gordijnen dicht, geld in een oude sok, ’s avonds kaarslicht en groenten uit de tuin. Zou volgens mijn Wijze Tante heel goed kunnen, maar ik zou toch wat missen.

Wat drugs betreft laten de liberalen zich van hun oude vertrouwde opportunistische zijde zien. Zo vragen de auteurs vragen zich af hoe het zou zijn als je in de slijterij geen vijfde fles wijn mag kopen omdat je er van de week al vier hebt gekocht. Waarom mag alcohol wel en mogen drugs niet? Wat heeft drank dat drugs niet hebben? O ja, rond alcohol is geen crimineel circuit en rond drugs wel! Maar dat is juist ontstaan omdat ze verboden zijn! Wat zou er van al die criminaliteit overblijven als drugs even normaal werden behandeld als alcohol? Niet veel denk ik, en reken maar dat dan wel een groot deel van alle criminaliteit in één klap is opgeheven. Blijft alleen de vraag over wat de grootste schade geeft: criminaliteit of druggebruik. Waar vallen de meeste doden en gewonden? Want als de ellende die druggebruik veroorzaakt groter is dan die rond de handel erin, moet je het wellicht bij het oude vertrouwde beleid laten. Maar ik geloof dat niet. En ik ben ook nog zo onverlicht dat ik er principes op nahou, waardoor ik de betutteling niet kan uitstaan van een overheid die me voorschrijft welke drugs ik wél en welke ik niet mag gebruiken. Want alcohol is natuurlijk ook een drug.

Aanleiding voor dit artikel in nrc.next is een kort geding dat woensdag in Den Haag wordt gevoerd tegen de invoering van de wietpas in Zeeland, Brabant en Limburg. Reden: schending van de privacy en discriminatie. Gelijk hebben ze, hoewel het artikel er niet bij zegt wie ‘ze’ zijn. Maar na een paar seconden zoeken op internet blijken dat advocaten namens eigenaren en personeel van coffeeshops te zijn. Het runnen van een coffeeshop lijkt me trouwens een nogal schizofreen beroep. Want je mag iets verkopen dat je niet mag inkopen. Ik heb nooit gesnapt hoe dat kan. Typisch logica van politici, want teveel van hen zijn nauwelijks tot redelijk denken in staat. Maar niet teveel getreurd, want de coffeeshop wordt een besloten club! En dat kan eigenlijk best knus en gezellig worden. In een halfdonkere kamer achter fluwelen gordijnen met zijn allen liggend en zittend op kussens rond de waterpijp, genietend van een rustig kabbelende muziekje… Wat wil een mens nog meer? Privacy! Want zodra je na zo’n relaxt avondje weer thuiskomt en achter je computer zit, word je meteen door Google, Facebook en Neckermann bestookt met advertenties van de heerlijkste wiet!

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>