De duivelse paus

Date 23 februari 2013

Vandaag waarschuwde de paus de kardinalen dat de duivel altijd probeert om de creatie God in de wereld te bezoedelen door middel van ‘kwaad, lijden en corruptie’. Daarmee geeft hij eindelijk toe dat hij zelf de duivel is, en de katholieke kerk dus een duivelse instelling. Opmerkelijk is dat hij kennelijk wel in de duivel gelooft, iets wat voor mij altijd onbegrijpelijk is gebleven als je zegt dat God almachtig is. Maar goed, je kan redelijkerwijs niet van iedereen verwachten hoogbegaafd te zijn, en zeker niet van pausen. Opvallend is echter dat Maledictus niet doorheeft dat hij eigenlijk over zichzelf praat als hij het over de duivel heeft. De paus die samen met zijn almachtige kerk de wereld bezoedelt met kwaad, lijden en corruptie.

Het kwaad. Wat te denken van het kindermisbruik, dat de kerk nu afkoopt met 30 miljoen euro? Saillant detail is dat het vaak jongens betreft, maar dat kon moeilijk anders, want een geforceerd celibatair leven met veel mooie knaapjes om je heen vraagt er bijna om. En was het niet al vele decennia geleden een publiek geheim, waar we ons toen echter nog niet zo druk over maakten, en wat we vergoelijkten omdat spiritualiteit nu eenmaal belangrijker was dan kindermisbruik? Is het niet zo dat de geperverteerde opvattingen over seks niet juist vragen om dit soort misstanden?

Het lijden. Heeft het verbieden van voorbehoedsmiddelen niet in belangrijke mate bijgedragen aan de aidsepidemie waardoor ontzettend veel mensen onnodig aan hun einde zijn gekomen? En heeft het niet miljoenen mensen gefrustreerd in hun natuurlijke behoefte om met elkaar te vrijen en gemeenschap te hebben? De inquisitie bestaat niet meer, maar is niet juist door de katholieke kerk de mens nu nog meer vervreemd van zichzelf en van zijn goddelijke oorsprong?

De corruptie. Ik dacht dat corruptie juist een van de redenen was dat de paus het niet meer aankon om nog te blijven. Net zoals politici soms opstappen omdat ze niet meer tegen alle intriges, misleiding en machtsmisbruik in onze zogenaamde democratie kunnen. En ontstaat er niet een onhoudbare situatie omdat steeds duidelijker wordt dat de Bijbel een opportunistisch ratjetoe is geworden van teksten, die vooral de macht van pausen als onfeilbare bemiddelaars tussen mens en God moeten ondersteunen?

Toch mooi eigenlijk, zoals de paus eindelijk uit de kast komt, als een duveltje uit een doosje! Hij laat zich eindelijk kennen. Maar ook ik ben, net als de paus, opgevoed met een ‘je moet je niet laten kennen’, iets wat ik nooit snapte, want ik wilde me juist wél laten kennen! Gelukkig wil Maledictus dat nu ook en geeft hij eindelijk toe dat zijn kerk verworden is tot een door en door geperverteerde instelling die uit pure machtswellust alles in het werk stelt om de mens van zijn spirituele basis te vervreemden. Als je een beetje gnostiek georiënteerd bent is dat niets nieuws, maar voor de paus is het een hele moedige stap dat hij zo zijn ware, duistere duivelse kant laat zien. Dat is niet voor iedereen even makkelijk, zeker niet voor een paus!

 • Facebook
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Print
 • PDF
 • Add to favorites

3 reacties op “De duivelse paus”

 1. Mandira Bosma op Facebook zei:

  Very good and to the point!

 2. Marcel Bokhorst op Facebook zei:

  Goed geschreven, eerlijk en gewaagd!

 3. Gyan Lino zei:

  Onze bijzondere Meester “OSHO”heeft het ons op velerlei momenten ,
  deze kwestie uitvoerig helder gemaakt.
  Kennelijk is er voor alles een tijd.


  Laat ik afsluiten met een” Dagelijkse gedachte “van Olaf Hoenson.

  Een crisis is een stormachtige overgang naar een andere realiteit
  Zodra je deze realiteit aanvaart is de crises voorbij.


  Wij leven in één groot transformatie proces .
  Adem in en kom tot rust, Adem uit en glimlach.
  En de karavaan trekt verder.

  Lieve groet Gyan Lino.

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>