Congrats, Obama!

Date 5 november 2008

Vannacht tot half vijf naar Nederland 1 op mijn internetradio liggen luisteren. Meegemaakt hoe Barack Obama de ene staat na de andere voor zich won. Een historische nacht, omdat het er nu werkelijk op lijkt dat de tijden veranderen. Zoals de enthousiaste Herman Wijffels het in een interview formuleerde: “Vandaag begint pas echt de eenentwintigste eeuw!”

The times they are-a-changin’. Wellicht dankzij de kredietcrisis, want het is de vraag of Obama zonder deze economische malaise ook gewonnen had. We mogen het Amerikaanse volk dankbaar zijn dat zij met luide stemmen hun afkeer van George Bush heeft laten horen. Dat het de oorlog in Irak zat is. Dat het zich realiseert dat je niet eeuwig op schulden kan blijven leven. Dat je met andere landen moet samenwerken om verder te komen. Dat het energieprobleem met groene handen moet worden aangepakt. Dat dit alles veel belangrijker is dan dat er eindelijk een ‘zwarte’ in het Witte Huis gaat zitten.

Obama is een man om van te houden, om verliefd op te zijn. Dat wordt geloof ik charisma genoemd. Men heeft gekozen voor een mens en daarmee voor een meer menselijke wereld. Een zucht van opluchting golft over de wereld. Ja, een historische dag was het, waarvoor ik graag een nachtje wakker heb gelegen. Velen omhelzen en zoenen Obama in gedachten. En ik ook. Zelfs in Second Life loop ik in een shirt van hem rond. Ja, ook daar komen we op voor een betere wereld.

Misschien idealiseer ik hem teveel. Maar is verbetering niet altijd begonnen in het land van idealen? Wellicht zal deze overwinning even belangrijk blijken als het vallen van de Muur. Implodeert eindelijk het uit de hand gelopen kapitalisme, zoals dat in 1988 met het communisme gebeurde. Gefeliciteerd, Amerikaans volk! Gefeliciteerd, Obama!

 • Facebook
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Print
 • PDF
 • Add to favorites

1 reactie op “Congrats, Obama!”

 1. Mik zei:

  Heerlijk geschreven weer. Ik denk ook dat het een historische gebeurtenis is. Nu nog een Hollandse denktank, in plaats van een schiettank of benzinetank.
  Tank you !

  Mik

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>