Homo!

Date 9 augustus 2013

Homo! Zolang dat nog een scheldwoord is, is er nog veel te doen aan homo-emancipatie. Want ondanks alle geboekte vooruitgang heb ik er nog steeds een beetje moeite mee mijn vriend bij de bushalte een afscheidszoen te geven. En ik wantrouw niet alleen aanhangers van primitieve godsdiensten, want ook leuke Hollandse knapen kunnen discrimineren dat het een lieve lust is. Mietje! Oké, Nederland was het eerste land om het homohuwelijk in te voeren en daar mogen we best trots op zijn, zeker nu dit in steeds meer landen navolging vindt. Jammer alleen dat de sportwereld niet echt enthousiast meedoet. ‘Ik ben homo, en ik ben uit het profvoetbal gevlucht,’ zegt Arnold Smit in nrc.next van vandaag. Dit als reactie op nogal stompzinnige uitspraken van voetbalanalist René van der Gijp in het tv-programma Holland International: ‘Er zijn gewoon weinig homofiele voetballers. Er zullen er wel een of twee zijn, maar voetbal is geen sport voor homo’s.’ Hij ziet ze dan ook nooit in de kleedkamers, wat niet zo verwonderlijk is omdat ze nog in de kastjes zitten waarin hij niet wil of durft te kijken. Mietje! Volgens René moeten homo’s maar ‘gewoon in een kapperszaak werken’, waarmee hij tegelijk zegt dat ze maar uit de buurt van het voetbalveld moeten blijven. Soms denk ik dat voetbal juist een sport voor homo’s is. Die heerlijke geur van jongenslijven in de kleedkamers, om over al die glimmende lijven onder de douches nog maar niet te spreken. De omhelzingen na een doelpunt, het uittrekken van de shirtjes na afloop, jongens die met jongens stoeien…

Nu dreigen de Olympische winterspelen in Sotsji ook een heikel gebeuren te worden. Want ook Rusland schaart zich bij de primitieve randgebieden van Europa waar men het niet zo nauw neemt met de mensenrechten. Aandacht voor homo-, bi- en transseksualiteit in het bijzijn van jongeren onder de 18 of het dragen van uiterlijke kenmerken die verwijzen naar deze geaardheid, zoals een regenboogvlag, zijn strafbaar. Ook voor buitenlanders. Dus ook voor deelnemers aan de winterspelen, laat Poetin weten. Dat roept protest op, en het was dan ook heel mooi om vorige week zaterdag het portret van de Russische president te zien op een van de eerste boten van de Canal Parade. En Stephen Fry, Brits schrijver, acteur en tv-maker, riep in een open brief aan David Cameron op tot een algemene boycot van de winterspelen. ‘Poetin deed wat Hitler deed,’ schrijft hij recht voor zijn raap. Poetin ‘maakt zondebokken van homoseksuelen, net zoals Hitler dat met de Joden heeft gedaan.’ En: ‘Iedere keer dat er in Rusland (en dat gebeurt aan de lopende band) een homoseksuele tiener tot zelfmoord wordt gedreven, een lesbische vrouw ‘correctief’ wordt verkracht, homoseksuele mannen en vrouwen dood worden geslagen door neonazistische knokploegen, terwijl de Russische politie werkeloos toekijkt, wordt de wereld ietsje kleiner.’ Terwijl ik dit lees moet ik inderdaad denken aan de donkere jaren van voor de Tweede Wereldoorlog, en zie ik in gedachten stille voorlopers van de Kristallnacht. Dat lijkt overdreven maar ik moet helaas constateren dat dit toch heel geleidelijk dichterbij komt. Zelfs in ons eigen land als we niet oppassen. Dat Amsterdam een week in het jaar roze gekleurd is, is hartstikke nodig, want het gaat toch om minstens vijf procent van de bevolking.

Niemand kiest er zelf voor om homo of lesbisch te zijn. Zo ben je nu eenmaal geboren, maar het wordt al te vaak afgeschilderd als een vrije keuze, een modieuze gril terwijl het gewoon een biologisch verschijnsel is dat ook bij veel andere diersoorten voorkomt. Voor een homo is heteroseksualiteit even vreemd als voor een hetero homoseksualiteit is. Zoals een heteroman er niet aan moet denken het met een andere man te doen, moet een homoman er niet aan denken om het met een vrouw te doen. Vroeger geloofden psychiaters dat het een ontwikkelingsstoornis was die bij een bepaalde leeftijd hoorde, maar dat zou je natuurlijk ook van heteroseksualiteit kunnen zeggen. Waarom in dat laatste blijven steken als je kinderen op de aarde hebt gezet? Dan heeft het toch nut meer? Ja, voortplanting is niet de beste kant van homo’s en lesbo’s, en ik heb een donkerroze vermoeden dat niet zozeer het vallen op het eigen geslacht de aanleiding van homohaat is, maar het feit dat ze zo weinig kinderen maken, wat niet echt past in een maatschappij die gebaseerd is op productie en groei. Gek genoeg zijn homo’s wél door hetero’s gemaakt! Ik denk dat veel haat ook voortkomt uit jaloezie op mensen die gewoon van elkaar genieten zonder zich zorgen over zwangerschap en kinderen te hoeven maken, mensen die gewoon speels en vrolijk, gay zijn. Waarin de mannen niet allemaal macho’s hoeven te zijn die zichzelf zo nodig moeten waarmaken, en wat meer openstaan voor hun zachte vrouwelijke kant. Die dat van nature hebben meegekregen. En als er iets is dat bestreden moet worden, is het wel het ontsnappen uit de rat race van voortplanten en presteren, en last but not least de confrontatie van mannen met hun eigen zachte kant, met de vrouw in hen zelf. Die durven veel macho’s niet onder ogen te zien, daar zijn ze gewoon te laf voor. En wat roep je zo’n stoere jongen toe? Mietje!

 • Facebook
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Print
 • PDF
 • Add to favorites

1 reactie op “Homo!”

 1. Diana zei:

  Tja, Satyamo, tijdens het lezen van dit stukje was ik blij dat je er zelf mee kwam, nl.: één van de gevaren, die ons hier in het vrije westen en m.n. ons hier in vrij denkend Nederland bedreigt is een cultuur die hier meer en meer de overhand krijgt, maar die wel in haar ontwikkeling nog 1400 jaar bij onze cultuur achterloopt. Die nooit een tijdperk van Verlichting heeft meegemaakt en waar je binnen die cultuur – op straffe des doods – in je denken en handelen niet mag afwijken van wat als norm is gesteld!
  Dat er nog steeds anti-homogevoelens sluimerden bij autochtonen in Nederland en West-Europa kan wel zijn, maar er is een enorme ‘boost’ uitgegaan van de – ja ja – tsunami aan niet-westerse elementen (mensen, maar ook culturen en al dan niet religieuze opvattingen), welke de sluimerende onlustgevoelens hebben doen aanwakkeren en weer brandstof gegeven.
  Jij noemde al als oorzaak van de homofilie (is dus M/V!) de biologische variant van 5% (volgens jou), maar feitelijk betreft het 11% van de mensheid (volgens ‘de wetenschap’)!
  Ik zit te wachten op de dag, dat het zó algemeen bekend zal zijn dat homofilie – net als de kleur van je ogen en van je haar – verankerd zit in de genen en dat daar niet écht aan gesleuteld kan worden. Dat je dus niets te kiezen hebt behalve een vrijwillige onthouding van de seksuele praktijk. Nou, die keuze geldt net zo goed voor heteroseksuelen met dezelfde soort aanleiding of reden als voor homo’s.
  Waar hetero’s elkaar in het openbaar mogen zoenen, mogen homo’s dat ook. Waar hetero’s de liefde mogen bedrijven, mogen homo’s dat ook, nl.: in de privésfeer en niet in het openbaar.
  Dat wij in noordelijker streken van Europa wat minder gewend zijn aan elkaar zoenende hetero mannen…, moet je eens kijken in Frankrijk en zuidelijker landen! Veel is dus een zaak van gewenning (net als die hoofddoeken hier tegenwoordig als het niet regent of stormt!).
  Je noemt homofilie, m.i. beter gezegd homoseksuele uitingen, bij dieren. Mede hierdoor ben ik ervan overtuigd dat biseksualiteit (misschien is het juister om ‘bifilie’ te zeggen) een oergegeven is in alles wat leeft. En dat gebruikmakend van “die liefdesenergie van het leven voor het leven” Moeder Natuur de heterofiele vorm – i.v.m. de procreatie – gekozen heeft als de vorm, die voor het merendeel moest gaan voorkomen bij mens, dier en plant.
  Maar homofielen en aseksuelen en transgenders zijn degenen, die de noodzakelijke toevoeging aan elke gemeenschap zijn om zo’n gemeenschap tot een geestelijk, een psychisch en een lichamelijk gezond en kwalitatief hoog-ontwikkeld geheel te maken!
  Ik heb gezegd.

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>