Paddo’s

Date 28 november 2008

En nu we het toch over drugs hebben: vandaag kregen we te horen dat vanaf 1 december de paddo´s verboden zijn, zodat de smartshops hun deuren wel kunnen sluiten. Wat waarschijnlijk meer ellende geeft dan het gebruik van de paddo´s zelf, want er hebben waarschijnlijk meer mensen zelfmoord gepleegd omdat ze hun baan verloren dan dat ze door het gebruik van hallucinogene middelen even vergeten waren dat ze niet konden vliegen. Zo liberaal is onze regering nu, dat ze ons het gebruik van zelfgekozen genotmiddelen ontzegt. Zeker als anderen daar geen last van hebben. Dat is niet het geval als je verstokt in cafés blijft roken, dus als minister Klink daarin streng blijft optreden geef ik hem geen ongelijk. Maar als diezelfde minister zich zo nodig moet druk maken om paddenstoelen is er meer aan de hand. Astrologisch geschoolde lezers zullen hier Pluto in Steenbok in herkennen: regeringen voelen wel aan dat hun machtsstructuren aan het wankelen zijn, en zullen dus alles in het werk stellen om te voorkomen dat enige verruiming van bewustzijn optreedt.

Gezocht? Misschien. Maar ik vind het opvallend dat bewustzijnsverruimende drugs, psychedelica, meestal verboden worden en bewustzijnsvernauwende drugs, psychotomimetica, in de winkel op de hoek vrij te verkrijgen zijn. En ik meen toch dat de paddo tot de eerste groep behoort en alcohol tot de laatste. Indertijd werd lsd al snel onder de Opiumwet gebracht, wat dus suggereert dat dit een bewustzijnsvernauwend middel zou zijn, wat het duidelijk niet is omdat het een – soms zelfs gevaarlijk sterk – bewustzijnsverruimende drug is. Zo vallen nu ook de paddo´s onder de Opiumwet. Hoe moet dat nu verder met de avonturen van met Carlos Castaneda´s Don Juan? Moet hij zijn astrale reizen, samen met menig sjamaan, maar vliegend in Second Life voortzetten? Of gaat de minister dat ook verbieden?

Een paar dagen geleden was op de radio Freek de Wolff te horen, een toxicoloog en voormalig adviseur van de minister over het drugsbeleid en vroeger lid van de gezondheidsraad. Nou zegt dat laatste me gezien haar opvattingen over elektrosmog niet zo veel, maar hij zei leuke dingen. Hij wees erop dat er totaal geen wetenschappelijke grond is voor het paddo-verbod en dat de paddestoelen geen ernstige schade aanrichten, niet slecht zijn voor de volksgezondheid. Sterker nog: in dit programma kwam ter sprake dat iedereen nu heel goed zijn tuin moet onderzoeken, want de werkzame hallucinogene stof psilocybine zit bijvoorbeeld ook in vliegenzwammen! De Wolff vreesde ook dat je nu alle tuincentra zou moeten opheffen, want als je gaat kijken wat in de planten allemaal te vinden is…

Gelukkig ben ik zelf als baby al eens in een ketel met paddo´s of zo gevallen, zodat ik eigenlijk geen psychedelica meer nodig heb. En drugs blijven natuurlijk drugs, hoewel ze wel een handig hulpmiddeltje kunnen zijn om mensen eens een koekje van een andere werkelijkheid te laten proeven. Wat bij sommige mensen bepaald geen kwaad kan.

 • Facebook
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Print
 • PDF
 • Add to favorites

1 reactie op “Paddo’s”

 1. edgar zei:

  Probleem met paddo’s is: het gaat 100 x goed, (en dan is t heerlijk en geweldig)
  en de 101ste x kun je zomaar in een psychose raken.

  En dat is wel even wat erger dan denken dat je kunt vliegen..

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>