Blauwe maandag

Date 31 december 2009

Koningin Beatrix vindt het maar niks, die virtuele wereld. “Je spreekt elkaar zonder gesprek, je kijkt naar elkaar zonder de ander te zien. Mensen communiceren via snelle korte boodschapjes. (…) Maar zonder enig ‘wij-gevoel’ wordt ons bestaan leeg. Met virtuele ontmoetingen is die leegte niet te vullen; integendeel, afstanden worden juist vergroot.” Grappig dat ik precies het tegengestelde ervaar! Alsof real life zoveel beter is! Ik bedoel: wat valt er over 2009 méér te vermelden dan dat Obama is geïnaugureerd, dat Alexander Rybak het songfestival heeft gewonnen en dat er water op de maan is gevonden, zodat we straks nog een echte blauwe maan krijgen, net als vandaag? Maar verder? Misschien is 2009 wel het beste te omschrijven als het twitterjaar. Zelfs ik heb me een blauwe maandag bezondigd aan het twitteren, zij het met slechts één tweet.

Ik lees dat 40 twitteraars zich op de Dam hebben verzameld om elkaar de hand te schudden. Om te laten zien dat virtuele contacten het ook in real life goed kunnen doen. Niks nieuws voor mij natuurlijk, want ik heb in Second Life vaak gehoord over de uitstekende relaties die zich ontwikkelden als mensen elkaar in real life gingen opzoeken. Een groep vrienden gaat zelfs met elkaar op vakantie en vindt dat ik ook maar eens naar de Canarische Eilanden moet komen. In het virtuele leven leren mensen elkaar vaak al héél goed kennen, hebben ze minder afstand tot elkaar dan onze vorstin tot het gewone volk. Natuurlijk gaat er wel eens iets mis. Dat een man een vrouw blijkt te zijn of zo, maar dat zijn uitzonderingen.

In Entropia Universe heeft iemand een kwart miljoen betaald voor een ruimtestation. Dat lijkt een koopje als je niet weet dat het gaat om een virtueel ruimtestation in een internetspel. Dat lijkt raar, als iemand zoveel geld uitgeeft aan iets dat helemaal niet bestaat. Althans niet in real life. Maar is dat minder vreemd dan goed betalen voor een schilderij? Want ook kunst beperkt zich niet tot de materiële wereld en ik ken Second Life maar al te goed om te zien hoe creatieve explosies juist in de virtuele wereld kunnen plaatsvinden. En goede kunst, daarvoor mag best betaald worden, daarover ben ik het zelfs met Buma/Stemra eens. En het bijzondere is dan dat de virtuele wereld en die van real life dwars door elkaar heen gaan lopen: echt geld betalen voor virtuele dingen getuigt daarvan.

Hoewel? Ook geld is eigenlijk virtueel, vooral sinds de gouden standaard is losgelaten. En omdat tijd geld is, is natuurlijk ook tijd virtueel. Zeker als je het gaat hebben over uren, dagen, maanden en jaren die steeds sneller als een schaduw heenvliegen, wat ze vooral doen op oudejaarsavond. Die dus nu op een blauwe maandag valt: de tweede volle maan in dezelfde kalendermaand. Dat is natuurlijk ook virtueel, want het hangt maar net van de afspraken af over hoe lang een maand duurt en wanneer je die laat beginnen. En juist door een maand langer te laten duren dan de omloopstijd van de maan, hebben we blauwe maandagen geschapen, die zich om de tweeënhalf jaar voordoen, de vorige keer op 30 juni 2007. Zo leven we veel meer in virtuele werelden dan we meestal willen toegeven…

Misschien bestaat er eigenlijk helemaal geen verschil tussen real life en de virtuele wereld. Is alles real life. Of virtueel, zoals ze al millennia roepen in de oosterse wereld. Stof tot nadenken genoeg voor het komende jaar dus. Dat Vriend en ik vanavond gaan inluiden met een glas Veuve Amiot Demi-Sec. Een idee van virtuele Robbie trouwens… Proost en een goede roetsj in het al dan niet virtuele 2010!

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>