Willem Simmers – Uurhoekastrologie

Willem Simmers: Uurhoekastrologie, de kracht van voorspellende astrologie. Uitgeverij Hajefa, paperback, 368 pagina’s, € 24,95

Bij de bron van astrologie kom je al snel terecht bij de uurhoekastrologie: het beantwoorden van concrete vragen met behulp van de horoscoop van het moment waarop deze worden gesteld. Daarbij ging het in eerste instantie om vragen die het persoonlijk overstegen: het lot van heersers, landen en volken, van legers en scheepsbemanningen. Pas later ging men zich bezighouden met het persoonlijke lot van individuele mensen. De klassieke vorm van astrologie bedrijven is heel anders dan we tegenwoordig gewend zijn: zo doen de transsaturnalen Uranus, Neptunus en Pluto niet mee, en wordt vaak met andere huizensystemen gewerkt dan we gewend zijn. Dat is even wennen, maar het mooie is wel dat deze klassieke tak van astrologie heel nuchter is, en dat veel interpretaties levendig en voor de hand liggend zijn. Er zijn echter zoveel regels, dat een degelijke studie van uurhoekastrologie meer inzet vraagt dan die van de gemiddelde astrologiecursus. Dit boek geeft mooie concrete handvatten om hiermee aan de slag te gaan.

In de eerste hoofdstukken De huizen en de hoofdrolspelers, Aspecten en De dierenriemtekens worden de eerste astrologische beginselen belicht. In het daarop volgende hoofdstuk Draaien van de horoscoop leren we dat de vrager altijd het eerste huis is, met de Maan als mede-aanduider, en gaan we oefenen met het vinden van het gevraagde. Bij dat laatste is bijvoorbeeld de kat (zesde huis) van mijn broer (derde huis) te vinden in het achtste huis: het zesde vanaf het derde huis. Tot zover wijkt een en ander niet af van wat we tegenwoordig vaak leren. In hoofdstuk 5 Essentiële en accidentele waardigheden, begint een nieuw terrein. Planeten verkrijgen niet alleen essentiële waardigheid als ze over tekens heersen, of daar in vernietiging, verhoogd of in val zijn, maar ook als ze in tripliciteit, in een term of een face staan van een teken. Dit is allemaal terug te vinden in de tabel op pagina 72, die eigenlijk op een losse kaart of uitklapbare flap bijgevoegd zou moeten zijn omdat je hem bij vrijwel alle interpretaties nodig hebt. Alsof dat niet genoeg is hebben we niet alleen met essentiële, maar ook met accidentele waardigheden te maken: verbranding, onder de zonnestralen, cazimi en oppositie met de Zon, belegering, retrogradatie, snelheid, de via combusta, aspecten, teloorgang, verijdeling, overdracht, vergaring van licht en last but not least de afhoudende Maan.

In hoofdstuk 6 Recepties, wordt dit alles in praktijk gebracht en gaat het om de relaties tussen meerdere planeten, hoe ze met elkaar omgaan. Levendige voorbeelden worden gegeven op pagina 125: Een planeet in een teken houdt van de tekenheer, aanbidt de heer die hier van nature in verhoging staat, is een vriend van de tripliciteitsheer, enzovoorts totdat hij de planeet haat die hier van nature in val staat.

In de hoofdstukken 7 tot en met 18 worden vragen besproken die bij de twaalf huizen horen. Huis 1 gaat over het lichaam, middelen van vervoer, locaties (windrichtingen) en het vinden van verloren voorwerpen, huis 2 over geld en bezittingen, huis 3 over broers en zussen, de buren, infrastructuur, brieven, computers, e-mail en het ritje naar je werk, en huis 4 over woningen, de familie en de vader in het bijzonder, het einde der dingen en ondergrondse zaken. Huis 5 gaat over vrijetijdsbesteding, sport, feesten, kinderen en seks, huis 6 over ziekte en gezondheid, politie, ongelukken, bedienden en dieren tot aan het formaat van een fikse geit (met een overzicht van welke lichaamsdelen bij welke
tekens horen), huis 7 over relaties, samenwerkingsverbanden, bemiddelaars en
willekeurige (onbekende) anderen, en huis 8 over de dood, erfenissen, geld van
de ander en algehele neergang. Huis 9 gaat over reizen, hogere studies en dromen, huis 10 over beroep en carrière, politiek, gezag, de staat, de koning en de baas, huis 11 over vrienden, geld van de baas, de schatkist (belastinggeld), geld (inkomsten) uit eigen bedrijf en loterijen, en huis 12 over ziekenhuizen, gevangenissen, onherbergzame gebieden en algehele misère. Heel handig omdat hiermee het gros van de vragen die meestal gesteld worden is gedekt.

In hoofdstuk 19 Antiscia, voorspellen voor gevorderden, hoofdstuk 20 Tijdsbepaling, hoofdstuk 21 Vaste sterren en hoofdstuk 22 Scherpstellingen en verfijningen wordt een en ander nog verder verdiept. Hoofdstuk 23 Weddenschappen, gokken en sport besluit het boek met onder andere aandacht voor het EK Voetbal en de finale in Wimbledon in 2012. Opvallend is dat hier geadviseerd wordt soms huizen van Regiomontanus te gebruiken, iets dat te weinig belicht wordt in het boek dat veel teruggrijpt op de klassieke William Lilly (1602-1681) en de hedendaagse John Frawley. Al met al een heel verleidelijk boek waar je vele, vele uurtjes mee zoet kunt zijn, terug bij de bron van astrologie.

De Kaarsvlam, januari/februari 2014

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites