Hoe werkt OV-chip?

Date 17 september 2009

Xnapputniet! In Spoor (‘exclusief voor abonnementhouders van NS’) wordt uitgebreid aandacht gegeven aan de OV-chipkaart. ‘De OV-chipkaart is net zo groot als een bankpas, met een chip waarop u een bedrag kunt laden om te reizen,’ wordt me verteld. Dat is duidelijk. Ik heb al verschillende malen mijn kaart in een automaat opgeladen: je moet die dan geduldig op een bakje laten liggen, waar hij onder een soort elektromagnetische douche met kersverse euro’s bestraald wordt. Mijn OV-chipkaart is nu met saldo geladen, een geldig reisproduct waar ik heel voorzichtig mee moet omgaan, zodat ik hem heel zorgvuldig behandel. Want zo’n kaart vol met reissaldo wil ik niet verliezen!

Ik lees verder. ‘Hoe werkt het?’ staat boven de tweede paragraaf. Nu wordt het interessant! Dit duidt op het in ere herstellen van een oude gewoonte om bij elektronische apparatuur zoals radio’s en televisies, schema’s mee te leveren, zodat je wist hoe het werkte – een soort open source avant la lettre. Maar het lezen van deze tekst over de OV-chipkaart is alleen maar verwarrend voor me. Want hier wordt verteld dat ik via www.ov-chipkaart.nl geld van mijn bankrekening naar de OV-chipkaart kan overhevelen. Maar hoe kan dat als die kaart op dat moment naast mijn toetsenbord ligt, of in mijn portemonnee zit? Dat lijkt me even onmogelijk als een bestand op een USB-stick zetten die nergens op is aangesloten.

Hoe de OV-chipkaart werkt is dus allesbehalve transparant. En wat niet transparant is, is verdacht. Ik kan niet anders concluderen dan dat er in werkelijkheid helemaal geen geld op de kaart zélf staat, maar ergens op een computer waarmee alle kaartlezers voor in- en uitchecken verbonden zijn, net als pinautomaten contact met de bank hebben. In bussen moeten die verbindingen dan nog draadloos zijn ook. Als het klopt wat ik denk wordt alles dus op een centrale computer bijgehouden. Niks geen opladen van mijn kaart, maar alleen een verhogen van het saldo op mijn OV-chip-rekeningnummer!

Ik zou graag weten of het inderdaad zo werkt als ik denk. Uit ervaring wijs geworden ga ik het antwoord niet zoeken op www.ns.nl of de site van de OV-chipkaart, want dat betekent te vaak tevergeefs lang bladeren in lijsten van frequent asked questions of lang zoeken naar een e-mailadres. Ik stuur een afdruk van deze weblog per post naar de NS, dat is voor mij als klant het gemakkelijkst. In de hoop een antwoord te krijgen op mijn vraag: hoe werkt de OV-chipkaart nou eigenlijk? Xnapputniet!

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

3 reacties op “Hoe werkt OV-chip?”

  1. j vd wal zei:

    Ik zit dus met precies dezelfde vragen , en had ook dezelfde conclusies getrokken.
    Ben benieuwd naar het antwoord .

  2. Satyamo zei:

    Op 7 oktober ontving ik het volgende antwoord van de Klantenservice van NS.

    Graag beantwoorden wij uw brief waarin u een vraag stelt over het saldotegoed op de OV-chipkaart.
    Het opgeladen saldo staat daadwerkelijk op de chip welke zich op de kaart bevindt. Als u uw saldo digitaal oplaad wordt dit saldo, zodra u voor uw reis incheckt, op uw kaart geladen. Feitelijk is er dus sprake van een combinatie van plaatsen waar uw saldo zich bevindt, op het moment dat u nog niet heeft ingecheckt na digitaal opladen. Uiteraard is uw complete saldo wel bekend bij TLS (Trans Link Systems) de overkoepelende organisatie van de OV-chipkaart.
    Wij vertrouwen erop dat u hiermee voldoende bent ingelicht.

    Tot zover het antwoord. Ik concludeer hieruit dat er inderdaad draadloze verbindingen met alle kaartlezers in de bussen moeten zijn. Maar dat alle saldogegevens ook bij Translink zelf bekend zijn. Overigens is het hele OV-chipgebeuren zo complex dat je er een academische studierichting van kunt maken…

  3. j vd wal zei:

    He bedankt Satyamo,

    snap er nog niet veel van hoe dit werkt, maar ja misschien vinden w nog wel wat,
    dan meld ik het hier ook wel.

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>