Schrikkeldag

Date 29 februari 2008

God is geen perfectionist. Anders had Hij het zonnestelsel wel wat beter in elkaar geknutseld. Daarin zien we de aarde rondjes om de zon draaien. Linksom, tegen de klok in, althans als je er van boven, het noorden, op neerkijkt. Om de aarde draait de maan, ook linksom, waar zij zo ongeveer een maand voor nodig heeft. Ook de aarde zelf draait om haar as, opnieuw linksom. De politieke kleur van God lijkt me inmiddels wel duidelijk. Maar zoals gezegd: Hij is een slechte knutselaar want als Hij het zonnestelsel netjes in elkaar had gezet zou de aarde na elk rondje om de zon dezelfde uitgangspositie hebben. Nee dus. Als na haar gang rond de zon opnieuw de lente begint – de dag en de nacht precies even lang zijn – is de aarde na 365 dagen een kwart slag teveel doorgetold. En na vier rondjes hebben we zelfs een hele dag over!

Die extra dag is heel lang een probleem geweest, Want men wil de seizoenen graag op dezelfde kalenderdagen laten beginnen. Dus besloot keizer Julius al om elke vier jaar een schrikkeldag in te voeren. Opdat de lente niet steeds verder in de kalender zou opschuiven, te laat zou beginnen. Maar in de loop van de eeuwen bleek dat een overcorrectie te zijn en begon de lente steeds meer te vroeg! In 1582 was dat opgelopen tot 10 dagen. Paus Gregorius XIII knipte de dagen 5 tot en met 14 oktober uit de kalender en paste de formule voor het bepalen van schrikkeljaren aan. Elk jaar dat door 4 deelbaar is, is een schrikkeljaar, met uitzondering van jaren die door 100, maar niet door 400 deelbaar zijn. 1700, 1800 en 1900 waren dus geen schrikkeljaren, maar 2000 was dat wel. En daar doen we het tot vandaag de schrikkeldag mee. Lijkt aardig te werken.

Wie een schrikkeldag ook aardig vindt werken zijn de werkgevers. Een extra werkdag zonder loon te hoeven uitbetalen! Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting gaat het gemiddelde gezin – u kent dat wel: pa, ma, twee kinderen, rondkomen van € 2500,- netto – er € 14,50 op achteruit. Dat moet immers een extra dagje boodschappen doen, energie gebruiken, telefoneren, benzine tanken, meubels verslijten en recreatie bedrijven, wat € 47,- kost. Maar er zijn ook voordelen, zoals een dag gratis wonen en verzekerd zijn, en een dag meer profiteren van andere vaste lasten en heffingen, wat € 32,50 oplevert. Zodat de schade beperkt blijft tot € 14,50 per gemiddeld gezin. Voor een alleenstaande, die leeft van € 1750 per maand, is de schade relatief minder groot, want voor hem of haar kost de schrikkeldag maar € 3,-. Waarmee ik toch maar wil zeggen dat God toch wat beter de consequenties had moeten overzien van Zijn slordigheid en wat beter Zijn best had moeten doen. De verzekeraars maken grote verliezen door zo’n schrikkeldag als vandaag. Geen wonder dat ze weigeren ons ook nog te verzekeren tegen God!

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>