Xperia

Date 28 juli 2010

Een nieuw mobieltje! Op advies van Marcel heb ik een Xperia mini pro van Sony Ericsson gekocht! En ik heb gisteren ergens gelezen dat deze van alle telefoontjes de snelste processor zou hebben! Wow! Hij draait onder het door Google veel gebruikte Android 1.6, een open source besturingssysteem, waardoor het voor Marcel makkelijker is om erin te programmeren. Zodat ik straks overal even een horoscoop kan maken. Want een telefoon is meer dan een telefoon! Deze Xperia vervangt mijn Nokia mobieltje en mijn Acer zakcomputertje dat ik onder andere als agenda gebruikte. De Xperia heeft zoveel mogelijkheden dat hij die twee samen makkelijk kan vervangen! Nu ik meemaak wat je allemaal met een mobieltje kunt doen, begin ik meer te begrijpen van al die mensen die er in de trein mee zitten te spelen. En wie weet betrap ik op straat nog eens iemand die al lopend naar Googles Street View loopt te kijken om te zien wat er allemaal om hem heen te zien is.

Omdat er HSDPA-internet op zit kan ik nu niet alleen thuis maar ook buitenshuis surfen en e-mailen. Maar thuis en bij hotspots kan ik ook gewoon mijn eigen draadloze Wi-Fi-netwerk blijven gebruiken. Internet en Wi-Fi kan ik eenvoudig naar believen in- en uitschakelen om niet alleen straling te vermijden, maar ook de batterij te sparen. Dat in- en uitschakelen geldt trouwens ook voor de ingebouwde GPS. Dat ondersteunt niet alleen het programmaatje GPS Status met een kompas waarmee ik precies kan zien op welke lengte en breedte ik me bevind, maar ondersteunt ook een routeplanner die me vertelt hoe ik in 16 uur en 42 minuten naar Marcel kan wandelen. En als hij meedoet kan ik ook zien waar hij zich ergens bevindt. En kan hij ook zien waar ik ergens rondhang. Mede dank zij Google Maps, waarmee ik ook door het Duitse Frankenau kan wandelen. Wat ik ter plekke maar niet moet doen, omdat mobiel internetten in het buitenland pijnlijk prijzig schijnt te zijn. Zo zie je maar weer wat met een combinatie van diverse soorten draadloze netwerken allemaal mogelijk is geworden!

Een telefoon is meer dan een telefoon. Dus zit er ook een 5 megapixel camera op, met flitser. En een muziekspeler. En een YouTube-filmpjesspeler. En een radio. En een adresboek. En een agenda. En spelletjes. En andere handige dingen zoals TrackID: hou het telefoontje voor een muziekbron en hij vertelt je wat er speelt. Het tweede deel uit de Tweede van Beethoven vertelde hij ons gisteren toen we iets uit de radio niet konden plaatsen. Voor een euro of tien heb ik het programmaatje Documents to Go gekocht om Office-bestanden zoals die in Word en Excel mee te kunnen lezen en bewerken. En voor niks een Sudoku-spelletje. Dat gaat allemaal via de Market, waarmee je snel applicaties kunt zoeken en installeren. Zoals K-9 Mail waarmee je meerdere e-mailaccounts kunt beheren, Buienradar die ook weers- en verkeersinformatie geeft, Moon Phase dat de huidige maanfase laat zien, MSN Droid om te chatten, Navigatie waarin een vrouwenstem je over de wegen leidt,  Wisepilot dat filemeldingen en vertragingen geeft en Plaatsen voor het vinden van restaurants, koffie, kroegen, hotels, bezienswaardigheden, geldautomaten en tankstations.

Marcel wijdt op zijn weblog aandacht aan zijn Xperia: de mini die in tegenstelling tot mijn mini pro niet over een uitschuifbaar toetsenbordje beschikt. In tegenstelling tot mijn mobieltje van Nokia is het makkelijk een back-up van de Xperia te maken. Van de adressen, kalender en dergelijke op het 128MB-telefoongeheugen kan je een back-up op het bijgeleverde USB-kaartje zetten, maar je kunt dit ook synchroniseren met bestanden op je eigen plek op de website van Sony Ericsson. Tot het geheugen op het bijgeleverde 2GB SD-geheugenkaartje kun je toegang krijgen met een USB-kabel, zodat je van alles kan doen met bestanden die je bijvoorbeeld met Word of Excel heb gemaakt. Dat klinkt dus hartstikke veilig. Wat overblijft zijn de geïnstalleerde programma’s: die zijn meestal eenvoudig opnieuw te installeren, maar met het programma Astro File Manager kun je ook daarvan een back-up bewaren op je SD-kaartje, die je dan via je USB-kabel weer naar andere plekken kunt kopiëren. Genoeg te spelen dus, en dat is wat niet iedereen begrijpt. Dat het gewoon een leuke hobby kan zijn om met die nieuwe technologieën te puzzelen en te spelen. Met DroidSL kan ik zelfs nu met mijn mobieltje berichten naar vrienden in Second Life sturen. Eén leven is niet genoeg en te kort om alles te doen wat je leuk vindt.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

2 reacties op “Xperia”

  1. Diana zei:

    Stel je nou voor, Satyamo, dat je dat ding ergens laat liggen of dat ie onderweg uit je zak rolt… Daar gaat je hele hebben en houden…
    Het is dus eigenlijk een computer, waarmee je ook nog kunt bellen en fotograferen. Een mobiel is het, maar ik zou zo’n ding niet meer in de eerste plaats als een telefoontoestel willen zien.
    Heb je nog wel tijd dan om om je heen te kijken, adem te halen en mensen te zien (aan te zien, herkennen, waar te nemen)?
    Het lijkt op het voortschrijden van de medische wetenschap en techniek. Steeds meer moet de mens per situatie gaan beslissen: ho, tot hier en niet verder, want de kwaliteit van leven gaat voorbij die grens i.p.v. vóóruit áchteruit. Zeker vanuit een hoger perspectief bezien.
    Techniek hoort m.i. tot de mechanische wereld. En m.n. Gurdjieff en Ouspensky geven inzicht aan de spiritueel ingestelde mens wat daar nou juist aan mankeert!

  2. Lino zei:

    Het is voor de eerste keer, zo lang als ik de weblog van Satyamo lees,dat ik de
    neiging heb om af te haken bij dit verhaal. tsjonge jonge jonge wat een
    ingewikkeld heden .Waar is nu de éénvoud ?
    Het vinden van geluk ligt niet in het bezitten,maar in het genieten,
    hoop dat je daar nog aan toekomt.

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>