Ubuntu

Date 3 mei 2008

Sinds een paar dagen draait mijn computer niet alleen maar onder Windows XP, maar ook onder Linux. De broncode van dit besturingsprogramma is open en vrij, dus door iedereen te gebruiken en aan te passen. Zo zijn er allerlei distributies ontstaan, waarvan Ubuntu de meest populaire is. Daarvan verscheen vorige week versie 8.04, en om software meer dan alleen een nummer te laten zijn heeft deze versie ook een naam: Hardy Heron, de ruige reiger. Die staat na installatie dan ook trots op je desktop. Terecht, want deze zogeheten open source-software is niet alleen financieel en technisch een alternatief voor Windows, maar ook moreel en maatschappelijk van een hoger kaliber. Een positieve kant van de vrije markt is dat idealisten en vrijwilligers ook gratis software kunnen uitdelen, want wie verbiedt je om producten voor € 0,00 te verkopen?

Dat doet de Zuidafrikaanse miljonair Mark Shuttleworth die alles financiert, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk wordt om gratis Ubuntu-cd’s te laten bezorgen. Daar zit gewoon idealisme achter. De term ubuntu schijnt te staan voor iets als ‘menselijk zijn voor anderen’ en Ubuntu heeft dan ook een drievoudig credo: software moet vrij zijn, in alle talen leverbaar zijn en ook voor mensen met lichamelijke beperkingen te gebruiken zijn. Dat vrij zijn gaat niet in de eerste plaats om het gratis beschikbaar stellen van Ubuntu, maar om het vrij te gebruiken, om veranderingen en verbeteringen aan te brengen en om het weer aan anderen door te kunnen geven. Het getuigt van de Nieuwe Tijd dat idealisten, omringd door een groepje vrijwilligers, op deze wijze een alternatief bieden voor gevestigde grootmachten als Microsoft die aan hun eigen roem ten onder gaan.

En het werkt ook nog! Want juist omdat het open source is, wordt het veel makkelijker om drivers voor allemaal randapparatuur te maken. Eigenlijk heb ik helemaal niks hoeven te installeren, was het enige pijnpunt mijn draadloze netwerk, maar dat rammelde onder Windows ook al vaak. Draadloos toetsenbord met muis, het beeldscherm, twee printers, scanner en netwerk weet Ubuntu allemaal automatisch te herkennen en te installeren. Geen omkijken naar. Terwijl er ook meteen een standaardvoorraad aan programmatuur aanwezig is, zoals OpenOffice.org met Tekstverwerker, Rekenblad en Presentatie die compatible zijn met Word, Excel en Powerpoint, hoewel het wel even zoeken was naar het €-teken dat zich opeens onder Alt Gr-5 blijkt te bevinden. Zoals Firefox voor websurfen en Evolution voor e-mail. Dat laatste wilde alleen geen e-mail ontvangen en verzenden, dus heb ik vervangen door mijn oude vertrouwde Mozilla Thunderbird. Want ook het toevoegen en verwijderen van programma’s is een fluitje van een cent. Gewoon op Applications klikken en dan op Installeren/verwijderen en zoeken en klikken maar.

Het installeren van Ubuntu begon met het downloaden van een bestand dat op cd moest worden gebrand. Met die cd kun je je computer opstarten en alvast van Ubuntu proeven zonder dat er ook maar iets op je harde schijf wordt gezet. Maar je kunt het ook vanaf die cd installeren, waarbij je bij de opties wel in de gaten moet houden dat hij er niet voor kiest om je hele harde schijf te gaan gebruiken, want daar ga je spijt van krijgen. Ik heb hem zelf lege gedeeltes laten zoeken en Ubuntu nestelde zich automatisch in een nog niet toegewezen deel van de harde schijf. De computer wordt automatisch multi-boot gemaakt, dus vraagt bij het opstarten of ik Windows of Ubuntu wil, en als ik dan toch naar Windows ga is daar niets, maar dan ook echt helemaal niets van Ubuntu terug te vinden. En zo hoort het ook. Daar ziet alleen mijn backup-programma True Image de Ubuntu-bestanden op een voor Windows onzichtbare plek van de harde schijf.

Natuurlijk ben ik deze dagen veel aan het experimenteren. Iets waarbij ik vaak geholpen word door Marcel, met wie ik dan via MSN, of beter gezegd: onder de Ubuntu-versie Pidgin aan het chatten ben. Zodat inmiddels ook Google Earth en Second Life onder Ubuntu draaien. Niet alleen is Ubuntu veiliger omdat het veel steviger tegen virussen is beschermd, niet alleen is Ubunti goedkoper omdat het niks kost, maar het is ook prettiger omdat programmas er vloeiender op draaien. Niet steeds dat gestotter en gehakkel omdat op de achtergrond weer eens ongevraagd programmas gaan draaien. Windows lijkt een beetje op de regelgeving die steeds complexer wordt en daardoor steeds minder te hanteren is. Van Vista heb ik al nooit begrepen waarom ik het überhaupt zou moeten willen hebben, XP komt één dezer dagen met Service Pack 3, maar zal over een paar jaar niet meer ondersteund worden. En wat er dan voor in de plaats komt is ook maar afwachten. Vandaar dat ik experimenteer met Ubuntu. Het hele idee ervan past in de Nieuwe Tijd.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>