Mark Rutte in het dorp!

Date 4 december 2008

Mark Rutte in het dorp! Dat moest ik meemaken, zodat ik gisteren te vinden was onder de 120 bezoekers in de Dorpszaal. Ik was niet de enige niet-VVD´er zodat het minder eng was dan ik gedacht had. Daar stond ik dus te luisteren naar Marks pleidooi voor Groen Rechts, waarover hij ook een pamflet heeft geschreven. Voor mij een contradictio in terminis, maar volgens hem heel goed mogelijk. En wel door het taboe op het gebruik van kernenergie nou eens overboord te gooien. Niet alleen gaf één kerncentrale eigenlijk heel weinig kernafval per jaar – hij wees naar de halfvolle waterkan op het tafeltje voor hem – maar ook is er een vierde generatie kerncentrales in ontwikkeling die helemaal geen kernafval geven! Vreemd dat ik daar nooit over heb gehoord, en waarvoor is dan die extreem beveiligde transport van kernafval nodig? Ik moet toegeven dat we hierdoor minder afhankelijk zouden worden van buitenlandse olie, maar gebruik van zon en wind kan het energieprobleem veiliger en schoner oplossen. Die noemt hij trouwens wel in zijn pamflet, maar gisteravond deed hij er wat laatdunkend over: hij moet niets van geitenwollen sokken hebben, milieugroeperingen en zo, want die staan ontwikkeling, groei en innovatie alleen maar in de weg. Belachelijk vindt hij het dat mensen in Maastricht de uitbreiding van Schiphol kunnen bemoeilijken – dat we met zijn allen in één wereld leven is kennelijk nog niet tot hem doorgedrongen.

Omdat stilstaan in files het milieu nog meer schijnt te vervuilen dan het scheuren over de snelwegen zelf, moet er voor een beter milieu meer asfalt worden aangelegd. Logisch toch? Die files ergeren Mark zo mateloos dat hij onlangs in Zandwijk een nieuwe radiozender heeft ingewijd, die tot doel heeft de stilstaande automobilist van informatie en ontspanning te voorzien. ´Maar kan het mobiliteitsprobleem niet beter met telewerken worden opgelost?´ vroeg ik hem vanuit de zaal. ´Het is toch raar dat mensen naar Genève vliegen om daar te vergaderen terwijl dat ook via de computer kan? Dan zijn die files toch het probleem van het bedrijfsleven? En moet je daar dan als overheid iets aan doen?´ Ik gaf toe dat het een gemene vraag was, maar volgens Mark werd de mobiliteit door telewerken en teleconferencing met maar 15% verminderd, en ik miste zijn enthousiasme om dat juist daarom te stimuleren. Ook miste ik respect voor de opvattingen van anderen, zoals maar al te vaak bleek uit de toon waarop hij sprak over mensen die anders over het milieu denken. In pauze sprak ik hem daar op aan, dat ik de VVD kende als een partij die opvattingen van anderen respecteert en dat ik dat bij hem toch miste. ´Dat is polarisatie, dat is politiek!´ gaf hij me te kennen. Zucht…

Wel leuk vond ik zijn geklaag over hoe de overheid ondernemers het leven moeilijk maakt. Dat je lid moet zijn van de Kamer van Koophandel. Dat je lastig wordt gevallen met enquêtes van het Centraal Bureau van de Statistiek. (Mijn advies uit eigen ervaring: weggooien die hap!) Dat er wel een marktmeester op de vrije markt moest zijn. Maar hij wilde niet neoliberaal genoemd worden, hoewel ik hem niet heb horen ageren tegen de privatisering die daar bijna de definitie van is. En het blijft me opvallen dat er vooral wordt opgekomen voor de vrijheid van ondernemers en dat het nergens gaat over bescherming van de consument tegen de uitwassen van de vrije markt, zoals geldslorpende misleiding en een verziekende reclamebranche. Maar ondanks dit opportunisme hééft het wat, dat liberalisme. Het enthousiasmeert om wat van je leven te maken. Het gelooft in ambitie en kansen voor hard werkende mensen. Een bijna evangeliserende bijeenkomst waarbij het moeite kost om je te blijven realiseren dat juist dit geloof in groei en de vrije markt alleen maar middelmatigheid, oppervlakkigheid en populisme stimuleert, samen met het recht en de macht van de slimste en de sterkste. Mark hield trouwens ook nog een heel betoog over het lage niveau van het universitaire onderwijs, maar besefte niet dat hij daar zelf het levende bewijs van was.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>