Watermantijdperk
24 februari 2009
This is the dawning of the age of Aquarius! De tijden gaan veranderen! Het Watermantijdperk komt! De Nieuwe Mens staat op! We hebben lang genoeg geleden onder de Vissen met hun verheerlijking van het lijden, medelijden en zelfontkenning. Nu worden we eindelijk wakker uit deze droom van religieuze chantage en manipulatie, en vinden we het goddelijke in onszelf. De tijden gaan veranderen! Vriendschap, communicatie en intuïtieve creativiteit gaan de wereld beheersen. Alle mensen zijn gelijk en we zullen in communes gaan samenwonen. Make love, not war. In seksuele vrijheid zullen we overal de liefde bedrijven, preutse en burgerlijke normen zullen hebben afgedaan. Autoritaire structuren zullen ineenstorten, welvaart zal eerlijk verdeeld worden, godsdiensten en rassen zullen zich met elkaar vermengen. De tijd van martelaren en slachtofferschap ligt achter ons, Christus ruimt het veld voor Boeddha, gebed voor meditatie, en wierook komt voortaan uit het Oosten. Bezit maakt plaats voor collectiviteit. We gaan genieten van een natuurlijk leven, schaffen het arbeidsethos af. Elektrotechniek, computers en robots zullen het leven makkelijker maken. We zullen ruimtereizen gaan maken, terwijl we de innerlijke ruimte met psychedelica verkennen. De wereld krijgt kleur en vrolijkheid: Let the sunshine in!
Astrologen zijn het er niet over eens wanneer het Watermantijdperk nu precies begonnen is of nog moet beginnen. Dat komt omdat in de sterrenhemel niet echt te zeggen is waar de grens ligt tussen de Vissen en de Waterman. Zo’n tijdperk duurt 2160 jaar en de aard ervan wordt gekenmerkt door het sterrenbeeld waarin de Zon staat als de lente begint. Dit jaar begint die op 20 maart om 12.45 uur, en dan staat de Zon ergens tussen Vissen en Waterman te schijnen. Het is dus helemaal niet zo dat de Zon altijd in hetzelfde sterrenbeeld aan de hemel staat als in de horoscoop van de astroloog, want bij de laatste vallen het begin van de lente en dat van het teken Ram altijd samen, ongeacht in welk sterrenbeeld de Zon staat. Door een zeer langzame tolbeweging van de aardas schuift dat lentepunt namelijk elk jaar een beetje terug in de dierenriem. Zo hebben we in de ons meest bekende geschiedenis het Tweelingen-, Stier-, Ram- en Vissentijdperk achter ons, en zijn in de culturen die toen heersten belangrijke astrologische kenmerken van deze dierenriemtekens terug te vinden. Nandan heeft daar eens een mooi boekje over geschreven, dat ik graag aan mijn klanten ga geven als deze zomer mijn Aries Astro-Services 25 jaar bestaat.
Over duizend jaar bevindt het lentepunt zich middenin het teken Waterman, en zo rond het jaar 4150 staat het tussen Waterman en Steenbok en zullen jongeren wellicht over de komst van weer een nieuw tijdperk gaan zingen: This is the dawning of the age of Capricorn! Maar voorlopig moeten we het nog even met de Waterman doen. Een rare jongen trouwens, die Aquarius. Een alternatieveling die niet van conventies houdt omdat die zijn ware aard verdoezelen. Hij huppelt graag naakt rond. Meestal wordt hij afgebeeld als een man die een kan water over de aarde leeggiet. De enige mythologische figuur die daar een beetje mee overeenkomt is Ganymedes, en het zou me niks verwonderen als veel astrologen en Watermannen het daar een beetje moeilijk mee hebben. Deze koningszoon was namelijk zo mooi dat Zeus verliefd op hem raakte. Hij vermomde zich als adelaar, ontvoerde de jongen, en zette als troost voor zijn vader het sterrenbeeld Waterman aan de hemel. En Ganymedes moest nectar schenken op de Olympus.
Hoe het verder tussen die twee gegaan is weet ik niet. Zeus was natuurlijk niet het meest monogame type, maar dat hij zelfs op een jongen viel ging toch wat ver. Inderdaad associeert elke astroloog homoseksualiteit met het teken Waterman, maar dat wil nog niet zeggen dat alle Watermannen homo zijn. Eigenlijk wil Waterman geen verschil tussen de seksen maken, en bovendien is zijn liefde er eerder een van een wellicht erotische broederschap, dan van doorleefde gevoelens en sensualiteit. Dat echte seksuele is meer iets voor de Schorpioen en dat lichamelijke meer voor de Stier – beide tekens die onder een hoek van 90 graden vierkant op de Waterman staan. En waarvan hij dan ook weinig moet hebben, want Waterman is een luchtteken, wat wil zeggen dat hij liever in de wereld van gedachten, ideeën en communicatie leeft. En dat hij het wat moeilijker heeft met materie en gevoelens dan respectievelijk Stier en Schorpioen. Zo heeft elk dierenriemteken zijn sterke en zwakke kanten. Maar het kan geen toeval zijn dat ook homo-emancipatie een kenmerk is van het dagende Watermantijdperk.
Het was natuurlijk helemaal verkeerd. Ik bedoel dat wachten op het Watermantijdperk. Alsof dat vanzelf zou komen! Waren we in de jaren zestig zoveel anders dan degenen die geloofden dat iedereen en de wereld verlost zouden zijn als de Messias eenmaal was teruggekeerd op aarde? Waren we echt het Vissentijdperk ontstegen toen we geloofden dat de nieuwe wereld van buiten zou komen, van ergens anders, van de sterren, van lsd, van een Maitreya of van een goeroe? Leefden we wel echt naar de idealen waarin we geloofden? Velen van ons wel. En ze hebben de wereld dan ook bezield met iets dat moeilijk uit te vlakken is. Spiritueel zijn we een stuk verder dan in de jaren zestig! Maar voor anderen was de boodschap van de Waterman te confronterend zodat ze er nu, na indertijd op de barricaden te hebben gestaan, een gezapig neoliberaal leventje op nahouden. Als je met bepaalde dingen niet goed omgaat wreken ze zich, en keren ze zich tegen je. Zo ook met de Waterman, die zich dan van zijn negatieve, donkere kant laat zien.
Zo dreigt misbruikte elektronica zich te ontpoppen in elektrosmog. Zo worden computers zetmannen van Big Brother. Zo leiden misbruikte psychedelica tot verslavend druggebruik. Zo verwordt individualisme tot egoïsme. Zo manifesteert vrijheid zich als hufterigheid. Zo wordt mediteren een bezigheidstherapie. Zo slaat communicatie om in uitwisseling van zinloze informatie. Zo verlaagt intuïtie zich tot instinct. Zo vervalt vriendschap tot seks. Zo leidt het antiautoritaire tot lafheid. Zo verkoopt zoeken naar waarheid zichzelf aan schending van privacy. Zo verdrinkt kleinschaligheid in megalomanie. Zo helpt technologie bij de vernietiging van de aarde. Allemaal verschijnselen die zich vandaag de dag voordoen en die lijken aan te tonen dat dat Watermantijdperk bij lange na nog niet begonnen is. Maar omdat dit allemaal zo diametraal staat op wat dat tijdperk bedoelt te zijn, wijst dat juist op de weerstand die velen ertegen hebben. Ziende dat het nog nergens op lijkt kunnen we wel bij de pakken gaan neerzitten, maar we kunnen de huidige maatschappelijke ontwikkelingen ook in een groter kader zien, namelijk dat van een grootse omwenteling die onvermijdbaar plaatsvindt. Eerst zien, dan geloven, zullen velen zeggen. Het antwoord van de Waterman is simpel. Eerst geloven, dan zien!
29 april, 2011 om 20:09
Bedankt voor een interessante blog
12 november, 2011 om 0:39
Cars and houses are not very cheap and not everybody is able to buy it. Nevertheless, home loans was invented to support different people in such situations.