Blootgewoon

Date 2 juli 2021

Blootgewoon! Dat is de titel het lijfblad van de Naturisten Federatie Nederland Open en Bloot. Gisteren stond in de nrc een interview met directeur Christine Kouman, als aankondiging van de landelijke reclameactie ‘Voel je vrij, geef je bloot’. Niks mis mee. De vereniging wil ‘een completer beeld van bloot’ geven. ‘Jongeren zien heel weinig blote lichamen. En wát ze zien op televisie of sociale media is “perfect” of heel seksueel. Terwijl lichamen er zijn in alle soorten en maten en bloot ontspannen heel gewoon is.’ Helemaal mee eens. Juist door die beeldvorming van ideaal bloot durven we steeds minder naar ons eigen lijf te kijken. Je ziet nooit gewone blote mensen in reclames. En toegegeven, in Second Life ben ik, net als mijn vriendjes, veel mooier dan in real life. We worden volgepropt met schoonheidsidealen die ons amechtig op de weegschaal doen staan, terwijl we ons lichaam aan alle kanten bijschaven en -schuren omdat we onszelf anders lelijk vinden. We durven steeds minder onze natuurlijke blootheid te laten zien. ‘Doe maar gewoon bloot, dan doe je al gek genoeg’ is nog niet tot het Nederlandse vocabulaire doorgedrongen.

In openbare ruimtes – daar herinnert Kouman ons aan – is het verboden om naakt te recreëren. Daar kan je een boete voor krijgen. Op andere plekken, zoals in het bos of op het strand, kan het alleen strafbaar zijn als anderen er aanstoot aan nemen. Omdat de auteur ons er ook aan herinnert dat agenten een strandtent bezochten omdat er grote blote poppen met geslachtsdelen aan de muur hingen en mensen daar aanstoot aan namen, rijst de vraag hoe subjectief en rekbaar het begrip ‘aanstoot’ is. Iets wat op de Veluwe aanstootgevend is, hoeft dat in Amsterdam niet te zijn. Eigenlijk bestaan er geen aanstootgevers, maar alleen aanstootnemers. Eigenlijk vind ik dat naakt zijn een grondrecht zou moeten zijn, want aanstoot nemen doe je zelf. Eigenlijk is naakt zijn iets heel natuurlijks terwijl gekleed zijn iets heel onnatuurlijks is. Iets waartoe we soms gedwongen worden wegens het koude of natte weer of om ons lijf tegen vervuilende omstandigheden te beschermen. Schoenen en sokken tegen brandnetels, een helm als we hard fietsen, een mondkapje om virussen te belemmeren. In de oertijd liepen mensen veel bloter rond, en omdat ik betwijfel of we nu gelukkiger leven dan toen, vraag ik me weleens af wat er in de loop van millennia is misgegaan.

Bloot zijn associëren we te vaak met seks. Alsof we allemaal elkaar gaan bespringen als we naakt rondlopen. Kouman denkt daar anders over. ‘Hoe meer je van het lichaam bedekt, hoe seksueler het juist wordt.’ Daarmee heeft ze een sterk punt. Juist door bepaalde delen te bedekken trekken ze de aandacht. Wat gaat daar onder of daar achter schuil? Zelfs als dat niets bijzonders is heeft het een zuigende kracht voor onze ogen. Juist omdat het afwijkt van het natuurlijke. Maar ik ben het niet eens met dat ‘hoe meer’ van de schrijfster. Want heren in strakke pakken zouden dan optimaal seksueel overkomen, terwijl ze op mij juist áseksueel overkomen, zodanig dat ik me vaak moeilijk kan voorstellen dat ze een gezond seksleven hebben. Maar mijn ervaring is wel logisch, want ook hier wordt geen extra aandacht voor bepaalde lichaamsdelen gevraagd. Behalve dan als die heren keurig rechtop gaan staan met hun handen eerbiedig voor hun onzichtbare gulp. Het nadeel van zo veel lichaambedekkende kledij is echter wel dat mannen dan niet meer hun best hoeven te doen om er een beetje appetijtelijk uit te zien, met als gevolg dat het voor anderen een zegen is dat ze hun pakken aan houden.

Maar zelfs áls! Ik bedoel: bij blote mannen wil hun opwinding wel eens zichtbaar zijn, maar wat is daar mis mee? Wat zou er verkeerd mee zijn als mensen, zelfs al komt het niet vaak voor, wél seks met elkaar zouden gaan bedrijven? Net zoals homo’s die in de natuur gaan cruisen? Hoe kan iets natuurlijks aanstootgevend zijn? Ik lag op het Zandvoortse naaktstrand te zonnen toen een knaap in een kuil verderop me lag te bespieden. Geniet ervan, jongen! Aanstoot is iets wat je neemt, niet wat je geeft. Naast het recht op naakt zijn, zou er ook het recht moeten zijn op seks in de openbare ruimte, maar ik vrees weer eens mijn tijd te ver vooruit te zijn. Een van mijn liedjes uit de jaren zestig heette ‘Fucking in the shop’. Ik zou wel raar opkijken in de super, maar zou ik er aanstoot aan nemen? Vrijheid, blijheid. ‘Het ideaal, vindt Kouman, is dat iedereen naast elkaar kan recreëren zoals hij dat wil, zonder elkaar te veroordelen. De één bloot, de ander in bikini of zwembroek, weer een ander topless.’ Helemaal mee eens. Maar seks is ook recreatie. Ja toch?

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>