Brandweer

Date 13 februari 2008

De tweede zaterdag van februari is brandweerdag. Althans in Oldegeppel. Dan komen alle jongens en mannen van de brandweer in de kazerne bij elkaar, wordt er gedronken en gegeten en worden er allemaal diploma’s en certificaten uitgereikt. Omdat de burgemeester er niet was, moest Wethouder Ineke invallen. Ze had enige moeite met alle rangen en standen die er binnen de brandweer bestaan, maar wist die goed te verbergen. Ook ik snap niks van al die soorten brandwachten en brandmeesters en trek af en toe een gezicht van ‘het zal wel goed wezen’. Heerlijk om te zien hoe allemaal Oldegeppelers hun diploma’s en bloemen glimmend van glundering in ontvangst nemen en door familie en vrienden worden gefeliciteerd. En het werd helemaal feestelijk toen bleek dat het Hare Majesteit had behaagd om mensen koninklijk te onderscheiden, zodat Ineke hen lintjes moest opspelden. Meestal op een revers, maar ook op een bontgekleurd overhemd staat dat leuk. Ik geniet daarvan, van die pretentieloze wereld die in onschuld lijkt te leven. Zowel van de ouderen die als dorpscoryfeeën worden gehuldigd, als van de jonge knapen in T-shirt en spijkerbroek die zin en lust in het leven uitstralen. Een wereld van eenvoud en gezondheid, waar mensen gewoon van de geneugten van het leven kunnen genieten.

En daar zat ik dus met andere uitgenodigde raadsleden tussen. Komend uit de totaal andere wereld van besturen en beslissen. Vorig jaar hadden we nog onenigheid met de brandweer over een nieuw te bouwen kazerne, en werden we een avond gedetailleerd voorgelicht over de uitruktijden en dekkingen, maar inmiddels is er gelukkig een compromis bereikt over een nieuwe locatie. Ja, het is vaak wikken en wegen tussen belangen die nogal eens tegenstrijdig zijn. Elk jaar krijgen we een overzicht van alle uitrukken die hebben plaatsgevonden. Hier en daar herinner ik me dan iets, maar de meeste branden blijken dan aan me te zijn voorbijgegaan. Maar er wordt ook op andere gebieden assistentie verleend, zoals bij een omgewaaide boom, wateroverlast, een auto-ongeluk, een vervuild wegdek, een koe in een sloot of een kat in een boom. Dat je die laatste uit de boom zou kunnen kijken is een fabeltje.

De brandweer! Te gek dat die op vrijwilligers draait! En raar natuurlijk, dat we als samenleving zo weinig geld overhebben voor onze brandveiligheid, zodat die van vrijwilligers afhankelijk is. Maar dat werk heeft een dusdanig manlijke, zo niet macho uitstraling dat die niet moeilijk te vinden zijn. Apetrots zijn de jongens op hun werk, en terecht. Want wat is er mooier dan vuur te bestrijden? Vuur, het meest goddelijke van de vier elementen? Dat ons bij tijd en wijle even goed wil laten schrikken, wakker schudden uit de vredige gezapigheid waarin we zo graag nog even blijven slapen? Wat is er heerlijker dan God te temmen en zelf het heft, de spuit in handen te nemen? Ja, dat is echt werk voor mannen! Terwijl ik helemaal niet zo van macho’s hou, roept deze wereld toch mijn vrouwelijke kant naar boven, die wil beschermen, koesteren. Jongens die zich met gevaar voor eigen gezondheid en leven belangeloos voor het hebben en houden van anderen willen inzetten. Waar vind je nog zoiets? Daar moet je héél blij mee zijn!

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>