Disco

Date 24 februari 2010

Soms vergeet ik wel eens te vertellen dat ik ook nog discomanager ben. Dat is een soort aardse tegenhanger van al dat spirituele gedoe waarmee ik me doorgaans bezig hou, en iets kleurrijker dan de politiek. Maar ik moet er wel eerlijk bij vertellen dat het zich in Second Life afspeelt, en om de een of andere reden wordt het dan al snel minder serieus genomen. Jammer, want het is er echt hartstikke leuk! Ons team heeft de taken mooi verdeeld. Robbie heeft de algemene leiding, richt de disco in naar het thema van de avond,  contracteert dj’s, ontvangt de gasten en regelt de vloerverlichting. Carl bedient de guest counter en de sploder. Dat laatste is een grote diamant waarin je Linden Dollars kan stoppen, die hij om de zoveel tijd random herverdeelt onder de deelnemers. Ik regel de plafondlichten, maak foto’s van iedereen en bedien het contest board, waarop bezoekers kunnen aanklikken wie het leukste gekleed is volgens het thema van de avond. Wie de meeste stemmen krijgt wint de wedstrijd!

Afgelopen zondag zette ik Sexiest Vampire op dat contest board. En ik moet toegeven dat het er af en toe een beetje bloederig toeging. Robbie schreef in zijn wekelijkse terugblik dat hij nog een tijd bezig is geweest met de vloer schoon te maken, waarop ik me excuseerde omdat ik nog een beginnende vampier was die het nog moest leren. ‘Face your fears’ had ik op de uitnodiging gezet. Enge dingen moet je speels benaderen, zoals kinderen ervan kunnen houden om te griezelen. En het is een goeie therapie om eens te voelen hoe het is om een vampier te zijn: bijten en gebeten worden. Weg met de schijnheiligheid: we hebben niet alleen goden in ons, maar ook duivels. Alles is in ons, en dat zijn we in de loop der jaren dan ook geweest in SweetWeed: Middeleeuwers, voetballers, paashazen, verplegers, skaters, carnavallers, tovenaars, Romeinen, autocoureurs, engelen, streetdancers, cowboys en wat niet al. Het leven is een rollenspel.

Rozenkruisers en andere esoterici zullen het wel ontzettend slecht vinden zoals ik omga met astrale werkelijkheden. Wellicht is het ook daarom dat ik me steeds minder met Rozenkruisers en esoterici verbonden voel. Het is juist die humor en lichte speelsheid die ik teveel mis in real life. Dat gecombineerd met mijn vervelende neiging om ook maar iets echt serieus te willen nemen, maakt me niet echt geschikt voor de wereld van Rudolf Steiner en aanverwanten. Daar wordt niet echt gedanst en gepleziert. Het is één van de krachten van Bhagwan dat hij Zorba en Boeddha samenbracht. En als er iets was waar sannyasins goed in waren dan was het wel het opzetten van goed lopende disco’s. Dat deden ze in veel grote steden, steeds onder de naam Zorba the Buddha. Ja, echt, die dancings waren geliefd eind jaren tachtig! En terecht. Helaas is de leiding in Poona zelf de oorzaak van het korte bestaan van deze disco’s. Maar ook een  volgzaamheid van veel sannyasins die er trots op zijn hun ego’s in handen van andere ego’s te leggen.

Vriend kwam met Ah… This! van Bhagwan aandraven, met lezingen uit de tijd toen ik in Poona was en die ik dus in real life heb gehoord. Het boek gaat over zen: ‘Here it is ordinary,’ zegt Bhagwan in het begin. ‘It does not want you to create a certain kind of spirituality, a certain kind of holiness. All that it asks is that you live your life with immediacy, spontaneity. And then the mundane becomes the sacred.’ Na zijn verlichting wordt het leven van de monnik weer gewoon hout hakken en water dragen, net als voordat zijn spirituele zoektocht begon, maar nu met een nieuwe kwaliteit: bewustzijn. De titel waaronder in januari 1980 Bhagwans woorden voor mij zijn opgenomen is Dance till the stars come down from the rafters. En daar hou ik me aan. In real life komt daar niet zoveel van terecht, wat ook te maken heeft met leeftijd, openbaar vervoer en oren. Maar daar heb ik het niet zo moeilijk mee. Want de echte dans is de innerlijke dans, die als een kleurig etherische lichaam om me heen fladdert en deint op klanken van ritme en muziek. Zo dans ik elke zondagavond de sterren van de hemel in Second Life. Met Robbie en Carl en veel andere lieve en minder lieve vrienden.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>