Humor

Date 10 september 2010

Mahakashyapa had het door. Die glimlachte alleen maar toen Boeddha zweeg en alleen een bloem liet zien. Want waarheid is uiteindelijk niet in woorden uit te drukken, en in het enkele geval dat dat wel een beetje lukt blijft er een voor de meeste mensen abstract beeld over waar ze weinig mee kunnen. Dat alles één is leeft alleen maar voor hen die ervan hebben geproefd, maar zal door anderen begroet worden met de opmerking dat dit heel aardig klinkt maar verder zo vaag en nietszeggend is dat hij of zij er niets mee kan. Uiteindelijk zit alles heel anders in elkaar dan wat religieuzen en wetenschappers na duizenden jaren ploeteren hebben ontdekt. Want dan vinden ze uiteindelijk een natuurwet, en dan blijkt bijvoorbeeld de wereld van de kwantummechanica niet mee te doen. Zo is er altijd wel een spelbreker die alles weer op zijn kop zet.

Dat is humor. Dat gaat altijd over het uitglijden van pretenties, van het ego en daarom is het verlichtend. Daarom is humor de kern van spiritualiteit. Een stille guitige, wellicht voor velen ondoorgrondelijke glimlach die je in je hart meedraagt. De optimale relativiteit van alles. Je denkt de oplossing van een groot vraagstuk gevonden te hebben en die wordt dan, bij voorkeur door iets kleins dat je over het hoofd hebt gezien, totaal onderuit gehaald. Je had weer eens iets bedacht en opnieuw blijk je niet echt logisch bezig te zijn geweest, heb je niet opgelet. Of nog beter: je dacht met logica iets opgelost te hebben, maar vergat dat ook geloof in logica een geloof is dat niet altijd met de feiten in overeenstemming hoeft te zijn. Feiten die je eigenlijk niet kunt beschrijven omdat je ze met elke kwaliteit die je hen toedicht tekort doet.

Verlichting heeft niet alleen met licht te maken, maar ook met licht. Elke zwaarte is weggenomen, en dat gebeurt door humor en dat lucht op. Ook afgelopen nacht droomde ik weer dat ik kon vliegen en dat dat zo ontzettend eenvoudig was, je moest alleen de kneep ervan even doorhebben. In mijn dromen ben ik verlicht en ik laat me graag leiden door mijn dromen. In wat voor werelden die dromen zich ook afspelen, ik houd van ze. Omdat ze mijn ankers zijn, en een hoger realiteitsgehalte lijken te hebben dan veel van wat er in de zogenaamde echtheid van de dagelijkse werkelijkheid lijkt te gebeuren. De meeste mensen dromen niet ’s nachts maar overdag. Ik ook, en ik hou er niet van om zogenaamd wakker te worden. Want dan kom ik weer terecht in die wereld waarin alles een rotzooitje is, en waarin dat waarschijnlijk ook altijd zo zal blijven. Maar uit mijn dromen heb ik de humor meegenomen, zodat ik ervan kan genieten dat dit niet ideale ideaal is.

 • Facebook
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Print
 • PDF
 • Add to favorites

1 reactie op “Humor”

 1. Lino zei:

  Van Osho.
  Het leven is geen vraagstuk
  dat je moet oplossen,
  maar een mysterie dat je moet leven.

  Uit de dagelijkse gadachte.
  De intuïtieve geest is een godsgeschenk;
  het rationele verstand een dienaar.
  We hebben een maatschappij geschapen die de dienaar vereert
  en het geschenk is vergeten.

  Met een lieve groet Gyan Lino.

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>