Leven in de brouwerij!

Date 8 december 2010

Enkele weken geleden maakten Vriend en ik een ‘reis door de mens’ in Corpus in Oegstgeest. Het idee dat je door een menselijk lichaam kon lopen sprak ons wel aan. We verheugden ons dan ook op een wandeltocht door darmen, longen en bloedvaten, maar vonden het toch een beetje tegenvallen. Het idee om een enorme pop te maken waarin je kon rondlopen is natuurlijk heel leuk. Welkom in een kamer van het hart, in de bol van het oog, op de tong van de mond. Maar het was allemaal wel wat popi en kinderlijk. Liever dan op een schuddende stoel onder hijgerig commentaar te kijken naar de race van spermatozoën was ik door het slakkenhuis gelopen om de toestand van haarcellen zonder en met een gehoorbeschadiging te zien. De warme geluiden van kloppend hart en borrelende darmen waren goed te horen, maar de uitleg van een en ander bleef wat oppervlakkig, net zoals bij Nemo in Amsterdam waar we vorig jaar waren. Maar wel heel leuk voor kinderen natuurlijk. Zeker als je een bètatype bent, hoewel je dan ook weer niet teveel het naadje van de kous moet willen weten. Een leuk initiatief, maar een beetje matig voor nieuws- en leergierige bezoekers.

We wandelden vanaf station Leiden. Een half uurtje langs de Wassenaarseweg. Nooit geweten dat daar allemaal universiteitsgebouwen stonden. TNO. Biochemie. Dat laatste is wat Robbie studeert zodat hij vaak in die gebouwen moet zijn. Het komende jaar hoopt hij zijn BSc te halen, ofwel af te studeren. Ook in real life is hij bezig met leven. Eigenlijk zou ik hem vaker moeten uithoren over wat volgens hem, en wat volgens de huidige stand van de wetenschap leven eigenlijk is. Want al sinds mijn jeugd ben ik erover verwonderd hoe wetenschappers kunnen zeggen dat er op bepaalde planeten of manen geen leven mogelijk is. Omdat er geen water is of zo, maar hoe weet je dat er zonder water geen leven mogelijk is? Vorige week kwam in het nieuws dat bacteriën ook arseen als bouwstof kunnen hebben, het voor mensen nogal giftige 33e element van het periodiek systeem. Normaal bevat DNA alleen waterstof, koolstof, stikstof, zuurstof, fosfor en zwavel, dus de wetenschapswereld staat weer eens op zijn kop.

Wetenschap gedijt bij ontdekkingen van dingen waarvan tot op dat moment geloofd werd dat ze niet konden, onmogelijk waren. Juist het weten hoe de wereld in elkaar zit maakt wetenschap onwetenschappelijk. Dan krijg je achterlijke logica als ‘homeopathie werkt niet want het kan niet werken’ waarbij men de ogen sluit voor wat er werkelijk in de concrete wereld gebeurt. In dit geval het feit dat homeopathie vaak wél werkt. En zelfs als het maar heel af en toe soms een klein beetje werkt, dan nog ligt er een geweldige uitdaging voor de wetenschappers om dat te onderzoeken. En misschien is het met leven ook wel zo. ‘Leven is een open fysico-chemisch systeem dat door middel van uitwisseling van energie en materie met de omgeving en door een inwendig metabolisme in staat is om zich in stand te houden,’ schrijft Wikipedia, ‘te groeien, zich voort te planten en zich aan te passen aan veranderingen in de omgeving, zowel op korte (fysiologische en morfologische adaptatie) als op lange termijn (evolutie).’ Maar ik geloof er niks van – dat is allemaal na te maken, en de vraag is of het dan ook een ziel heeft, iets als al dan niet zelfreflexief bewustzijn. Liefde. Leven komt niet uit een alchemische brouwerij.

Er is één leven in de brouwerij waar ik wel in geloof. En die komt van studenten. Terecht. De rechtse rakkers die nu het beleid bepalen moeten niet alleen niets hebben van milieu en cultuur, maar ook wetenschap is hen een doorn in het oog. Studenten kunnen niet meer studeren zonder erbij te werken, en dan gaan ze achteraf klagen dat het niveau omlaag gaat. Studenten worden opgejaagd om maar zo snel mogelijk af te studeren en economisch rendabel te worden voor de samenleving. In plaats van het collegegeld af te schaffen wordt gedreigd met onbetaalbare verhogingen daarvan als je niet snel genoeg de eindstreep haalt. Studenten kunnen geen kamers vinden tenzij ze daar belachelijke bedragen voor betalen. Wat ooit ‘de bloem der natie’ was wordt afhankelijk van mecenassen en bedrijfsleven. Dit alles getuigt ervan dat rechts geen ruk om wetenschap geeft. De twitterende decaan Rob van de Boogaard waar GeenStijl zich druk om maakt heeft helemaal gelijk: ‘verschil tussen links en rechts is nu eenmaal tussen WEL en Niet nadenken.’ En bij GeenStijl zijn ze zelfs zo dom dat ze niet doorhebben dat ze zelf het bewijs zijn van deze stelling! Studenten zijn ontzettend veel waard en mogen dat best laten weten! Leve de studenten!

 • Facebook
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Print
 • PDF
 • Add to favorites

2 reacties op “Leven in de brouwerij!”

 1. Marcel zei:

  “Vorige week kwam in het nieuws dat bacteriën ook arseen als bouwstof kunnen hebben, het voor mensen nogal giftige 33e element van het periodiek systeem. Normaal bevat DNA alleen waterstof, koolstof, stikstof, zuurstof, fosfor en zwavel, dus de wetenschapswereld staat weer eens op zijn kop.”

  Er zijn ook twijfels over deze spectaculaire claim.

  “Dan krijg je achterlijke logica als ‘homeopathie werkt niet want het kan niet werken’ waarbij men de ogen sluit voor wat er werkelijk in de concrete wereld gebeurt.”

  Nietemin lijkt er toch bewijs voor de werking van homeopathie te zijn.

 2. Marcel zei:

  Op NRC werd gisteren een uitgebreid artikel gepubliceerd over de arseenbacterie.

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>