Dag van Niks

Date 27 februari 2011

Gisteren met Ewald meegereden naar Stoutenburg bij Amersfoort, waar hij voor de derde keer met Menno een Dag van Niks organiseerde. Dit duo organiseert graag groepen, en toen ze op een dag helemaal geen programma meer konden bedenken, hadden ze daarmee meteen het antwoord gevonden: laten we met de groep gewoon eens Niks gaan doen! Dus daar zat ik gisteren met vijftien anderen in een kring Niks te doen. Voer voor psychologen. Want Niks wil steeds gevuld worden, zeker als je met zijn allen een kwartier of een half uur voor je uit hebt zitten kijken. Dan gaat opeens iemand mandarijntjes uitdelen. Of een Koorddanser lezen, waarvan hoofdredacteur Ewald een stapeltje heeft meegenomen. Of een liedje op zijn meegenomen gitaar spelen, waarop iemand anders op een dwarsfluit probeert mee te spelen, wat vanwege een onhandige toonaard mislukt. Iets delen met anderen blijkt een niet te stuiten behoefte, maar dat is natuurlijk niet Niks. En uiteindelijk wordt er natuurlijk ook gepraat. Over Niks.

Wat is Niks? De een ziet het nut er niet zo van in. En een ander zoals ik vraagt zich af waarom iets eigenlijk nut of zin zou moeten hebben. Is het ervaren van Niks hetzelfde als er zelf niet meer zijn, als een verlichtingsmoment? Een vrouw vertelt hoe ze verdween bij het kijken naar een beuk. Een ander vertelt dat hij überhaupt niet zoveel ‘ik’ meer voelt, dat hij niet kan zeggen dat dingen van hem zijn. Dat maakt best indruk op me: het zou een goede oefening zijn om alle bezittelijke voornaamwoorden uit je vocabulaire te gooien, zodat je niet meer spreekt over ‘mijn ervaring’, ‘mijn lichaam’, ‘mijn gevoel’ en zo.  Is Niks hetzelfde als leegte? Sommigen vinden dat te negatief klinken, maar zelf vind ik dat wel mooi. Het Niks dat als leegte alles in het heelal omhelst en daarom verbindt. Intussen zijn we weer aan het praten over Niks, en dat is niet Niks. Dus zegt iemand dat ze het leuk zou vinden als we weer een tijd stil zouden zijn. Wij gehoorzamen graag, nadat Menno nog even de stilte geplaagd heeft met een schreeuw.

In de pauze, die gewoon uit het Niks ontstond, wandelden we over de modderige paden rond het kasteel annex klooster annex conferentiecentrum. Het was even zonnig en ik praatte al sigaartjes rokend met de gitaarspeler over popmuziek en met een groenlinkse knaap over politiek. In het bos werden boomstammen in plakjes gezaagd. En weer in de kring gezeten deelt mijn buurvrouw haar laatste Merci-chocolaatjes met me. Wordt er weer gezwegen, gelezen en gepraat. Gaat mijn buurvrouw een sprookje vertellen. Gaat iemand Menno masseren. Ga ik brutaal fotootjes van deelnemers maken. Soms wordt het Niks gevuld omdat iemand vindt dat er toch iets moet gebeuren. Die vindt Niks dan maar Niks. Maar soms wordt het gevuld omdat iemand Niks gewoon Niks laat zijn, waaruit vanzelf dan iets spontaans ontstaat. Dan is Niks niet Niks. Vindt niet alle spontaanheid, creativiteit en echtheid zijn oorsprong in dat Niks? Is Niks niet de schoot waaruit het Iets geboren is?

Terug in Ewalds auto op de A1 praten we nog na, en begin ik te betogen dat het heelal nooit ontstaan is. Omdat het altijd al heeft bestaan, oneindig ver terug in de tijd, zoals het ook oneindig in de ruimte bestaat. En neem ik me voor om een volgende keer hem uit te leggen dat Niets eigenlijk hetzelfde is als Iets. Alles is Niets, en Niets is Alles. Maar dat vinden sommige mensen maar Niks, en dan moet ik dat weer helemaal vanaf het begin (dat er niet was) gaan uitleggen. Een leuke dag over Niks, waarvoor ik wel vroeg op moest en maar een paar uur geslapen heb. Maar ja, voor Niks gaat de zon op. Vanuit Ewalds huis weer terug naar huis gefietst. In de regen. Maar daar was Niks mis mee. Een dagje Niks, dat is niet Niks, en ik teken er graag voor.

 • Facebook
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Print
 • PDF
 • Add to favorites

13 reacties op “Dag van Niks”

 1. Peter van Rietschoten op Facebook zei:

  Windstilte van de ziel – Nietzsche en ook Joke J. Hermsen

 2. Hanneke Wilschut op Facebook zei:

  Leegte negatief opvatten is slechts een oordeel. Leegte is ook Ruimte. En zelfs quantum-mechanisch gesproken klopt dat. Het Universum is er Vol van…

 3. Satyamo Uyldert op Facebook zei:

  Helemaal mee eens, Hanneke!

 4. Ewald Wagenaar zei:

  Satyamo slaat de spijker op z’n kop en als co-organisator van de Workshop van Niks doet het me deugd dat hij de essentie van de dag oppikt. Ja, het Niks vult zich door het ‘ikje’, ‘ego’ of hoe je het wilt noemen erg snel. Het gaat om de ruimte tussen twee acties, tussen twee gedachten, of twee verlangens, gevoelens of ervaringen. Dáár tussendoor glippen met je bewustzijn is zoals Adyashanti zegt ‘het einde van je wereld’. de leegte achter het Zijn van Alles. Uit de oneindige en tijdloze openheid is Alles ontstaan, om niet te zeggen het ‘niet-iets’ draagt het universum.
  Niks-doen – als dat al mogelijk is – vormt de eerste stap naar dit bewustzijn.

 5. Menno Stom zei:

  Waarde Satyamo, waarde Nikser,
  Dank voor de optekening van de ‘workshop van niks’ waardoor ik ‘m weer even herbeleef… en weer die grijns op het gelaat verschijnt. (H)eerlijk!
  Graag tot niks en alles… wat nooit begon!

 6. Marie-Alice zei:

  Mooi de ervaring en gedachten te lezen en te voelen bij mezelf dat ik Niets gemist heb. Was 2 keer eerder bij een workshop van Niets. Het is elke keer weer anders. Had nu het voornemen te komen maar wilde dan iets: “vragen stellen over Niets”. Naar mijn idee zou ik dan over de grenzen van een ander kunnen gaan, die Niets wilde ervaren. Vandaar dat ik niet gekomen ben. Ik wilde misschien wel een Nietsdag voor gevorderden (ha,ha) . Het heeft me wel bezig gehouden waardoor voor mij deze workshop geslaagd was ook al deed ik het deze keer in mijn eentje thuis. Ontvang een volgende keer graag weer een uitnodiging. En kom dan wel of niet. Hartegroet, Marie-Alice

 7. Gerard zei:

  Wat heb je het prachtig en humoristisch beschreven, Satyamo (en leuk om zo weer terug te lezen hoe de dag zich zo ontspon).
  Waarlijk niet NIKS of juist wel NIKS, want in het ware NIKS zit ALLES.

  een hartelijke groet van die dekselse knaap

 8. Wiplala zei:

  Lieve nietsdansers, die buitelen door het eindeloze niets vol ongehoorde nietszeggendheid, waar hebben we elkaar verloren of gewonnen op deze verdwenen weg? Hoe tuit (ik) mijn mond in eigenaardige ijdelheid om jullie een vleugje lucht berstens vol niets toe te fluisteren. De adem waait door de gezichten naar het gekscherende hart, het onstuimige hart, het harteloze hart, het hart van steen, onbeweeglijkheid, vruchteloze haat, barmhartige liefde – eindeloos in onbegrepen onzin. Maar die onzin rukt aan de werfelende peilers van ons geluk,
  ons leed, slaat ons zomaar in het gezicht dat om liefde smeekt om niet. Verlangen steekt dodelijk in de rug, verlamd de tong, maakt huilend blind en toch is zij het vruchtdragende nergens en niemandal. Lieve Niksers hoe raken jullie als eerste lente zonnestralen aan het niets in mij.

 9. Menno Stom zei:

  Hai Marie-Alice,
  Precies dat kwam dit keer verrassend helder uit de verf… We hebben het als nooit te voren over ‘niks’ gehad… Jij riep en wij antwoordden… Volgens mij hebben we het er in het begin zeker 2 uur over gehad… Hoe zo over grenzen gaan? Niks grenzen!… Hart-groet en tot de volgende keer… wel of niet fysiek aanwezig

 10. Paulussie zei:

  Creatio ex nihilo.(Schepping uit niets) Zoiets. Lette nooit zo op bij de godsdienst les. Dan schreeuwde de priester me toe:’Niets komt van niets.’ Wat me zeer verwarde. Ik interpreteerde het maar dat ik buiten de genade gods viel en niets bleef. Een dubbeltje wordt nooit een kwartje, pleeg mijn tante te zeggen. Maar ik was zelfs geen dubbeltje. Een vriendje raapte elke cent uit de goot op en zei dan: ‘Wie het kleine niet eert, die is het grote niet weard.’ Dat gaf weer hoop. Zo sukkelde ik door het leven, meer niets dan iets, en van niets overtuigd. Tot op een dag ik een ongearticuleerde schreeuw hoorde nabij Leusden. Het bleek van een zekere Menno te komen die met een groepje mensen Niks aan het uitdiepen was. Plotseling realiseerde ik mij dat ik door niets een streep moest zetten en door iets,
  door eenheid en veelheid, etc. Voor tien jaar trok ik me sprakeloos terug in het woeste hooggebergte. Ik zat daar mager en groen als Milarepa voor een grot. Op een dag werd ik gestoord door een zekere Ewald en Wiplala. Wiplala tinkelde het ene heelal na het andere, knalde ze in en uit elkaar, als zovele schrikbarende mislukkingen, waarbij hij huilde en lachte. Ewald probeerde daar boven uit te schreeuwen dat de man het niets wilt en de vrouw het iets en dat ze samen het alles en niets beleven. Kwam er achter een struik Satyamo opdagen, die weer boven Ewald uitschreeuwde, dat niets iets is en iets niets. Marie-L en een Gerard,
  een dekselse knaap, kwamen ook vanachter de struik, bulderend lachend om niets dat overal waarneembaar zou zijn. Ik keek ze met verbijstering aan en krijsde: ‘Hee, oprotten jullie … Opzouten jullie.’ Er gebeurde echter niets. Strompelend daalde ik af naar de vlakte. Daar kwam ik Menno tegen. Ik probeerde hem uit te leggen, maar hij gaf me een enorme draai om de oren, uitroepend: ‘En daar heb je tien jaar gezeten vastzittend aan een betekenis? Ik zat per ongeluk in een vloer spijkertje en moest daarom schreeuwen.’ De schellen vielen van mijn ogen. Nu loop ik niet-wetend rond, diep vergankelijk, diep ontvankelijk voor de Ander en het Andere.

 11. rozemarijn zei:

  dag lieve niksers,
  een wat late reactie van mij.
  dank voor jullie mooie woorden.
  de dag van niks komt uit het niks weer boven
  krult mijn lippen tot een glimlach.
  tot een volgende dag van niks

 12. Menno Stom zei:

  Hey Niksnutten,
  Allemaal heerlijk nixen in de zomermaanden en dan getraind en wel op donderdag 6 oktober om 10 uur de workshop van niks aanvangen.
  Info? Mail nikswerkt@euronet.nl.
  Een groet van niks!

 13. Arson zei:

  Na een dag in meditatieve stilte in groepsverband te hebben doorgebracht, las ik een advertentie in koorddanser over deze workshop van Niks op 10-10-2013. Misschien had ik bovenstaande niet van te voren moeten lezen, maar stil verwachte ik al niets van deze workshop. Dit wordt vast een leuke dag!

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>