Mijn blauwe lot

Date 7 november 2014

‘Heeft u een BLAUW LOT met een winnend lotnummer ontvangen?’ staat op de envelop die bij mijn bestelling zit. ‘Als dat zo is en u op reglementaire wijze reageert, dan is € 2.000,00, € 4.500,00 of € 30.000,00 voor u!’

Spannend! Er staan allemaal stempels van bevestigingen op: ‘NOMINATIE PRIJZEN’ en ‘BEVESTIGING WINKANSEN’ zijn ‘GOEDGEKEURD’. Onder ‘PRIJSBEDRAGEN VASTGESTELD’ staat ‘BEVESTIGD’ en onder ‘GOEDKEURING VOOR UITGIFTE’ is ‘LOT INGESLOTEN’ gestempeld. Dus: ‘OPEN ONMIDDELLIJK DEZE ENVELOP!’ Als ik die omdraai staat voor de zekerheid nog eens te lezen: ‘Open onmiddellijk deze envelop! DE INHOUD KAN WAARDEVOL ZIJN!’ Attent dat ze me er nogmaals op wijzen. Ook hier nog enkele opmerkingen zoals ‘STRIKT VERTROUWELIJK’, ‘SPOED’ en ‘DIRECTIE GOEDGEKEURD’ en wel door K. de Vries. Maar is dat niet die arme werknemer die steeds door Fokke en Sukke wordt geplaagd? Afijn, niet al te lang getreuzeld, Satyamo, en de envelop openen voordat die mooie prijs aan je neus voorbijgaat! Spoed!

Er zit een kleine ‘TOPPERCATALOGUS’ in, met op de voorplaat een ‘Prinsessenfee met waxinelichthouder’. Moet een typfoutje zijn, want zo’n ding was toch voor de koning bedoeld? Voor ‘slechts’ € 9,99, en dat is toch heel wat minder dan € 10,00. Het catalogusje, staat, net als een los velletje met aanbiedingen, vol met dingen die hoofdzakelijk door vrouwen worden begeerd: wetende dat ik een man ben, kennen ze me dus heel goed! Maar niet teveel getreuzeld, want daar gaat het nu even niet om. Ik leg de ‘Meebesteltip’ dus even opzij. Hoewel? Op de achterzijde staat het reglement afgedrukt. Maar dat zijn maar 6,5-punts lettertjes, dus dat zal wel niet zo belangrijk zijn. En ik heb teveel haast om die 1.309 woorden te lezen. Net als de terms of service of de license agreement bij computerprogramma’s: als ik die allemaal moet gaan lezen kom ik niet meer aan computeren toe. Ze kunnen toch moeilijk van me verwachten dat ik weet waarmee ik allemaal akkoord ben gegaan?

Vervolgens vind ik een brief van Garant-o-Matic, waarvan de naam me doet vermoeden dat ik echt een prijs heb gewonnen. ‘Gooi uw lot alstublieft niet weg, vooral niet omdat het een winnend lot kan zijn!’ Dat klinkt beter dan wanneer ik een lot heb waarmee ik niet kan winnen, toch? ‘Er zijn in het “Gouden Prijzenfestijn” maar 3 mogelijk WINNENDE BLAUWE LOTEN voor de geldprijzen.’ En: ‘Stuur uw lot waarop uw lotnummers staan vermeld tezamen met uw van een bestelling voorziene bestelformulier naar ons terug.’ En: ‘Ga dus NU voor het geluk dat ik u zo van harte gun! U hebt niets te verliezen. Reageer NU!’ Oké, als ik een blauw lot heb zal ik wel iets goedkoops bestellen. Misschien zit er ook iets voor slipjesfetisjistische mannen zoals ik tussen. Nu word ik wel razend nieuwsgierig, want op de achterzijde staat: ‘Er is ook nog een PHILIPS Ultraslanke Smart LED-TV & Immersive Sound 5.1. Home Theater t.w.v. € 5.000,00 te winnen!’ Wow!

Ik heb een blauw lot! Mijn hart gaat sneller kloppen. Zou het dan toch waar zijn? Er zullen toch echt ergens mensen een prijs moeten winnen! En waarom zou ik dat niet zijn deze keer? ‘EENMALIGE UITGIFTE’ staat met rode letters op het lot. En daarboven het lotnummer BP352 7473. ‘DIT LOT TERUGSTUREN’. Dat zou ik inderdaad bijna vergeten. Ook hier staat weer de handtekening van K. de Vries op: ‘Door het plaatsen van mijn handtekening bevestig ik, dat dit één van de geregistreerde BLAUWE LOTEN is,’ schrijft hij. Op het lot ontdek ik trouwens dat er maar liefst drie lotnummers op staan: HT1122417, HS1123376 en HR1124335 voor de drie geldprijzen, en ook nog HN1545953 voor die ultraslanke tv. Met mijn blauwe lot heb ik dus eigenlijk vier loten gewonnen! Dat schiet op! Toen ze me vroegen of ik een blauw lot met een winnend lotnummer had ontvangen, bedoelden ze dus niet dat een blauw lot een winnend lot is, maar een lot waarmee je vier andere loten kan krijgen, en dat ik die dus gewonnen heb! Dat vind ik royaal: vier loten!

Zo’n kans kan ik niet laten liggen, dus nu snel uitzoeken wat ik ga bestellen. Een 3-delige echte zoetwaterparel-sieradenset? Maar ik hou eigenlijk niet zo van opzichtige sieraden. Een herenhorloge? Maar ik heb mezelf net vorige maand op een Mondaine getrakteerd. Poezenslofjes? Dat vinden huisteddy’s Waf en Beertje vast niet leuk. Een sneeuwschep? De vraag is echter of het ooit nog eens gaat sneeuwen hier. Dinerkaarsen? Maar ik weet niet of die ook op tafel mogen bij een romantisch pianoconcert. Wat vervelend nou dat ik niks kan vinden! Hoewel ik lang niet alles heb dat ik geacht word te willen hebben – een vaatwasser, een auto en vijf keer per jaar op vakantie om te ontstressen – heb ik toch het gevoel dat ik alles al heb. Maar als dat zo is, waarom heb ik dan die spannende envelop niet meteen weggegooid? Dat doet me denken aan Matteüs 26. Mijn geest is gewillig maar mijn vlees is zwak. Of beter: mijn vlees is gewillig, maar mijn geest is zwak. En dat weet meneer De Vries heel goed! Hij leeft ervan!

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>