Emancipatie

Date 8 maart 2016

In het begrip emancipatie zit een innerlijke tegenstrijdigheid. Want om te emanciperen moet je weten wat of wie er emancipeert, en daarvoor moet je een onderscheid maken dat je juist wil bestrijden. Het is dan ook de vraag of emancipatie hoe dan ook kan werken. De enige methode om dat doel te bereiken is dat doel te zijn. Dus door geen onderscheid tussen man en vrouw te maken. Door die woorden zelfs uit het woordenboek en je vocabulaire te schrappen en ze gewoon door ‘mens’ te vervangen. Door ze niet meer op te nemen in de Basisadministratie van gemeenten. En laat ‘het’ het enige lidwoord zijn in onze taal. Als we dit een paar generaties volhouden gaat het verschil tussen man en vrouw vanzelf steeds kleiner worden.

Op naar de androgyne mens! Want er zijn dan ook geen manlijke en vrouwelijke eigenschappen meer. Ik denk terug aan de jaren zestig. Toen vond men lang haar van jongens verwijfd, terwijl dat nu de gewoonste zaak van de wereld is. Ik kan natuurlijk moeilijk de biologische verschillen tussen beide seksen ontkennen, maar vraag me wel af of we daar zoveel aandacht aan moeten schenken. Het is altijd stom om je ergens mee te identificeren, en dat geldt ook voor je man of vrouw zijn. Sommige mensen kunnen baren en andere niet. In sommige lijven zitten meer gaten of vlees dan in andere lijven, maar om daar zo’n heisa van te maken is toch op zijn minst een beetje overdreven.

Natuurlijk gun ik alle vrouwen een fijne vrouwendag vandaag. Maar ik geloof er niet in. Zolang mannen mannen blijven en vrouwen vrouwen, blijven ze nog maar halve mensen. Dat vraagt om problemen. Wel moet ik toegeven dat ik zelf ook nog een en ander moet leren, want ik betrap me erop soms een bloedhekel aan mannen te hebben, want die helpen de aarde eerder naar de bliksem dan vrouwen. Maar is die machoman niet juist ontstaan doordat er zo’n overdreven onderscheid is tussen mannen en vrouwen, en hij juist een superman wil worden? Hoe noem ik trouwens een supervrouw? Een vacho? Ik hou er niet van als mannen zonodig hun manlijkheid willen ontdekken, en vrouwen de vrouw in zichzelf willen hervinden.

Dat je man of vrouw bent is al erg genoeg. En of je zwart of blank, homo of hetero of wat dan ook bent: vergeet het, geef er niet zoveel aandacht aan, let er niet zo op! De beste emancipatie is gewoon jezelf zijn en je niet in een hokje laten stoppen.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>