Koor

Date 11 januari 2018

Vorige maand werd ik na een algemene ledenvergadering van mijn partij Hart voor Blaricum in dorpshuis De Blaercom aangesproken door iemand van het Blaricums Gemengd Koor dat er tegelijk met ons aan het repeteren was. Of ik kon zingen. Ja, dat deed ik wel eens. Vroeger speelde ik gitaar waarmee ik mijn eigen zelfgemaakte liedjes zong. En vandaag de dag loop ik wel eens in huis te neuriën, vooral onder de douche. ‘Zing dan eens wat?’ werd me gevraagd, waarop ik en plein public mijn lievelingskoraal Bin ich gleich von dir gewichen uit de Mattheuspassie ten gehore bracht. ‘Wow, je bent een tenor! We zitten te springen om tenoren!’ en ‘Kom je op 10 januari eens bij ons kijken?’ Dat was gisteren en ik heb daarvoor de nieuwjaarsreceptie van de gemeente aan me voorbij laten gaan.

Toen ik met een cappuccino het zaaltje binnenkwam was iedereen al het Gloria van Vivaldi aan het repeteren. De tenorzingende Hennie maakte snel een plaatsje naast haar vrij en liet me meezingen met haar partituur waarop ze de tenorstem had gemarkeerd. Dat lukte natuurlijk nog niet, want het ging me even veel te snel allemaal. Een ander reikte me dertien velletjes met verschillende delen van het Gloria aan, maar dirigent Lex ging zo snel dat alles al snel door elkaar lag. En voor zover ik weer op de juiste rails belandde zong ik maar met Hennie mee, want ik ben eigenlijk heel slecht – of beter gezegd: traag – in noten lezen. Ik zie een reeks noten als een deinend patroon, waarbij ik meestal wel de intervallen aardig kan schatten, maar de mist in ga als er onverwacht buiten de gebaande paden van tertsen, kwinten en octaven wordt gezongen.

In de pauze testte Lex achter zijn piano het bereik van mijn stem, en dat bleek inderdaad goed bij dat van een tenor te passen. Het meest moeilijke vind ik om met de juiste toon te beginnen met zingen, maar daar bedacht ik ter plekke een trucje op. Kijk in de partituur naar de toonaard – in dit geval D bij het eerste deel – luister naar de grondtoon daarvan en kijk op de partituur naar de eerste noot die je moet zingen – in dit geval een A die een kwint hoger is, en hou die in gedachten. Een mooi stuk trouwens, dat Gloria. Ik hou van meerstemmige muziek, wat een heel bijzondere ervaring kan opleveren als je meezingt. Ieder zingt het zijne en tegelijk is het geheel op een mysterieuze wijze meer dan de som der stemmen. Harmonie kan je per definitie niet op je eentje bewerkstelligen.

Mijn broer zingt al jaren in een koor. Hoewel ik hem nooit heb horen zingen vind ik dat prachtig, en misschien heeft ook het feit dat hij zingt me een zetje gegeven om me ook eens in deze wereld te storten. Net als Vriend natuurlijk, die vroeger een studentenkoor heeft gedirigeerd, en bij wie ik met al mijn vragen terecht kan.  Tja, met zo’n broer en vriend moet je zelf ook eens. Zingen is mooi en helend, dus voorlopig ben ik op de woensdagavond – met uitzondering van de maandelijkse coalitiebijeenkomsten op die dag– in De Blaercom te vinden. Gloria!

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>