Astrologie voor millennials

Date 29 november 2021

Astrologie is booming onder millennials, lees ik in De Nieuwe Koers, ‘hoopvol, realistisch/sinds 1969’. Ik kan niet nalaten het artikel van Arjan van der Linden te gaan lezen. Want als je van astrologie een rage gaat maken, zet ik daar snel vraagtekens bij. Maar tot mijn verbazing ben ik verwonderd over hoe jongeren volgens dat artikel omgaan met de sterren, en dat stemt me eerder blij dan cynisch. De opening pakt me. ‘Of het waar is, dat maakt ze eigenlijk niet zoveel uit. Belangrijker is dat een grote groep millennials in astrologie een middel heeft gevonden om zichzelf beter te leren kennen en hun relaties met elkaar te duiden.’ En in het hele verhaal gaat het nergens over het voorspellen van de toekomst, maar juist over het opdoen van zelfkennis. Helemaal terecht. Het is juist dat in de toekomst willen kijken dat astrologie in een discutabel daglicht heeft geplaatst. Voor mij is het een taal om de persoonlijkheid mee te beschrijven, en geeft ze handvatten voor een diagnostiek waaraan veel psychologische vakkennis kan tippen. In het artikel wordt ook naar Carl Jung verwezen, die geloofde in het bestaan van twaalf archetypische persoonlijkheden die in ons collectieve onderbewustzijn wonen. Zo mag ik het horen.

Tegelijk moet ik toegeven dat het heel makkelijk is om in astrologie te geloven. Ik ben zelf een Waterman en herken me graag in mijn horoscoop. Ook anderen zoals mijn partner en vrienden vind ik echt bij hun zonneteken passen. Is dat omdat ik dit alles zo graag wil zien of is het gewoon echt zo? Misschien is deze hele vraag wel irrelevant, ben ik niet voor niets datgene waarmee ik me identificeer. ‘Als iets bevorderlijk is voor mijn emoties maakt het me niet zoveel uit of het echt is,’ vertelt de non-binaire Luuk in het artikel. ‘Ik zie het meer als een soort zelfhulp. Ik merk dat het werkt, dus waarom zou ik eraan twijfelen?’ Daarbij ben je meer dan alleen wat de Zon in je horoscoop aanduidt. Daar gaat het ook om andere planeten in de horoscoop – astrologen noemen de Maan gemakshalve ook een planeet – hoewel die soms wat moeilijker te herkennen zijn. Ook de ascendant, het teken dat tijdens je geboorte in het oosten opkomt, is belangrijk. Niet alle Watermannen zijn dus hetzelfde. Gelukkig maar. Ramsey Nasr en Thierry Baudet zijn op dezelfde dag jarig en verschillen nogal. Maar alleen met de eerste zou ik mijn eigen verjaardag, ook op diezelfde dag, willen vieren.

Millennials gebruiken veel de app Co-Star Personalized Astrology, 1 mln.+ downloads, die zowel voor Android als IOS te downloaden is. Gratis. Ik kon het niet laten. Geboortedatum, -tijd en -plaats ingevuld. Mijn tip voor vandaag: ‘Don’t be scared to tell each other the truth.’ Ja, Watermannen hebben iets met ‘truth’ – zelfs Osho voelde dat aan toen hij mij mijn nieuwe naam gaf. Misschien omdat de Zon vandaag op mijn ascendant staat, sextiel mijn geboortezon? ‘Start a trend with an Air Venus.’ Omdat Venus nu op mijn geboortejupiter staat? Zou kunnen. En voor deze hele periode: ‘You are finding new ways to let people get to know you.’ Zon sextiel geboortezon? Als ik ‘View your chart’ aanklik vind ik een schema van alle planeten in tekens en huizen – levensgebieden – van mijn geboortehoroscoop. Geen cirkel en ook geen getallen, maar wel overzichtelijk en kloppend. Daaronder staat beschrijvingen van de planeten in de tekens en huizen, die kort, helder en treffend zijn. Zo mag ik de astrologie graag zien. Als methode voor zelfreflectie, om te kunnen zien wat er allemaal speelt als je bijvoorbeeld boos bent, of om rekening met anderen te houden als je weet wat er in zijn of haar horoscoop staat.

Zo gaan millennials mooier met astrologie om dan ik had durven hopen. Niet als een fatalistisch geloof maar als een mogelijkheid om jezelf en anderen beter te leren kennen. Niet als het nu kantelende deterministisch wereldbeeld, maar getuigend van een correlatie – dus zonder over oorzaken en gevolgen te spreken – tussen het ‘boven en beneden’. Ik ben nog met die ouderwetse astrologie opgevoed, maar gelukkig zijn de tijden veranderd. Helaas ken ik geen horoscoop van de astrologie zelf, maar de sterren lijken gunstig.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>