Wijntje?

Date 8 juli 2022

Vandaag is een grote Saint-Emilion Grand Cru bij de NRC in de aanbieding. ‘Châteaux Franc Patarabet is opgericht in 1845 door de smid van Saint-Emilion, en is sindsdien in handen van de familie Faure-Barraud,’ staat in de advertentie te lezen. ‘Het is een mini-Château van slechts 4 ha. gelegen in het hart van Saint-Emilion vlakbij de Côte Pavie.’ Ik zie het al voor me, ondanks de twee taalfouten in deze laatste en de volgende zin. ‘De wijnen rijpen in de monolitische kelder die uitgehouwen is uit de kalkstenen bodem onder het Châteaux. Lekker bij braadstukken, eendenborst en rijpe harde kazen.’ Het smaakprofiel is ‘stevig, zacht en romig’, de druivensoort ‘Merlot, Cabernet Sauvignon’ en de herkomst ‘Frankrijk, Bordeaux’. Zes flessen voor € 89.

Op de flessen staat een plaatje van het Châteaux. Dáár komt het dus vandaan. ‘Mis en bouteille au châteaux’ in 2019. ‘Appellation Saint-Emilion Grand Cru Contrôlée.’ Ik ben geen echte wijnkenner, dus dat met die appellation moest ik even opzoeken. Dat gaat volgens Wikipedia over eisen met betreffende productiegebied, aantal aangeplante wijnstokken, minimum alcoholgehalte, maximum opbrengst, verbouwingsmethode, snoeien, wijnbereiding en etiket. Weer wat geleerd vandaag. Die zes flessen van die aanbieding met 19% korting zitten trouwens in een mooi houten kistje, zoals het hoort. Dit aanbod valt onder de actie ‘NRC schenkt de zomer in’ en ik krijg bijna dagelijks een nieuw aanbod voorgeschoteld. Maar bij dit aanbod krijg ik er zin in. Zeker na het bekijken van foto’s van Saint-Emilion dat niet voor niets op de werelderfgoedlijst staat.

Ondanks dat ik in Blaricum woon is het heel lang geleden dat ik voor het laatst wijn dronk. Dat was altijd een glaasje rode wijn voor het slapen gaan. Totdat ik in het ziekenhuis belandde. Nee, niet vanwege die wijn, maar omdat een versleten onderdeel van me vervangen moest worden. In ziekenhuizen krijg je geen wijn. Wel oxycodon, een niet onbesproken pijnstiller die eigenlijk een morfine-achtige verslavende drug is. Maar je moet wat tegen de pijn. Ik dacht trouwens dat je van zo’n opioïde suf zou worden, maar mijn bewustzijn bleef gewoon in stand. Thuis moest ik het nog een paar dagen blijven gebruiken, maar ik heb de laatste pillen laten liggen. Lang verhaal kort: geen rode wijn die dagen. Lang verhaal langer: ik was dat slaapmutsje gewoon vergeten. Dat ontdekte ik pas een paar maanden later. Zo kan je kennelijk drugs met drugs bestrijden, want alcohol is natuurlijk ook een drug.

Ik vind het al sinds de jaren zestig oneerlijk en inconsequent. Dat drugs waarvan je suf wordt en die bij veel ongelukken in het verkeer een rol spelen gewoon legaal zijn, en dat drugs waarvan je vrolijk uit je dak kan gaan en die weinig ongelukken veroorzaken illegaal zijn. Wat zijn volgens de Jellinek de meest gevaarlijke drugs? Crack, heroïne, tabak en alcohol. En wat zijn de meest onschuldige drugs? Paddo’s, LSD, khat en XTC! Aldus de top 15 die deze verslavingskliniek in 2009 publiceerde, waar cannabis pas op de tiende plaats staat. Tegelijk zie ik dat gevaarlijke drugs zoals tabak en alcohol gewoon legaal zijn, terwijl minder schadelijke drugs als LSD en paddo’s illegaal zijn. Ik heb tevergeefs geprobeerd dat te snappen. Het lijkt erop dat bewustzijnsvernauwende drugs meer getolereerd worden dan bewustzijnsverruimende drugs. Dat is natuurlijk heel logisch als een overheid mensen niet al te wakker wil maken.

Maar ik gun iedereen zijn verslaving zolang anderen er geen last van hebben. Zeker dat wijntje. Maar het is wel tekenend dat we zoveel behoefte aan drank hebben. Net als ons verlangen naar vakantie zegt dat toch iets over stress en zo, over onze 24/7-samenleving waartegen we ons af en toe moeten verdoven. Het is soms lastig om steeds maar bewust te blijven. Zolang we onze maatschappij overleven is zo’n wijntje soms wel verdiend. Een lekkere Châteaux Franc Patarabet bijvoorbeeld. Met een echte appellation, dus het is helemaal goedgekeurd. Niks mis mee. Geen water bij de wijn. Evenmin als ze de bloedwijn in mijn geliefde kannibalenstadje met bloedverdunners aanlengen. En: puur natuur allemaal, dus dan weet je dat het goed is. Santé!

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>