Opgelicht!

Date 25 januari 2023

Hoe stom kan je zijn? Daar zit ik dan met mijn hoge intelligentie. In plaats van ons eigen bedrijf Veldkamp te bellen voor een verstopt riool, belandden we via Google bij een bedrijf met een 085-nummer waarvan de advertentie vrijwel bovenaan wordt getoond. Een paar uur later stond een jongen voor de deur die al snel allemaal ontstoppingsspiralen in de grond stopte om zo’n twaalf meter verderop onder onze voortuin de verstopping te vinden. Binnen een uur stond de wc-pot weer op zijn plaats en had hij de vloer netjes schoongemaakt. De rekening viel een beetje tegen, € 1.500 in plaats van de door mij geschatte € 500. Dat moest meteen betaald worden en dat deed ik nog ook, want van loodgietersprijzen hebben we geen verstand. Op de factuur zag ik zevenenhalve meter spiraal à € 139,90 per meter. Tja, dat zullen wel dure dingen zijn, die je wegens hun gerammel binnen de rioolbuis maar één keer kunt gebruiken.

Die nacht was mijn hoofd het toch niet eens met de gang van zaken. Vooraf had die jongen de te maken kosten iets te snel laten zien, zodat ik het niet goed gevolgd heb. Stomme Satyamo, opletten joh! Verdacht. Bovendien moesten de kosten meteen na afloop contant of per pin betaald worden. Ook verdacht. Wij waren blij dat we weer de wc konden gebruiken, maar onze opluchting bleek te resulteren in oplichting. Omdat ik toch niet meer kon slapen ging ik op mijn telefoontje onder de deken een en ander nog eens bekijken. Het bedrag was overgeschreven naar de rekening van een bedrijf in Eindhoven. Google liet me zien dat er meer gedonder is met ontstoppingsbedrijfjes met een soortgelijke naam. We waren de prooi van een klassieke oplichterstruc.

Gisteren nog eens de factuur bekeken. De bedrijfsnaam is alleen ‘Ontstoppingsdienst’ en er staat geen factuurnummer op, en ook geen adres, waardoor het per definitie geen factuur is. Vriend stelde voor om Veldkamp te vragen of die kosten voor die spiralen normaal waren. Dat deed ik, en ze zochten dat graag even voor me uit. Ze belde al snel terug om te vertellen dat die prijs niet normaal was, en dat het bekende bedrijf Teeuwissen voor dit alles rond € 500 had gerekend. En dat die spiralen normaliter twee keer worden gebruikt. Ik heb dat bedrijf in Eindhoven nog gebeld en gevraagd naar die prijs van die spiralen, maar daar kwam een niet te volgen antwoord op. En ja, een echte factuur sturen ze nog op na uiterlijk een week. Ik kan me niet voorstellen dat die nog komt.

Het is me één keer eerder gebeurd dat ik belazerd ben. Misschien vaker, maar dan heb ik dat uit mijn geheugen gewist. Het gebeurde een jaar of tien geleden dat ik doodleuk mijn bankgegevens op een nepsite invulde omdat ik dan een nieuw soort betaalpas zou krijgen. Toen ik daarna in mijn stoeltje ging roken stond er plotseling “Er klopt iets niet” in mijn gedachtenwolkje. Meteen ING gebeld, en ik moet toegeven dat het wel van een goede service getuigde dat ik meteen verbinding had en enkele minuten later mijn rekening was geblokkeerd. Het enige gedoe was het nu onbruikbaar zijn van mijn pasje zodat ik later een nieuw moest ophalen ergens in Huizen. Met een nieuwe pincode. Al met al ook een voorbeeld van hoe stom je kan zijn.

Hopelijk is de volgende keer niet eerder dan in 2033, want voor nu is het even mooi geweest.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>