Ernst Ott – Levensloopanalyse

Ernst Ott: Levensloopanalyse – Leerboek voor secundaire progressie
Uitgeverij Hajefa, 2005, ISBN 90-77677-07-0, € 18,-

Het lijkt erop dat voorspellen toch een beetje taboe is in astrologenland. We hebben natuurlijk het beroemde Planeten in Transit van Robert Hand, maar het vinden van een boek over secundaire progressies is echt lastig! Daarom komt Levensloopanalyse van Ott als geroepen. Vooral omdat het uitmunt in beknopte duidelijkheid en praktische gerichtheid.

Voor de leken onder u: transits en progressies zijn de twee meest gebruikte voorspellende astrologische technieken. Bij de transits wordt gekeken naar hoe de actuele planeten door de geboortehoroscoop lopen. Zo loopt Saturnus momenteel door de Leeuw, en als u bijvoorbeeld geboren bent met Mars in de Leeuw, dan wordt de planeetkracht van Mars nu door Saturnus onder druk gezet. Bij de progressies geldt de formule: een dag staat voor een jaar. Voor wat er in bijvoorbeeld uw 35e levensjaar gebeurt, wordt gekeken naar de stand van de planeten gedurende de 35e levensdag.

Dit boek behandelt alleen de progressies, en wel aan de hand van de horoscoop van Albert Einstein. Het verschil met transits is, dat transits zich alleen lenen voor puur aardse kwesties, terwijl progressies antwoord geven op de vraag naar de hogere betekenis van situaties en gebeurtenissen, de bedoeling die erachter zit. En Ott geeft daar nog een plausibele verklaring voor ook! Hij waarschuwt ervoor dat ons leven geen herhaling is van wat zich gedurende de eerste dagen afspeelde, want elke constellatie kan zowel negatief als positief worden ervaren. Maar ook ziet hij in de praktijk vaak dat lichamelijk en geestelijk lijden juist dán geheeld kunnen worden, wanneer er een vergelijkbare constellatie aan de hemel staat als toen het probleem ontstond.

Hoewel tegenwoordig bijna alles met de computer gebeurt, legt het boek precies uit hoe progressies berekend worden. Omdat de langzame planeten gedurende de eerste maanden na de geboorte nauwelijks bewegen, wordt bij progressies alleen gekeken naar de Zon, Maan, Mercurius, Venus en Mars. Deze kunnen grafische zg. levensloopschema’s (waarvan wij er een leveren, zie Catalogus onder ‘Levenscycli’) behulpzaam zijn bij het opzetten van een levensloopanalyse. Daarop is te zien wanneer de progressieve Maan ons met bepaalde gebieden emotioneel bezig laat zijn, en hoe de andere progressieve planeten ‘ontwikkelingshulp’ aan planeten in de geboortehoroscoop geven.

Het boek geeft concrete en levendige voorbeelden van wat er gebeurt als planeten uit de geboortehoroscoop worden geaspecteerd door progressieve planeten, en wat de progressieve planeten ieder voor uitwerking hebben. Ook stelt het heel duidelijk waar prioriteiten moeten worden gesteld teneinde niet in een wirwar van interpretaties te belanden. Aparte hoofdstukken over retrogradatie en de progressieve nieuwe Maan completeren het boek, dat in de boekenkast van iedere astroloog hoort te staan.

Hajefa, uitgeverij en webwinkel voor astrologie en spiritualiteit – met eigen uitgaven over astrologie, esoterie, meditatie-cd’s en kinderboeken – is te vinden op www.hajefa.nl. Zonder meer een bezoek waard voor de zoeker naar de betere boeken over genoemde onderwerpen. En je kunt meteen ook de Astrologische Agenda 2006 bestellen.

Nieuwsbrief Aries Astro-Services, herfst 2005

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites