Professor Vonhoff

Date 5 april 2010

Dat wordt stemmen op de SP straks! Misschien wel voornamelijk om tegenwicht te bieden tegen oprukkend rechts. Want als iets de wereld, mens en milieu naar de verdoemenis helpt, dan komt dat meestal van die kant. Ja toch? Rechts heeft voorrang en dat laten veel liberalen zich geen twee keer zeggen!  Dit soort gedachten laait vurig in me op na het lezen van Vonhoffs column in de Ooi- en Geemlander van afgelopen zaterdag. Misschien is hij geestelijk aan het aftakelen en moet ik daarom eigenlijk medelijden met hem hebben. Maar dat kost me even héél veel moeite met deze man die even de verpersoonlijking van het kwaad voor me is.

Rechtse rakkers hebben het niet op met het milieu, wat Vonhoff nu verwoordde door te stellen dat de klimaatwetenschappers doemdenkers zijn: ‘Helaas is de wetenschap in dat opzicht in de ban van een oprecht geloof in de onheilsboodschap over het klimaat. Zoals gelovigen wel vaker doen negeren zij de kritische geluiden die worden gehoord. Niet alleen worden afwijkende meningen belachelijk gemaakt; wij weten inmiddels dat gegevens op dit punt zijn vervalst en beeldvorming bijvoorbeeld in de film van Al Gore onwaar is.’ Ja, ook klimaatwetenschappers maken fouten, maar zolang de poolkappen smelten geef ik hen de voorkeur van de twijfel. En als je twijfelt kan het heel openbarend zijn om te kijken naar de belangen die achter iemands visie zitten. En wat dat geloof in de onheilsboodschap betreft, is het opmerkelijk dat Vonhoff niet doorheeft dar zijn eigen boodschap ook een geloof is, en dat hij ook zelf bezig is een afwijkende mening belachelijk te maken.

Rechts kiest altijd voor de macht van de sterksten, de slimsten, de rijksten. Dat noemen ze ‘vrije markt’. Je zou het ook kunnen omschrijven als het neoliberale ‘zoek het zelf maar uit’ en het zich onttrekken van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Economische groei – lees: een puberaal onbevredigbaar méér en méér – staat voorop! En het milieu belemmert die groei, dat kankergezwel van productie en consumptie dat die heilige moloch moet voeden. Vandaar dat rechtsen de milieumaffia moeten bestrijden, opdat ze in hun P.C. Hoofttractor kunnen blijven rijden, over de aarde kunnen blijven rondvliegen, en de natuur zoveel mogelijk met de grond gelijkmaken, want die staat toch alleen maar in de weg.

Volgens Vonhoff dreigen wij verkeerde prioriteiten te stellen. ‘Dat is het risico als wetenschappers gelovigen zijn geworden en daarom hun onbevangen benadering van problemen en onderzoek overboord hebben gezet.’ Gezien zijn oordeel over klimaatwetenschappers ga ik toch eens opzoeken wat hij zelf eigenlijk gestudeerd heeft. Zou hij een wetenschapper zijn? Een echte professor? Zou hij iets weten van statistisch onderzoek? Wat een chikwadraattoets is, hoe een correlatiecoëfficiënt wordt berekend? Zou hij überhaupt weten wat wetenschap is? Ik betwijfel het. En inderdaad: ik kan geen wetenschappelijke achtergrond bij hem vinden. Hij lijkt alleen iets met geschiedenis te hebben gedaan. Over het omgekeerde van waar hij zo bang voor is, de risico’s als gelovigen wetenschappers worden, zullen we het verder maar niet hebben.

Correspondentie:
Aan Hendrik Lubert Johan Vonhoff, die zich als leek aanmatigt om uitspraken over wetenschappelijk onderzoek te doen, waarover Vondel schrijft:
Maekt men het eeuwigh woort eens ieders innevallen,
Zoo is het allerley, zoo raekt het hooft aen ’t mallen,
Zoo krijght de dwaling kracht.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

1 reactie op “Professor Vonhoff”

  1. matbaa zei:

    positieve en negatieve aspecten van enkele van de beste bank, is geïdentificeerd dankzij een scherpe

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>