Naïviteit

Date 30 april 2010

Goedgelovigheid is niet echt een gerespecteerde eigenschap in onze samenleving. Maar ik ben daar wel goed in, met als gevolg dat ik wel eens als een ietwat verstandelijk gehandicapt individu word behandeld. En het gekke is dat dat me dan juist op mijn achterste benen zet! Ja, ik ben naïef! Mag ik? Dat is mijn keuze en ik wens daarin gerespecteerd te worden! Als iemand mij belazert is dat zijn verantwoordelijkheid en niet de mijne! Ik laat me niet corrumperen door steeds maar van alles achter iedereens woorden te moeten zoeken, dus iedereen maar te moeten wantrouwen! Ik heb wel wat anders te doen!

Juist die sociaal opgelegde dwang om altijd rekening te moeten houden met de mogelijkheid dat je belazerd wordt vreet energie en werkt daarom verziekend. Ik wil me helemaal niet hoeven afvragen of iemand me bedriegt of niet. Zelfs al ligt het er dik bovenop, dan blijft toch de leugenaar de schuldige en niet degene die belogen wordt – dat  is toch de wereld op zijn kop! En het gekke is dat de minachting van naïviteit zo vanzelfsprekend is dat dit nooit ter discussie wordt gesteld. Het doet me dan ook goed om in de elektronische Advaita Post van het Advaita Centrum woorden te vinden, die me uit het hart  zijn gegrepen.

‘Krijg door hoe waardevol het is om op een bewuste manier naïef te blijven,’ vertelt Douwe Tiemersma. ‘Je merkt wel dat je dan soms door anderen gepakt wordt, maar vooruit, dat is veel minder belangrijk dan in de open sfeer te blijven (…) Voor de rest zoeken ze het maar uit (…) Dan zie je in die grote helderheid dat juist de anderen onnodig moeilijk doen en jou erbij willen betrekken (…) Heb er maar vertrouwen in, blijf maar bewust naïef. De meeste mensen zijn hiervoor bang: dan word ik beduveld waar ik bij sta.’

Voor de ware naïeveling bestaat de mogelijkheid dat hij belazerd wordt niet eens. En als hij belazerd wordt zal hij dat aan alle kanten ontkennen, want zijn wereld bestaat alleen uit aardige mensen die uiteindelijk toch alleen maar het goede willen. Volgens velen leeft hij in een droom, maar voor hem leven al die ‘normale’ mensen die hun leven vullen met een gecultiveerd wantrouwen in een illusie. Zoals het voor veel ongelukkige mensen een doodzonde is om in hun nabijheid gelukkig te zijn – je lijdt dan immers niet mee – is het voor veel ‘realistische’ mensen onverteerbaar dat je je vertrouwen belangrijker vindt dan belazerd worden.

Voor mij is vertrouwen een basishouding. Die meer goed doet dan een mentaliteit van wantrouwen, waarbij je er a priori van uitgaat dat anderen niet eerlijk zijn, de wereld slecht is en iedereen alleen maar op zijn eigen gewin uit is. Dat zijn allemaal maar ideeën en oordelen uit een denksysteem dat alles wil verdelen tussen goed en kwaad. Terwijl je met open ogen kunt zien dat de dingen gewoon zijn zoals ze zijn, en dat dat allang perfect is, boven alle dualiteit verheven. Voor mij betekent vertrouwen dat ik me daarin thuis weet. Als dat me ontnomen zou zijn, ja, dan was ik echt belazerd!

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>