Zon in Schorpioen

Date 24 oktober 2010

Als u mij diep in het hart kijkt, moet ik bekennen deze periode van het jaar helemaal niet zo leuk te vinden. En dat niet zozeer omdat de Zon in de Schorpioen staat, maar meer omdat velen hun uiterste best doen om te doen alsof hij niet in de Schorpioen staat! Wat is er heerlijker dan te fietsen in een stille kille herfstmist? Wat ruikt en ritselt er lekkerder dan die bergen gevallen bladeren? Waar fluiten de vogels dieper dan tijdens het blauwe schemeruur? De herfst is een tijd van inkeer, terug op de weg naar abstractie, donkerte en diepte. Het leven hoeft niet meer zo nodig en in een mix van angst en verlangen bezinnen we ons op het sterven, de dood. November slachtmaand – dat klinkt een vegetariër niet echt prettig in de oren, maar zegt wel iets over dit keerpunt in de jaarcyclus.

Helaas is men in het dagelijkse huis-, tuin- en keukenleven echter meestal op de vlucht voor de stilte van het hart. Al vanaf september bereiden we ons, opgejaagd door commercie, voor op de decemberfeesten. Al vroeg liggen pepernoten, taaitaaipoppen en chocoladeletters in de schappen. Het is net alsof we oktober en november maar gauw willen overslaan, en we niet meer de eigen energie en sfeer van deze herfstmaanden mogen proeven. Wat niets anders betekent dan dat we collectief bang zijn voor de intens diepe gevoelens van de Schorpioen. Voor confrontatie met onze eigen kleinheid en sterfelijkheid. Terwijl alleen dan transformatie mogelijk is, wat zo mooi wordt uitgebeeld in de vogel Feniks die uit zijn eigen as herrijst.

Seltsam im Nebel zu wandern. Einsam ist jeder Busch und Stein. Kein Baum sieht den andern. Jeder ist allein, dichtte Hermann Hesse. Onlangs juichte zelfs de popgroep Polarkreis 18 het uit: Wir sind allein! alsof dat het mooiste is dat er is. En dat is het ook, zeker in deze tijd van het jaar. Het memento mori is volgens Jed McKenna van wezenlijk belang op de weg naar transformatie. En daarvoor lenen deze maanden zich uitstekend.

(Voorwoord in De Vuurfakkel, november-december 2010)

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>