Links en rechts

Date 15 maart 2006

Morgen word ik officieel beëdigd als gemeenteraadslid. Het waren spannende en drukke tijden en met het hart in de keel zagen we vorige week hoe de stembustellingen geleidelijk op de muur van de foyer van het gemeentehuis verschenen. We hebben één zetel verloren, maar dat is lang niet gek als je het vergelijkt met de verliezen die lokale partijen in het algemeen hebben geleden. En met vier zetels zijn we nog steeds de grootste. Wel vind ik het jammer dat de lokale politiek het kennelijk slecht doet, want ik geloof nog steeds dat het bestuur zo dicht mogelijk als het kan bij de burgers moet staan. Dat wordt extra hard knokken, want als het aan de provincie ligt worden Oldegep­pel en Nieuwegeppel samen met Zandwijk tot één gemeente samengevoegd. Waar burgemeester Verbeest van laatstgenoemde gemeente geen enkel bezwaar tegen heeft omdat Zandwijk nu eenmaal de grootste is. Het liefst heeft hij ook nog de gemeentes Kerkweide en Blikkum erbij.

Het leuke van onze partij is dat we van verschillende politieke achtergronden komen. Wel wat meer rechts dan links, maar dat geldt momenteel voor het hele land, zo niet de hele wereld. Zelf ben ik wat dit betreft van onduidelijke komaf. Omdat ik geloof dat met de grondslagen van links en rechts niks mis is. Wel met wat er vandaag de dag van is overgebleven of daarvoor doorgaat. Zoals een kind een vader en een moeder nodig heeft – of mensen die hun rollen vertegenwoordigen – zo zijn zowel linkse als rechtse elementen noodzakelijk in het funcioneren van een samenleving. De linkse kant is te vergelijken met de moeder die zorgt voor bescherming en basiszekerheden, en de rechtse kant met de vader die je in het diepe van de samenleving gooit teneinde zelfstandig en onafhankelijk te worden. Beide zijn nodig: jonge vogeltjes moeten gevoerd worden, totdat ze uit het nest worden gewipt.

Daarom vind ik het zo moeilijk om mezelf links of rechts te noemen. Wat heb ik genoten van de verhalen die mijn vroegere buurvrouw over de AJC vertelde toen we op de Paasheuvel wandelden! Idealisme, bevlogenheid en broederschap, alle Menschen werden Brüder! En wat kan ik genieten van de sfeer van eruditie en luxe waarbij je je eindelijk kan wijden aan wat écht belangrijk is in het leven: kunst, wetenschap, filosofie, spiritualiteit, een goed gesprek met een glas port bij de open haard! Links is progressief, rechts conservatief. Links is afwachtend, rechts ondernemend. Links is altruïstisch, rechts egoïstisch. Links is zijn, rechts is hebben. Links is delen, rechts is vasthouden. En voor astrologen: links is Jupiter, rechts is Saturnus. En ik heb dat allemaal in me. Bij de Rozenkruisers geven ze met het woord dialektiek aan hoe het leven uit een voortdurende wisseling van tegenstellingen bestaat. Kennelijk hebben wij mensen dat nodig om tot bewustzijn te komen. Zoals wrijving nodig is om warmte of vuur op te wekken.

Nu kun je misschien zeggen dat de moeder meer hoort bij de kindertijd en de vader meer bij de volwassenheid. Dat een groei van links naar rechts, van progressief naar conservatief een natuurlijke weg is. Maar dan haal ik Ken Wilber erbij, die het heeft over overstijgen en invouwen, zodat het rechtse eigenlijk het linkse moet omvatten, er een uitbreiding van moet zijn. De vader die in zijn zelfstandigheid de moeder koestert, beschermt, voor haar zorgt, voor haar op jacht gaat terwijl zij haar jongen verzorgt. Een tikje ouderwets beeld misschien, maar wel een oerbeeld dat al een oneindig aantal jaren in onze genen zit. Ik denk dat met zo’n rolverdeling niks mis is zolang niet de vader (of de moeder) gaat domineren, zijn (of haar) macht gaat misbruiken zodat polarisatie optreedt in plaats van wederzijdse aanvulling. En dat is wat de laatste decennia juist wel is gebeurd, want de samenleving is alleen maar rechtser en rechtser geworden en totaal uit balans geraakt. Zodat ik volgend jaar zeker links zal gaan stemmen. Niet omdat dat beter is dan rechts, maar omdat dat nodig is om het evenwicht te herstellen.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>