Uitgerookt

Date 1 juli 2008

Gisteravond weer met Ewald lange gesprekken over spiritualiteit en politiek en van alles daaromheen. In Pake Piekstra, het bruine café voor de fine fleur van Oldegeppel. Ik had me verheugd op het laatste genot van gezellig samenzijn onder een grijze wolk van rook, waarzonder de horeca maar een kale bedoening wordt. Want vanaf vandaag is iedere eet- en drinkgelegenheid ontdaan van één van haar wezenlijke kenmerken, een stukje gezelligheid dat helaas ongezond blijkt te zijn. Wellicht wordt over enige tijd ook het schenken van alcohol verboden, want ook die schijnt heel slecht voor ons te zijn, en ook daarmee brengen wij anderen rondom ons ernstige schade toe, zoals op stickers op rookwaren wordt vermeld.

Ja, nu zie ik ze ook, die stickers, want sinds enkele weken rook ik graag een sigaartje. Uit een door die stickers onherstelbaar beschadigd lichtbruin metalen doosje, waar je anders misschien nog leuke dingen mee kon doen als het niet op bevel van de overheid zo verlelijkt was. Sommige van die stickers bevatten gewoon leugens, zoals Roken is dodelijk. Want na ooit 29 jaar stevig gerookt te hebben leef ik nog steeds! Andere stickers dreigen met impotentie en enge ziektes, en op het doosje dat nu voor me ligt staat: Tabaksrook bevat benzeen, nitrosaminen, formaldehyde en waterstofcyanide. Nou, dat weet ik dan ook weer.

Natuurlijk moet de horeca rookvrij worden. Het is even doorbijten totdat een ander publiek de verstokte rokers vervangt. Inzichten veranderen, de wereld verandert en die rokerige gezelligheid van kroegen behoort tot de verleden tijd. Je kunt je niet altijd aan het bekende blijven vastklampen en het verleden ´toen het leven nog goed was´ blijven idealiseren. Wel kun je vragen stellen bij de selectie van het soort drugs waartegen de overheid ten strijde trekt. Waarom mag alcohol wel en hasj niet? Daar is geen enkel argument voor te geven, en nog steeds geloof ik dat de wereld er leuker had uitgezien als het omgekeerd was. Een wat vrediger en relaxter wereld. Minder ongelukken op de weg. Maar wellicht ook slechter voor het milieu, want iemand die high achter het stuur zit zal niet snel zijn bestemming bereiken, daarvoor leeft hij een beetje teveel in het hier en nu.

Je kan natuurlijk zeggen dat het rookverbod in de horeca een hetze is tegen het kwart van de bevolking dat nog steeds rookt. Dat het hypocriet is van de overheid dat ze zo´n twee miljard euro per jaar verdient aan accijnzen hierop. Dat ze veel mensen betuttelt door hen voor te schrijven wat goed voor ze is terwijl ze tegelijk van chaos van het zorgstelsel maakt. Maar de vrijheid van de een mag niet ten koste gaan van die van een ander – iets wat het liberalisme nogal eens wil vergeten – en zolang de meerderheid van de bevolking niet rookt is het terecht dat die in bescherming wordt genomen. De horeca is uitgerookt, maar ik ben wel benieuwd of men dit kan handhaven met het kleine restje politie dat nog zichtbaar aanwezig is.

We hebben trouwens de hele avond buiten op het terras gezeten. Het was een mooie zomeravond. Alleen het laatste halfuurtje zaten we nog even binnen, waar nog maar een paar groepjes mensen soms grappend gebruikmaakten van de laatste gelegenheid om daar nog een sigaret of sigaar op te steken. Hoe wordt de sfeer straks in Pake Piekstra? Wie weet wordt het wel hartstikke leuk daar, met opgewekte mensen en plezier!

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>