Tantra

Date 14 december 2010

In de Koorddanser staat deze maand een uitstekend artikel van tantrist en publicist Jan de Boer onder de titel Puur verlangen is ook een lekker gevoel. Daarin maakt hij onderscheid tussen verlangen en begeerte. Het verlangen is een zacht gevoel dat uit het hart komt en kan zelfs een weg naar verlichting zijn. Er is sprake van begeerte als je dit verlangen meteen uit moet leven. Ik denk dat hij met het benadrukken van dit verschil rechtstreeks de kern van tantra raakt. Begeerte, wat hij ook een brandend verlangen noemt, duldt geen uitstel, wil direct bevredigd worden zodat je afhankelijk bent van iets buiten jezelf. ‘Tantra wordt nogal eens gebruikt als dekmantel om je seksueel uit te leven,’ zegt Jan de Boer. En even later: ‘De kern is dat je geniet van het verlangen zelf.’

Daarover raakte ik het al snel oneens met Vriend. ‘Als je verlangt ben je nooit in het hier en nu!’ trachtte hij me wakker te schudden, alsof ik helemaal niets had geleerd van alle spirituele meesters die in mijn leven de revue zijn gepasseerd. Maar toch blijf ik van mening dat genieten van verlangen in het hier en nu de enige weg is die tot bevrijding leidt. Ontkenning ervan werkt niet, dan blijft het verlangen onbewust opspelen, en dat leidt alleen maar tot ziektes. Bevredigen werkt ook niet want dan word je een slaaf van een verlangen dat uiteindelijk nooit bevredigd raakt en altijd maar meer wil. Zoals met de spruitjes met gesmolten kaas en knoflook die Vriend kan maken, waarvan ik nooit genoeg kan krijgen. Iedereen aan te bevelen!

Ik ben typisch zo iemand die zonder lichaam is geboren. Iemand bij wie het heel lang heeft geduurd voordat hij echt lekker in zijn lijf zat. Lichamelijkheid zat ook niet echt in de familie, maar daar heb ik in de jaren zestig mee gebroken, wat in de jaren tachtig onder invloed van Bhagwan nog eens een extra impuls heeft gekregen. Daar ontdekte ik in Poona dat mijn constatering dat ik niet in het hier en nu leefde zich helemaal in het hier en nu afspeelde. De therapeut wilde daar niets van weten – smoesjes! – toen ik dat enthousiast vertelde. Maar voor mij was dit een kijken naar mijn eigen gedachten een echte ervaring van hier en nu. Ik zie nog voor me hoe ik enigszins verwonderd uit het raam van mijn hotelkamer lag te kijken toen deze flits zich aan mij openbaarde.

Inmiddels ben ik aardig in mijn lichaam terechtgekomen. Kan me niet voorstellen dat sommigen moeite moeten doen om hun hartslag te voelen. Wat niet betekent dat ik me altijd van mijn lichaam bewust ben. Soms ontdek ik wel eens een wondje, waaruit ik dan concludeer dat ik me kennelijk ergens aan gestoten heb of zo. Maar als ik in mijn lichaam duik, doe ik dat ook goed! Een seksueel verlangen kan zich door mijn hele lichaam verspreiden en zelfs ontladen zonder dat ik er iets voor doe. Dan neemt mijn hele lijf bezit van me. Dan raak ik overgolfd door een zinderende ontspanning en voel ik wat die seksuele energie echt is. Soms geloof ik dat klaarkomen een middel is om het wezen van seks juist niet te ervaren, uit de weg te gaan. Omdat we seks pas echt kunnen ervaren als het een verlangen in het hier en nu is, en niet een begeerte die zo nodig bevredigd moet worden. Ik denk dat dat de mooie en bevrijdende boodschap van tantra is.

 • Facebook
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Print
 • PDF
 • Add to favorites

2 reacties op “Tantra”

 1. Lieneke zei:

  Hallo,

  Ik ben het wel met je eens, verlangen is een heerlijk gevoel. Soms sluimert het slechts en een andere keer neigt het naar begeerte. Als aan het verlangen een eind komt omdat iemand je een plezier denkt te doen bijv. dan is er eigenlijk geen bevrediging omdat de energie van het verlangen je “omhoog” brengt.

  Net als een mens z’n dromen moet hebben, maar het verlangen is prikkelender en dan bedoel ik niet per se seksuele energie.

  Fijn om je stuk te lezen.

 2. medyum zei:

  met de zorg die u nodig hebt om een ​​onderwerp mooier voor een toepassing, zoals tantra verkennen

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>