Eerste Kamerverkiezingen
24 februari 2011
Volgende week dus de Eerste Kamerverkiezingen. Want wie daar terechtkomen lijkt nu even belangrijker te zijn dan onze wegen, het water en vele andere zaken die door de provincie worden geregeld. Wel maken we het een beetje ingewikkeld door leden van de Eerste Kamer indirect via de provincie te kiezen, maar politieke structuren zitten niet altijd logisch in elkaar. Bovendien gaan we trapsgewijs kiezen voor mensen van wie we verwachten dat ze dingen gaan doen die ze helemaal niet horen te doen! De Eerste Kamer hoort wetten te controleren, of ze goed in elkaar zitten, niet in strijd zijn met andere regelgeving, of ze uitvoerbaar zijn en dat soort dingen. Zoals deze kamer het zelf op haar website zegt: ‘Zij toetst voorstellen voor nieuwe wetten, ingediend door de regering en de Tweede Kamer.’
Deze controle hoort niet politiek te zijn, en als dat wel gebeurt is dit een schoffering van onze democratie. Een voorbeeld daarvan is het ‘nee’ van Hans Wiegel op zijn beroemde nacht in 1999 waarmee hij zich tegen het invoeren van het referendum uitsprak. Ik wil nog steeds niet geloven dat dit geen politieke uitspraak van hem was, en dit gebeuren heeft mijn wantrouwen tegen hem en zijn partij alleen nog maar versterkt. En nu lijken de komende provinciale verkiezingen alleen maar over de macht te gaan: wat zou het fijn zijn als de huidige coalitie samen met de PVV daar geen meerderheid krijgt zodat we alsnog de afbraak van natuur, cultuur en wetenschap van het huidige kabinet kunnen tegenhouden! Degenen die dat hopen verwachten dus dat de door hen indirect in de Eerste Kamer gekozenen de besluiten van de democratisch tot stand gekomen Tweede Kamer ondermijnen.
Eigenlijk zou iemand de Eerste Kamer tot de orde moeten roepen: ‘Jongens, jullie zitten hier om te controleren en niet om politiek te bedrijven!’ Maar ja, als iemand ergens de geur van macht ruikt, is die natuurlijk nog lekkerder dan die van een Hema-worst. Idealen en politieke standpunten zitten soms zo in het bloed verankerd dat je niet altijd oog hebt voor democratisch genomen besluiten. Democratisch genomen besluiten? Je kan je afvragen of dat echt het geval is met zo’n dubieuze gedoogconstructie, en met verkiezingsbeloften die heel snel worden gebroken. Maar mag dat een rechtvaardiging zijn voor het breken van de spelregels van de Eerste Kamer? Ik denk van niet, hoewel ik diep in mijn hartje hoop dat de coalitie en de PVV daar straks geen meerderheid zal krijgen. Al was het maar een signaal naar hen om te laten weten dat ze niet overal even gewenst zijn als ze denken.
24 februari, 2011 om 19:39
Dus PvdD?
24 februari, 2011 om 23:55
Dus? Er zijn meer mogelijkheden hoor! Maar de PvdD is zonder meer een partij die serieus genomen moet worden.
24 april, 2011 om 10:03
Ik ben zeer geinteresseerd in uw mening over spiritualiteit en politiek. Gaat dat samen en hoe gaat dat samen? Ikzzelf heb er een blog over (www.spirituelepolitiek.web-log.nl), maar weet dat u daar ook in het verleden al eens iets over hebt gezegd en geschreven.