Vrijwilligers

Date 5 september 2008

Het echte werk wordt steeds meer door vrijwilligers gedaan. Mantelzorg, de vrijwillige brandweer, mensen die knokken voor een goed doel, noem maar op. En nu lees ik dat zelfs de Nationale Reserve een onmisbaar onderdeel van het legerbedrijf is geworden. Grappig, dat iets cruciaals als onze veiligheid aan vrijwilligers wordt overgelaten, dat we daar met al ons marktdenken onvoldoende middelen voor beschikbaar stellen.

Indertijd ben ik jaren actief geweest in een bewonersvereniging van mijn flat in de Bijlmermeer. Later kon ik het niet laten om jaren in de Bhagwan-commune allerlei klussen te doen. Misschien dat dat allemaal kwam omdat ik van een uitkering leefde, want dan ga je bijna vanzelfsprekend dingen doen die je echt leuk vindt, waardoor ze echt bezield zijn door enthousiasme en inzet. Pas als je vrij bent wil je wat.

In dienst zijn bij een werkgever, die je steeds minder zekerheden wil of kan bieden, is in de praktijk vaak loonslavernij, wat blijkt uit het feit dat men steeds vaker naar meer vakanties verlangt. Zeker nu steeds vaker door managers in protocollen wordt voorgeschreven wat je van minuut tot minuut moet doen en elk eigen initiatief en creativiteit in de kiem wordt gesmoord. Mensen raken steeds meer verstikt door wantrouwen en eigenbelang van hun baas, de top, directie en graaiers. Echt ongezond, lijkt me. Als het even kan niet intrappen dus.

Betaalde arbeid kan nooit zoiets moois opleveren als dat van vrijwilligers. Omdat het laatste om niet gebeurt, uit liefde voor een medemens of vak. Vrijwilligers zijn de dragers van kunst en cultuur, het zout in de samenleving. Hoe hoog managers en politici mogen opgeven van het belang van onze economie, als  vrijwilligers óók marktgericht gingen denken of zelfs maar een paar dagen zouden staken, dan lag die hele heilige markt totaal plat. Dan wordt duidelijk wie het echte werk doen. Idee?

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>