Natuurlijk rechts!

Date 28 juli 2011

Het verschil tussen links en rechts kwam onlangs ter sprake in het ntr-programma Kijken in de ziel: Politici. Die waren dus aan het woord, en het meest opvallend vond ik de woorden waarmee Wouter Bos het programma besloot. ‘Als je als rechtse politicus mislukt, dan is de wereld nog steeds rechts, dan wint de sterkste en de rijkste,’ zei hij. ‘Linkse politiek is constant iets proberen te veroveren op de realiteit, terwijl rechtse politiek vindt die realiteit eigenlijk ook wel best (…) de wereld is in essentie dus rechts en dat blijft ie zolang ze die linkse jongens een beetje op afstand houden.’ Dat geeft te denken. Alsof rechts de natuurlijke aard van de mensen is, en als je vandaag de dag om je heen kijkt lijkt dat ook zo.

Wat Wouter Bos me duidelijk maakt is dat het verschil tussen links en rechts hetzelfde is als dat tussen idealisme en realisme. Rechts houdt zich bij de zichtbare feiten, met veel accent op de materiële werkelijkheid zoals die nu eenmaal is, en geniet daarom van een goed glas wijn bij de open haard. Zij wil de wereld niet veranderen of verbeteren en heeft in die betekenis ook geen idealen. Er is gewoon een land dat bestuurd moet worden, en dat is het dan. Alles wat meer wil dan de huidige status quo is een bedreiging van de vrijheid van de gemiddelde burgerlijkheid, dus laat iedereen zijn eigen gang maar gaan en laat de vrije markt zijn werk maar doen. In die betekenis is rechts niet elitair, maar de paradox is wel dat deze realistische levenshouding in de praktijk heel anders uitpakt.

Wat is natuurlijk? Op school heb ik met biologie geleerd dat de natuur niets anders is dan een survival of the fittest. Rechtse kreten als ‘keihard aanpakken’ en ‘eigen verantwoordelijkheid’ passen goed in dit darwinistische mensbeeld met zijn natuurlijke selectie. Ja, het is echt natuurlijk om rechts te zijn omdat we als kind van de evolutie niet anders gewend zijn. Rechts zijn zit in ons bloed en is uiteindelijk de staat waarin we terugvallen als onze idealistische pogingen om onszelf en de wereld te verbeteren mislukt zijn. Dan keren we weer terug naar de realiteit waarin het gaat om Wein, Weib und Gesang, de wereld van een uiterst gemiddeld gevoels- en intelligentieleven. En het is wel zo democratisch om daar het meest rekening mee te houden.

Links is elitair, wil het volk verheffen. Roept visies en idealen van daken en spandoeken. Wil ontsnappen aan de wetten van de evolutie, aan de rat race waar de beste, slimste en snelste wint. Wellicht als gevolg van een traumatisch herinnering aan onze uitputtende wedren als levensbehoeftig zaadje. Een mens leeft niet van brood alleen en moet uitstijgen boven de materiële en tastbare wereld waartoe rechts zich beperkt. Links heeft visie, in tegenstelling tot de bewust gekozen oppervlakkigheid van rechts. Links denkt verder dan zijn neus lang is en kan niet anders dan tot de conclusie komen dat er meer is dan de gemiddelde realiteit, meer dan de vermarkting die een legalisatie is van het recht en de macht van de slimsten en sterksten.

Rechts gaat uit van de gelijkheid van alle mensen, en leidt door haar geloof in de natuurwetten juist tot ongelijkheid, zoals toename van het verschil tussen arm en rijk. Links gaat uit van de ongelijkheid van alle mensen, en leidt door haar geloof in altruïstische idealen juist tot gelijkheid, zoals vermindering van armoede. Dat laatste is volgens rechts volstrekt overbodig en daarom een ‘linkse hobby’: de natuur regelt het zelf wel, en die zou je niet moeten willen verbeteren. Als iemand verdrinkt is het zijn eigen schuld, dan had hij maar moeten leren zwemmen. Juist door het uitschakelen van de natuurlijke selectie creëren we watjes, mensen die hun eigen kracht en weerstand verliezen. Weg met de zorg! En terug naar een ferme aanpak!

Als Atlas gaat staken ligt de economie plat. Als alle vrijwilligers gaan staken ook. De wereld is een speelveld van egoïsme en altruïsme, van realisme en idealen, van natuur en cultuur. Enerzijds van mensen die van de stof willen proeven en enthousiast in de materiële wereld duiken, en anderzijds van mensen die deze ontvluchten naar de ijle en onzichtbare wereld van idealen. Zo is alles een dans en bereikt iedereen juist het tegengestelde van wat de bedoeling was: links leidt tot een softe lieve wereld van cultuur waarin niemand zich nog stevig kan verdedigen, en rechts tot een harde stoere werkelijkheid waarin juist het geloof in de natuur leidt tot afbraak daarvan. Hoe natuurlijk is het om in de natuur te geloven? Dat is ook een conflict in de alternatieve wereld, waar men de natuur verheerlijkt en natuurlijke leefwijzen voorstaat zonder te beseffen dat de natuur niet altijd lief is, en heel wreed kan zijn en rechts is, zoals Darwin liet zien.

Nee, ik heb niet altijd zin in een natuurlijk leven! Ik wil natuurlijk leven en dat kan moeilijk zonder natuurlijk leven. Hoewel? In onze samenleving hoeven we gelukkig niet meer zo te overleven. Hoe natuurlijk rechts ook moge zijn, als er niet méér dan de natuur was, als velen geen linkse hobby’s hadden leefden we nog steeds als gulzige kannibalen uit de prehistorie. Nu doen we dat wat netter.

 • Facebook
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Print
 • PDF
 • Add to favorites

6 reacties op “Natuurlijk rechts!”

 1. Peter Woninck op Facebook zei:

  Daarom hebben grote geesten altijd naar een andere werkelijkheid gezocht dan de wereld.

 2. Ansula van Baarsen op Facebook zei:

  Goed verhaal Satyamo!

 3. Geert zei:

  Wat is het nut om nog te denken in hokjes als ‘rechts’ en ‘links’ en je daar ‘druk’ over maken? Ik begrijp dat eigenlijk niet zo. Waarom moet nog een sticker worden geplakt op een politieke partij of politieke uitingen? Iemand die daar op wil reageren?

 4. Sandra zei:

  Daarom is er “links” en “rechts”, opdat er evenwicht is. Beiden zijn goed noch fout en kunnen niet bestaan zonder elkaar. Eigenlijk bestaan links en rechts alleen als idee. Eigenlijk is heel de wereld een idee. Zucht.

 5. Michel Huegen op Facebook zei:

  Is “boven” en “onder” een alternatief ??

 6. Satyamo Uyldert op Facebook zei:

  Hoi Mik! Dan wordt het een dans van boven naar beneden en omgekeerd. Duiken en springen! De stof in, de stof uit! Dan is rechts onder en links boven. Maar als ik naar de sterren kijk, vraag ik me wel eens af: wat is “boven” eigenlijk?

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>