11-11-11

Date 11 november 2011

In het getal 11 wordt de dualiteit weer één. Ja toch? Het is één getal, maar bestaat toch uit twee cijfers 1. Het is ook het getal van de Waterman, het elfde teken van de dierenriem, en dus ook van zijn tijdperk dat wellicht na de huidige crises zal aanbreken. De datum van vandaag lijkt zo wel een heilige drie-eenheid. En drie-eenheid kom je overal in tegen. Dat gaat niet alleen om de vader, de zoon en de heilige geest, maar ook om bijvoorbeeld waarheid, schoonheid en goedheid, of om denken, voelen en handelen, of om Mercurius, Venus en Mars, of om geest, ziel en lichaam, of om hoofd, hart en handen, of om Plato’s deugden wijsheid, matiging en dapperheid. Als je goed om je heen kijkt zie je overal weer diezelfde drie-eenheid terug. In de trits input, verwerking en output, of die van het mentale, astrale en materiële lichaam. En dan ben ik er vast nog een heleboel vergeten zoals opgaan, blinken en verzinken, positief, neutraal en negatief,  vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Ja, drie is een heilig getal, maar één is het meest heilig.

Wordt het daarom vandaag een bijzondere dag? Tja, de wereld ziet er een beetje eng uit door wat er in Griekenland, Italië, Frankrijk dreigt te gebeuren met de euro en zo. Maar gelukkig zit het guldenteken ƒ nog steeds onder alt-159 in onze computers, dus daar hebben we straks geen probleem mee. En als de horeca bij de prijzen straks alleen maar het euroteken in een guldenteken verandert, is ook dat weer een lichtpuntje. Wat een gedoe allemaal! Alleen maar omdat we in één grote familie onze taken niet goed hebben verdeeld. De één is er trots op dat hij zijn gezondheid ruïneert door tachtig uur in de week te werken. Wat ik trouwens niet zou willen verbieden, want hoe meer die macho’s zichzelf afbranden, hoe minder er overblijven, dat ruimt op. De ander geniet gewoon lekker lui van het leven want al die luxe en dat gewerk hoeft niet zo van hem. Wat ik trouwens ook niet zou willen verbieden, want alleen ontspannen mensen kunnen creatief zijn en echte innovatie brengen. Maar nu zegt de macho zijn steun aan de luierik op, in plaats van een voorbeeld aan hem te nemen. En wil de luierik maar blijven lanterfanten terwijl er toch af en toe afgewassen moet worden. De uiteindelijke waarheid ligt natuurlijk in het midden, iets met these, antithese en synthese.

Maar al die dualiteit zal verdwijnen. Exit alle geloof en geloven! Maak plaats voor no-nonsensereligies als zen, tao en nondualisme! Terug naar de bron in onszelf, terug naar het weten en de eigen ervaring. Terug naar vertrouwen en heelheid. En dat kan alleen als we de eenheid in de veelheid zien. Daar is soms crisis voor nodig. Gewoon ‘Een!’ roepen helpt niet, daar moet het Bestaan soms op hameren. Zes keer! Want de zes werd door Pythagoras als ‘de schepper van de ziel en de structuur van het universum’ en door anderen ook als een volmaakt getal beschouwd, zo lees ik her en der in Wikipedia. Deze datum met zes enen moet dus wel heilig zijn. Natuurlijk kun je daartegenin brengen dat datums heel willekeurig zijn, wat blijkt uit het feit dat kalenders vaak veranderd zijn en veel volkeren hun eigen kalender hebben. Bovendien betekent het Latijnse novem negen, zodat november eigenlijk de negende maand is en niet de elfde! Maar omdat ik niet in toeval en willekeur geloof, ben ik het met al die argumenten oneens. Het heeft nooit anders kunnen zijn dan dat het hier in onze cultuur vandaag 11-11-11 is. En dat iedereen die dat ziet bewust of onbewust met de betekenis ervan wordt geconfronteerd. Op naar Aquarius!

 • Facebook
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Print
 • PDF
 • Add to favorites

2 reacties op “11-11-11”

 1. Michel Huegen op Facebook zei:

  Ik weet niet of mijn timing perfect is . . . . hoet moet nu ongeveer 11 minuten over elf zijn

 2. Michel Huegen op Facebook zei:

  dat ik dit stuk lees om even stil te staan

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>