Busje komt zo

Date 11 februari 2012

De oude politiek wordt steeds ongeloofwaardiger en doet in zijn stuiptrekkingen nog verwoestendere pogingen om het hoofd boven water te houden. Na het CDA dreigt nu ook de VVD uiteen te vallen, want niet alleen Nijpels en Winsemius gruwen van het gelik naar Wilders, zelfs onze Blaricumse fractievoorzitter Ralf van Vegten liet blijken het daarmee moeilijk te hebben. ‘De VVD zou zeer krachtig afstand moeten nemen van hetgeen de PVV zegt en schrijft,’ schreef hij een paar weken geleden aan Stef Blok, fractievoorzitter in de Tweede Kamer. ‘Het bemoeien met landelijke aangelegenheden behoort niet tot mijn standaard bezigheden maar voor mij persoonlijk is een grens overschreden, ik hoop dat de fractie en het hoofdbestuur actie ondernemen om deze gang van zaken een halt toe te roepen.’ Dat maakt me blij.

Maar zijn, en onze strijd, en die van veel andere gemeenteraden en bewonersorganisaties in het Gooi, breidt zich nu uit tegen de provincie Noord-Holland. Althans tegen mevrouw Elisabeth Post, ook van de VVD, die ons allemaal een hoogwaardig openbaar vervoer, een zogenaamde HOV door de strot wil drukken, een snelbus die miljoenen kost en waarvan het nut zeer twijfelachtig is. Daarover worden al jaren lang plannen gesmeed, onderzoeken gedaan, bijeenkomsten georganiseerd, zogenaamde ‘inspraken’ gehoord, brochures en filmpjes gepubliceerd, externe bureaus geraadpleegd, huisstijlen en websites ontworpen, zodat het geld wellicht al voor een substantieel deel uitgegeven is. En als je al die plannen bekijkt, zeker naar wat ze in Hilversum, Huizen en Blaricum bekokstoven, kan je moeilijk anders concluderen dan dat het plan met paperclips, plakbandjes en elastiekjes bij elkaar wordt gehouden. Maar als ik daarover ga uitweiden wordt dit een hele lange weblog.

Natuurlijk zijn wij, net als ieder zinnig mens, voor een HOV. Maar moeten we ook daarvoor zijn als dat totaal geen meerwaarde heeft boven wat er nu al aan openbaar vervoer – hoc loco een snelle goede bus 320 tussen Amsterdam en Hilversum via Huizen – gerealiseerd is? Die gaat nu al even snel als in alle plannen voor de HOV staat aangegeven. Gaan we kennelijk overbodige vrije busbanen aanleggen ten koste van onze wijk De Bijvanck? Zodat er alleen een verlies-verliessituatie ontstaat, net als de HSL en de Betuwelijn? Het werkelijke knelpunt van al deze mooie plannen, files op de A27, wordt niet aangepakt, want daar wordt de vrije busbaan op de lange baan geschoven. Moet dan onze wijk overhoop worden gehaald voor hooguit een minuut tijdwinst? ‘Meerderheid wil door met HOV in het Gooi,’ kopt de website van de provincie. Maar vraag ze niet dat hard te maken. Vraag ze überhaupt niets. En zeker niet op papier met allemaal argumenten, want men weigert dat gewoon uit te delen aan de leden van de commissie tijdens de vergadering, zoals ik van de week meemaakte.

Ik zat erbij en ik keek ernaar. Veel partijen, met name de Ouderenpartij en de PVV, waren het wel met ons eens, daar in het statige provinciehuis in Haarlem. Er werden vragen gesteld aan gedeputeerde Elisabeth Post. En er werden door haar ook duidelijke antwoorden gegeven. Ze wil niet meer verder praten want er is al genoeg gepraat. Ze wil niet meer verder onderzoeken want er is al genoeg onderzocht. En als men geen HOV wil, dan gaat het geld naar asfalt. Het grappige is dat ze niet doorheeft dat ze zélf helemaal geen HOV wil! Ze definieert eerst HOV aan bepaalde criteria, volgens welke er opeens geen sprake meer is van HOV als de bus er een minuut langer over doet. En dat hangt af van het leggen van vrije busbanen door onze wijk – een keuze die door de gemeente Huizen is gemaakt die zelf géén vrije busbanen door haar gemeente wenst aan te leggen terwijl zij het meeste belang heeft bij een HOV. En als er dan geen HOV komt, dan gaat het geld naar ‘asfalt’, dus niet meer naar het openbaar vervoer!

Mevrouw Post ontkende echter dat er sprake is van een prestigeproject. Zodat ik me suf zit te piekeren over wat het dan wél kan zijn, want alle redelijke argumenten zijn nu zo’n beetje op. Denken kan ze kennelijk niet. Of ze weigert dat. De dikke knaap in T-shirt van GroenLinks neemt nog een colaatje en keert zich in de tweede termijn van ons af: hij is voor HOV en dus voor de plannen van mevrouw Post. Kan je domme mensen kwalijk nemen dat ze dom zijn? Dat ze dat niet doorhebben? Onlangs speelde deze gedeputeerde in Slag om Nederland al een dubieuze rol, waar in Zwaagdijk niet meer naar redelijke argumenten van bewoners geluisterd werd. De tactiek is natuurlijk om procedures zo lang te laten duren dat wij als actiegroep Samenwerkingsverband HOV in het Gooi op gegeven moment het bijltje erbij neerleggen. Maar de strijd is nog niet gestreden. Na alles aangehoord te hebben sta ik buiten een sigaartje te roken in de kou. Daar staat ook Bianca Verweij van de Hilversumse SP met een sigaretje: ik heb bewondering voor haar omdat ze verschrikkelijk veel en goed werk doet in onze groep. We praten een paar woorden na, en het wordt me steeds duidelijker waarom het zo goed gaat met de SP. Wat dit betreft geheel terecht. Wegbranden, die oude politiek! Waar blijft het busje nou?

 • Facebook
 • Twitter
 • NuJIJ
 • Print
 • PDF
 • Add to favorites

5 reacties op “Busje komt zo”

 1. Peter Woninck op Facebook zei:

  En als het busje komt. NIET AAN DE RAMEN LIKKEN.

 2. Michel Huegen op Facebook zei:

  Blauwbekken en een sigaartje opsteken . . . .heeeeel liberaal. goedzo. — Mik

 3. Nisarg zei:

  Na dit verontrustende verhaal en de geschiedenis van de gemeente Zwaagdijk rijst bij mij de vraag waarom in dit geciviliseerde land iedereen voor de meest simpele dingen een opleiding moet hebben, terwijl je kennelijk zonder de geringste kennis van openbaar bestuur in het dagelijks bestuur van de provincie ( of de Tweede Kamer) plaats mag nemen. Zelfs heeft mevrouw Post geen blijk gegeven van gezond verstand of fatsoenlijke communicatie.
  Waarom eisen wij van nieuwkomers in dit land een inburgeringscursus? Om te leren hoe hier het bestuur omgaat met burgers?
  Ik stel voor om tenminste een cursus maatschappijleer en openbaar bestuur verplicht te stellen voor iedereen die een functie gaat vervullen in dienst van en op kosten van het volk.

 4. Peter Woninck op Facebook zei:

  Zo was de ouderwetse vakminister ook geen gek idee.

 5. Michel Huegen op Facebook zei:

  Hoe zou Olie B Bommel hier op gereageerd hebben . . . .”Jonge heer Poes, ik denk dat beschaving gevraagd word. Ik steek mijn pijpje nog maar eens in de brand en ga nadenken over oplossingen . . . . .normen en waarden . . . . een luisterend oor wellicht, ik vrees echter dat er nog te veel duft en grun in de lucht hangt.”

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>