Real Second Life

Date 6 oktober 2012

‘RSL,’ zei Robbie, die me daarmee de woorden uit de mond nam, want hij bedoelde natuurlijk ‘Real Second Life’ om aan te geven hoe echt onze virtuele wereld kan zijn.

Ja, Second Life bestaat nog steeds en in de loop der jaren wordt onze virtuele wereld steeds realistischer. Omdat er weinig sensatie is te halen lijken we voor de Real Life-media niet meer te bestaan, maar niets is minder waar. Onlangs vierden we onze 250e party in de disco van Sweetgrass. Onze vriendschappen worden hechter, terwijl ook op het terrein van Second Life zelf, de grid, alles echter en echter lijkt te worden. Zo zijn Robbie en ik vaak te vinden in het Victoriaanse steampunkland Caledon en in de weelderige natuur van Calas Galadhon. Wat jaren geleden begonnen is als een nieuwsgierigheidje – even kijken of Second Life iets leuks is om te spelen – is inmiddels een deel van Real Life gaan uitmaken. Net zoals uitstapjes en vakanties niet alleen ontspanning en mooie foto’s kunnen opleveren, maar ook mooie vriendschappen voor het alledaagse leven.

In Second Life worden dromen en fantasieën concreet, zij het niet in de vorm van gedichten, verhalen en films maar in 3D-werelden waarin je je alter-ego, je avatar, het door hem of haar begeerde leven laat leiden, ongeremd door wetten en praktische bezwaren. Dat kan, net als in het gedicht van Willem Elsschot, ook duistere krachten oproepen, en ik moet toegeven dat niet alles koek en ei is in Second Life. Zo kwam Robbie tot zijn uitspraak omdat hij weer eens de echtheid van het virtuele proefde toen hij een luisterend oor bood aan een jongen die zijn hart vol ontroostbaar liefdesverdriet bij hem uitstortte en hem daarvoor heel dankbaar was. ‘Nou, ik ben er even stil van.’

De werelden van Second Life en Real Life lopen wel eens door elkaar heen. Sommigen gaan ook in het ‘echte’ leven contact met elkaar opzoeken. Vaak loopt dat goed af, maar soms lijdt dat tot ruzies die dan ook in Second Life worden uitgevochten. En in gesprekken is het onvermijdelijk dat je wat over Real Life vertelt. Zo weet ik meestal de landen waarin mijn vrienden en bezoekers en dj’s van onze disco wonen. Soms heb je een idee van hun leeftijd, hun beroep, hun reizen en wel en wee. In warme vriendschappen word je vaak meer open en praat je sneller je mond voorbij. Robbie en ik weten best het een en ander van elkaar. Zo heeft hij een kat die vaak bij hem op bed slaapt, en kan ik voor Real Life veel van hem leren over wijnen, en weet ik waar hij werkt en dat hij zijn werk heel leuk vindt.

Hij weet ook veel van mij, en het zou een fluitje van een cent voor hem zijn om mijn doopceel te lichten, maar dat zal hij niet doen. Hij wil geen contact in Real Life, met niemand. Waarschijnlijk omdat hij bang is dat vriendschappen eronder zullen leiden. Onze zielsverbondenheid is voor hem het belangrijkste, en die wil hij zuiver houden. Je kunt het laf noemen als je concrete ontmoetingen in Real Life uit de weg gaat, maar dat is al te gemakkelijk gezegd. Want het kan ook laf zijn als je vlucht uit de magische wereld van idealen, dromen en fantasie om ze te smoren in een beperkte wereld van materie en conventies. Mysteries zijn er om geleefd te worden, zei Osho, niet om opgelost te worden. En wat is er mooier dan het leven van een mysterie? Uiteindelijk zijn wij allen uit een mysterie geboren.

Ik heb Robbie nog steeds niet gezien, en toch draag ik hem nog altijd mee in mijn hart.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

1 reactie op “Real Second Life”

  1. Marcel Bokhorst op Facebook zei:

    Mooie weergave van wat 2nd life is!

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>