Een pittige receptie

Date 17 november 2012

Ik heb al te vaak het einde van de wereld meegemaakt om er nog echt in te geloven. Wellicht zullen alternatievelingen al aan het verzinnen zijn wanneer – na de mislukking van 2012 – de volgende keer de wereld zal vergaan, welke datum de eer mag hebben om toch nog uiteindelijk echt definitief het einde van de wereld te markeren. Aan de andere kant blijft het een boeiende vraag waarom men bepaalde tijdstippen kiest om de wereld te laten vergaan, en niet andere dagen waar wellicht evenveel argumenten voor te vinden zijn. Misschien voelde men intuïtief aan dat er in december 2012 iets bijzonders aan de hand gaat zijn, en rolde men er snel een kapstok in de vorm van een Mayakalender bij om het concreet en geloofwaardig te maken. Want laat ik eerlijk zijn: zaken als oorlog, economie en milieu lijken om meer aandacht dan ooit te vragen, en de limiet van de deze steeds snellere ontwikkelingen lijkt ook eind volgende maand bereikt te zijn.

Reden genoeg om weer eens naar de sterren te kijken. Dan zien we Saturnus in de Schorpioen. Welkom Saturnus, zet hem op! Schorpioen gaat over het bezit van anderen en Saturnus gaat daar het een en ander eens stevig rechtzetten. Ja, ik ben me ervan bewust hier een beginnersfout te maken, want we leren immers dat tekens de planeten kleuren, en dat huizen het werkgebied van die planeten aangeven. Ik zou dus hooguit mogen zeggen dat  Saturnus extra ‘scorpionisch’ diepgaand en meedogenloos te werk gaat. Maar omdat een ieder toch graag de terreinen opzoekt waar hij zijn kwaliteiten het beste kwijt kan, is het niet zo verwonderlijk dat Saturnus zich richt op het werkgebied dat bij hem hoort, het met Schorpioen samenhangende achtste huis van zaken als dood, transformatie, diepe seks en het bezit van anderen. Dat krijgt allemaal zware klappen te verduren. Vanaf 5 oktober 2012 tot 23 december 2014, en zomer 2015 komt Saturnus ook nog even om de hoek kijken om te checken of alles nog mooi opgeruimd is.

Maar dit is nog niet alles, want tegelijk staat de radicaal transformerende Pluto in Steenbok. Ook jij heel erg welkom, Pluto! In de Steenbok gaat deze planeet graag ‘saturnaal’ te werk en zal hij graag de werkgebieden opzoeken waar hij zijn strengheid het beste kwijt kan: het met Steenbok samenhangende tiende huis, zeg maar de sociaalmaatschappelijke status van de wereld. Nu kwam Pluto in het voorjaar van 2008 al even een kijkje in dit teken nemen, maar van 27 november 2008 tot 23 maart 2023, om daarna ook nog een paar keer te komen checken of de vogel Feniks wel echt verbrand en uit zijn eigen as herrezen is. De ‘malefics’ Saturnus en Pluto werken dus goed samen deze jaren, en dat kom ook omdat ze in elkaars teken staan: Saturnus in de Schorpioen die bij Pluto hoort, en Pluto in de Steenbok die bij Saturnus hoort. In de astrologie heet zoiets een ‘wederzijdse receptie’. Een pittige receptie wordt dat dus, heel anders dan we gewend zijn.

Astrologisch gezien weet ik geen betere stand van de sterren te bedenken om het vuil van de wereld op te ruimen. Inmiddels staat Uranus in de Ram, begint de vernieuwer opnieuw. En staat Neptunus sinds 5 april 2011 in zijn eigen teken Vissen, wat wel eens een nieuwe spiritualiteit zou kunnen inleiden. Niet dat zoetige en kinderlijke gedoe dat er in het afgelopen Vissentijdperk van spiritualiteit is overgebeleven, maar iets heel nieuws. Waarin liefde, eenheid en verbondenheid geen sentimentele extatische dromen meer zijn, maar gewoon deel uitmaken van de nuchtere volwassen realiteit. Ja, daar ga ik op drinken.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

1 reactie op “Een pittige receptie”

  1. Peter Woninck op Facebook zei:

    Proost Satyamo, ik neem er ook een.

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>