Red het Goois Natuurreservaat!

Date 23 januari 2015

Paniek in het Gooi! Want zonder het Goois Natuurreservaat is het Gooi het Gooi niet meer. En nu wil de organisatie GNR, die 2.700 hectare heide, bos en andere natuur beheert, gaan samenwerken met het Provinciaal Waterleidingbedrijf van Noord-Holland PWN, dat mooi zuiver water uit de bodem wil pompen. De redenen hiervoor zullen bekend in de oren klinken: wat klein is kan moeilijk overleven als het niet groot wordt, en zo dreigt ook dit groene hart van Bussum, Naarden, Huizen, Blaricum, Laren en Hilversum na 83 jaar haar zelfstandigheid te verliezen. Terwijl voor ontzettend veel bewoners van het Gooi het natuurreservaat hun lust en hun leven is, en ze graag financieel bijdragen – omgerekend was dat € 5,76 per inwoner in 2013 – aan dit bijna heilige gebied. Ook Amsterdam doet mee. Of beter gezegd: deed mee, want wil eruit stappen zodat er een financieel gat ontstaat dat opgevuld moet worden. Met water.

Gisteravond waren we dus in Spant! in Bussum waar alle partijen hun verhaaltje hielden. Voornamelijk voor raadsleden, die in mei gevraagd zullen worden om met nieuwe plannen in te stemmen. In de zaal waren zowel voor- als tegenstanders van een samenwerkingsverband. De laatsten, vertegenwoordigd door de Vrienden van het Goois Natuurreservaat die een burgerinitiatief tegen fusie van GNR en PWN zijn begonnen, waarin opgeroepen wordt een petitie te ondertekenen. Het zijn immers de gemeenten die, samen met (nog) Amsterdam en de provincie Noord-Holland, in het bestuur zitten dat moet besluiten tot die samenwerking met PWN. Wij, Blaricum, en Laren hebben al moties aangenomen waarin een zelfstandig GNR wordt bepleit. Een zelfstandigheid die best mogelijk is. Het verlies van Amsterdam als deelnemer in het GNR slaat maar een klein gat van 4,3 procent in alle inkomsten, en dat moet op te vangen zijn. Gisteravond werd ook gevraagd werd of het PWN niet een wat redelijker prijs kon betalen voor het water dat ze wil gaan oppompen. Bovendien is het de vraag of de Postcodeloterij het GNR zal blijven steunen als het met PWN gaat samenwerken, zodat je weer terug bij af bent.

Een en ander zou nog wel te verteren zijn als in de plannen de uitvoeringsorganisatie bij het GNR zelf zou blijven, maar deze is juist volgens het voorkeurplan B/E het PWN toebedeeld. Terwijl volgens plan B/D het juist het GNR zélf is dat zich met het praktische werk bezighoudt. Daar is nog wel mee te leven, dus het is te hopen dat – indien samenwerking niet tegen te houden is – alsnog gekozen wordt voor rijbewijs B/D. Een uniek soort rijbewijs, daar niet van, maar hier in het Gooi wel stukken beter dan B/E. Maar het liefst helemaal geen onnodige auto’s in het natuurreservaat! Het zijn spannende tijden, zeker deze laatste jaren van cultuur- en natuurafbraak waar de regering het niet echt moeilijk mee heeft. Aan de andere kant geven de laatste woorden van GNR-voorzitter Jaap Bond weer vertrouwen: ‘Het moet een open en transparant proces zijn.’ Dat vind ik altijd hele mooie woorden, opener en transparanter kan het bijna niet.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>