Automatische auto’s

Date 6 maart 2015

Eindelijk kan de auto zichzelf worden! Want wat betekent het woord auto anders dan zelf? Met de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s zijn we op het goede pad. Het besturen van die dingen moet je niet aan mensen overlaten, dat is gewoon onverantwoord. Bestuurders maken met hun emoties, zoals het sportief lekker snel willen optrekken en scheuren, veel te veel brokken. En niet alleen dat: drempels, chicanes, verkeers- en matrixborden, blauwe zones, stoplichten en veel ander meubilair kan van de weg verdwijnen als je de auto wat slimmer maakt en dan zijn eigen gang laat gaan. Daarbij is gps een waarlijk geschenk uit de hemel, want de auto weet zelf precies hoe hard hij ergens mag rijden, en waar hij even mag stoppen of langdurig parkeren. Een simpele oplossing van veel verkeersproblematiek, een mooiere openbare ruimte, minder overlast en last but not least veel meer veiligheid. En natuurlijk veel besparing van kosten, dus wat houdt ons tegen om de auto zijn eigen emancipatie te gunnen? Niets. We zouden niets anders moeten willen.

Neem nou een snelheidsbegrenzer die ervoor zorgt dat je in een woonwijk niet harder dan 30 km/h kunt rijden. Dat scheelt toch gauw een aantal kinderen en katten per jaar. En die ervoor zorgt dat je op de snelweg niet harder dan de maximumsnelheid en niet langzamer dan de minimumsnelheid kan, en dat je een verantwoorde afstand tot andere auto’s bewaart. Overbodig te melden dat het aantal verkeersslachtoffers aanzienlijk zal afnemen. Je zou er zelfs voor kunnen zorgen dat auto’s op een kruispunt dwars door elkaar heen ritsen waardoor er minder wachttijden en files zijn. Maar ook kan je met behulp van gps regelen dat auto’s niet op stoepen en fietspaden komen, wat wel zo makkelijk is voor andere weggebruikers. Ook hoeven ze hun eigen lichten niet meer te ontsteken als dat nodig is, want dat gebeurt vanzelf. En als ik zie hoe tegenwoordig veel auto’s zelfs bij klaarlichte dag nog hun koplampen aan hebben, kan ik niets anders concluderen dan dat autorijden slecht voor je ogen moet zijn. Laat auto’s toch zelf maar hun eigen gang gaan! Misschien een eng idee in het begin, maar het blijkt heel goed te kunnen.

Natuurlijk gaan mensen klagen. Ze willen immers zélf bepalen hoe snel ze rijden en waar ze hun auto’s neerkwakken. Zeker liberalen zullen opkomen voor het recht op vrijheid van de automobilist. Het is immers hún eigen auto en ze mogen er toch mee doen wat ze zelf willen? Maar als groep hebben automobilisten dat recht ruimschoots verspeeld. Misschien moet je een overgangsregeling maken, waarbij alleen notoire verkeersovertreders het recht op een niet-automatische auto wordt ontzegd. Wat niet wegneemt dat met dit soort maatregelen de autolobby zich massaal zal verzetten. Want hoe kan ik boodschappen doen of laden en lossen zonder gebruik te maken van fiets- en voetpaden? Hoe kan ik tijdens een verhuizing mijn inventaris omhoog krijgen zonder het overige verkeer te blokkeren? Hoe kan ik mijn auto dicht bij huis kwijt als er geen parkeerplek in de buurt is? Dat kan dus allemaal gewoon niet! Bovendien is bij automatische auto’s dat ‘hoe kan ik?’ helemaal niet im frage, want de auto parkeert zichzelf honderd meter verderop.

Dat wordt lopen, sjouwen, slepen. Kleinere vrachtwagentjes. Een tas van een paar kilo zelf dragen. Verder lopen naar de brievenbus of geldautomaat. Steekwagentjes voor het meubilair. Eigenlijk heel gezond allemaal. Het is niet alleen veel rustiger en veiliger, maar doet ook meer recht aan andere weggebruikers. En er hoeft minder gehandhaafd te worden omdat de techniek verkeersovertredingen belemmert. En het is toch van de gekke dat je buiten je huis minder rechten hebt naarmate je je meer natuurlijk verplaatst? Met automatische auto’s worden veel problemen heel simpel opgelost. Zelfs rijbewijzen worden overbodig. Maar om zoiets te stimuleren heb je wel lef en visie nodig, wat niet echt sterke kanten zijn van politici. Geen wonder dat een niet nader te noemen autopartij alleen in een visieloze visie gelooft. Sommige partijen zie ik dan ook liever sneuvelen dan dat ze in het parlement terugkeren.

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>