Liefde is inzicht

Date 31 oktober 2016

‘Liefde is het inzicht dat de dingen en mensen niet iets anders kunnen zijn dan wat ze zijn,’ las ik laatst. Het is een uitspraak van Alexander Smit (1948-1998), een leerling van Nisargadatta Maharaj en Wolter Keers, en aan wie een Faceboekgroep is gewijd. Daarop zijn veel lezingen en uitspraken van hem te vinden. Zelf heb ik hem nooit ontmoet. Veel sannyasins bezochten eind vorige eeuw zijn lezingen, maar zelf vond ik één meester – Osho – wel genoeg. Bovendien vertellen alle verlichte meesters toch allemaal hetzelfde? Achteraf toch jammer. Ik bedoel: jammer dat ik zijn warme stem nooit live heb gehoord, hem nooit in levende lijve heb meegemaakt. Alleen in dode lijve, toen hij opgebaard was in de Amstelkerk, alsof ik daarmee toch nog een beetje van zijn uitstraling kon proeven. Later las ik onder andere zijn boek Bewustzijn zodat ik toch nog wat kon genieten van de glashelderheid en directheid waamee hij de advaita-traditie in ons land mede tot leven heeft gebracht.

‘Liefde is het inzicht dat de dingen en mensen niet iets anders kunnen zijn dan wat ze zijn.’ Een uitspraak om even bij stil te staan. Alexander had het vaak over liefde, maar dan zonder zoetsappig te worden. Alleen al de oprechte manier waarop hij het woord in zijn mond neemt getuigt van moed. Want maar al te vaak durven we er eigenlijk niet over te beginnen, bang als we zijn om voor sentimentele watjes of hippies te worden aangezien. Dat komt ook omdat het woord teveel misbruikt is, en mede daarom een stroperige en slijmerige of puur seksuele connotatie heeft gekregen. Het woord ‘liefde’ komt dan ook niet meer voor in partij- en verkiezingsprogramma’s, terwijl liefde eigenlijk de bouwsteen van het bestaan is. Zoals Paulus in zijn brief aan de Korintiërs zei: ‘Had ik de liefde niet, ik zou niets zijn.’ Want wat zou het leven waard zijn als er niets meer was om van het houden? Liefde verenigt, liefde maakt heel, liefde geneest.

‘Liefde is het inzicht dat de dingen en mensen niet iets anders kunnen zijn dan wat ze zijn.’ Liefde is acceptatie van alles zoals het is. Zonder oordeel, zonder verwachting. ‘Wij zijn er niet om aan elkaars verwachtingen te voldoen,’ zei Fritz Perls, de grondlegger van de gestalttherapie. Liefde is het opzij schuiven van onze eigen ideeën over hoe alles zou moeten zijn, en het plaatsmaken voor innerlijke leegte en stilte waarin we koel en objectief kunnen kijken naar de realiteit zoals die werkelijk is. En zo is liefde de enige weg om de werkelijkheid, de ander en onszelf te leren kennen.

De Kaarsvlam, november/december 2016

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>