De maanwassers

Date 30 november 2016

Bijna iedereen gelooft dat de schijngestalten van de maan ontstaan doordat zij steeds vanuit een andere hoek door de zon wordt verlicht. Niets is minder waar. Dat is namelijk het werk van Waf en Beertje. De laatste leerde ik in 1985 kennen op het vliegveld van Minneapolis, op terugreis van een festival in Rajneeshpuram. Ik werd meteen verliefd op hem en besteedde mijn laatste dollars aan hem. Meteen genoot hij van de luxe van een eigen zitplaats in het vliegtuig. Waf ontving ik zo’n tien jaar later als cadeautje van Whiskas, en kreeg zijn naam omdat hij als een vrolijk hondje uit de verpakking sprong. Waf en Beertje kunnen het uitstekend met elkaar vinden. Wel kan Beertje vaak om honing zeuren en Waf om salami, maar ze komen – hoewel ze het daar niet altijd mee eens zijn – niets tekort.

Beertje was al lang het zonnetje in huis, dus zat er niets anders op dan dat Waf het maantje in huis werd. Kennelijk kende Waf  het boek Geen water, geen maan van Osho, want hij begreep al snel dat de maan niet zonder water kon, dus gewassen moest worden. Daarmee ging hij na nieuwe maan steeds twee weken aan de slag, totdat het volle maan was om daarna twee weken even te rusten. Al snel is Beertje hem daarbij blijven helpen, en later bleken ze bij hun werk graag van maagdelijke blanco papiersnippertjes gebruik te maken. Hun drukste dagen zijn zo halverwege het wassen, tijdens het eerste kwartier, want dan groeit de maan het snelst. En als de maan vol is, dan is het maar hopen dat ze hun werk ook kunnen zien want het is sneu als na al hun gewas, waarvan ze soms pijnlijke pootjes overhouden, de maan achter wolken niet te zien is.

Tijdens wassende maan zijn Waf en Beertje op maandag vrijgesteld van corvee in het Astraaltje, een clubhuis voor dieren in het bos waar ze bijna elke nacht heen gaan. Daar drinken en praten de dieren bij een knus knetterend haardvuur. Als het Astraaltje gesloten is – elke maandag dus – gaan ze, al dan niet na het schoonmaken, graag een wandelingetje maken rond het Zwanenmeer. Daar is trouwens altijd de maan te zien, en soms organiseren ze buiten een feest waar ze dansen op muziek van de Rolling Stones die dan lekker hard mag klinken omdat er in de wijde omtrek niemand woont en alle dieren uit de omgeving al op het feest zijn. Ja, Waf en Beertje zijn soms echte feestbeesten! Maar dat mag ook wel, want als zij er niet waren, wie zou dan de maan wassen? Dankzij hen gaat voor niks de maan op!

  • Facebook
  • Twitter
  • NuJIJ
  • Print
  • PDF
  • Add to favorites

Reageer

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>